20) SCHRIJF EENS EEN BRIEF

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen.

Leren van Israël? Gepubliceerd in De Morgen, 29.3.2016, p. 30.

Michael Freilich beweert “niet terug te schrikken voor controverse” (De Morgen, 26/3). Zeg dat wel. Je verjaagt miljoenen mensen met geweld van de plek waar ze al eeuwen wonen, je bouwt er eigenhandig een versterkt bolwerk beschermd door muren, raketten en tot de tanden bewapende burgers om alle 'ongewensten' buiten te houden' of te 'neutraliseren', en dan stel je fijntjes dat “België” nog iets van Israël” kan leren”. Neen toch maar liever niet.

JH

 

Reactie op Geen chocolade in zandbakken, verstuurd op 25.3.2016 naar De Standaard.

In een opiniebijdrage (De Standaard, 25.3.2016, p. 44) citeert Bart Sturtewagen de Israëlische minister Katz die zegt dat de Belgen met chocolade eten het terrorisme niet zullen uitroeien. Opmerkelijk als men weet dat bij de Israëlische bombardementen van de Gazastrook tijdens de zomer 2014 meer dan 500 minderjarige Palestijnse burgers zijn gestorven. Zolang Israël de Palestijnse gebieden blijft bezetten zal er ook langs Palestijnse zijde geweld zijn. De beste veiligheid voor Israël is niet de militaire veiligheid maar de politieke veiligheid, dit is het onderhandelen van een rechtvaardige en duurzame vrede.

WDB

 

Reactie op Israël sluit 700 Palestijnen op zonder proces, verstuurd op 21.2.2016 naar Het Nieuwsblad.

De huidige anti-Israëlische (messen)aanvallen zijn een nieuwe vorm van verzet tegen het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, dat, sedert de "Nakba" (Arabisch voor "catastrofe") in 1948, de massale verdrijving van hun land en verwoesting van honderden dorpen, voortdurend nog is opgevoerd door Israël, met behulp van een wurgend militair regime waarvan de administratieve detenties die vandaag aandacht krijgen in de pers, allang deel uitmaken. Zij worden hun land uit gepest door één van de militair machtigste landen ter wereld, dat door de VS wordt gesteund en dat Europa niets in de weg legt, wel in tegendeel, beloond met een voorkeursbehandeling op het vlak van handel. De Palestijnen hebben in het verleden geprobeerd verzet te plegen met terrorisme, met zware toegevingen in Oslo waarbij ze toen dat terrorisme laten varen hebben, met stenen gooien, met vreedzaam protest dat wordt gesmoord met traangas, rubberkogels, echte kogels en administratieve detentie, met het inlichten van de wereld over wat ginder gebeurt: de onteigeningen, het ontzeggen van de toegang tot water, het ontzeggen van de toegang tot hun eigen land, het slopen van huizen terwijl ze overal nieuwe kolonies zien verrijzen en uitbreiden, maar wel alleen voor joden. Het heeft allemaal niet geholpen. Nu zijn ze met een nieuwe vorm van gewelddadig verzet begonnen waarmee Israël zo verveeld zit, dat het de administratieve detenties massaal opdrijft. Honderden Palestijnen zitten zonder enige vorm van proces voor onbepaalde tijd opgesloten.

JVH

 

Arrestatie van Abu Sakha van de Palestijnse circusschool, brief verstuurd op 22.2.2016 naar Geert Bourgeois, minister-president van Vlaanderen.

Ik vernam van een parlementaire vraag van parlementslid Tine Soens (SP-A) in verband met de arrestatie en 'administratieve detentie' van Mohammad Faisal Abu Sakha van de Palestijnse circusschool bij Ramallah, en dat u bereid zou zijn deze zaak verder op te volgen.

Voor mensenrechten is vaak te weinig aandacht in de politiek, dus ik dank u omdat u deze zaak verder wil opvolgen.

Ik hoop ook dat u bereid bent om deze zaak voldoende lang op te volgen totdat voor deze zaak een oplossing gevonden wordt die overeenkomt met de internationale principes van gerechtigheid.

DD

 

Reactie op Alsof links geen Jodenhaat kent, verstuurd op 9.5.2016 naar De Standaard.

In een opiniebijdrage van Ian Buruma (De Standaard, 9.5.2016, p.30-31) lees ik een citaat van Ken Livingstone, de voormalige burgemeester van Londen: "Een echte antisemiet haat niet alleen joden in Israël, maar ook zijn joodse buren. Het gaat om fysieke haat." En Buruma geeft als commentaar: "Het is dus prima om alleen joden in Israël te haten, want dat zijn 'zionisten' en die haat is bovendien niet 'fysiek'". Ik vind dat Buruma wat kort door de bocht gaat, want er zijn Israëlische Joden die antizionistisch zijn en oproepen tot boycot van Israël, zoals de historicus Ilan Pappé, de vredesactivist Uri Davis of de schrijfster Susan Nathan. Zelfs de Israëlische zionist Ury Averny vindt dat Israël een fascistische staat geworden is. Bovendien zegt Livingstone nergens dat het prima is om Israëlische Joden te haten.

WDB