Hongerstaking in Israëlische gevangenissen

Na 40 dagen eindigde in de nacht van 26 op 27 mei de hongerstaking die honderden Palestijnse gevangenen voerden in Israëlische gevangenissen.

Het einde van de hongerstaking kwam er na onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse overheid en het Rode Kruis over het bezoekersrecht van de Palestijnse gevangenen. Vanaf nu mogen zij tweemaal per bezoek krijgen, tot nu toe was dit slechts eenmaal.

De tegenwerking van Israël was zeer groot. Er kwam er weinig reactie van (inter)-nationale politiek. En ook in de media was de berichtgeving schaars.

Toch bleven deze gevangen 40 dagen doorgaan en deze hongerstaking was uitzonderlijk in zijn omvang.

Ondanks het feit dat Israël er alles probeerde aan te doen om Marwan Barghouti buiten spel te zetten hebben de Israëliërs met de leiders van de hongerstaking inclusief Marwan Barghouti moeten onderhandelen. 

Deze Palestijnse gevangenen zijn de essentie van de strijd om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, zij bleven doorgaan. Zij zetten zelfs hun laatste adem, hun gezondheid en hun leven op het spel.

Dan kunnen wij niet minder doen dan verder gaan met waar we mee bezig zijn. We danken alle leden en sympathisanten die actief waren tijdens de hongerstaking en voor Palestina. En betuigen onze steun aan de Palestijnse gevangenen.