19) ACTUELE NOTITIES

–    Belgische minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Israël en Palestijnse gebieden

–    Academici roepen Jan Fabre op om zijn voorstelling in Israël af te gelasten

–    Franse boycotactivisten stappen naar Europees hof voor de Rechten van de Mens

–    “Antisemiet” en “haatprediker” Abou Jahjah nergens welkom behalve in De Standaard

–    Ook dit nog

Belgische minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Israël en Palestijnse gebieden

Didier Reynders (MR) heeft van 7 tot 11 mei Israël en de Palestijnse gebieden bezocht. Enkel de laatste dag in de Gazastrook haalde de Vlaamse kranten. Hij riep de Israëlische autoriteiten op er de invoer van materialen voor de heropbouw van de vernielde woningen en infrastructuur te vergemakkelijken. Het Palestijnse gebied liep grote schade op tijdens de Israëlische bombardementen en beschietingen in de zomer 2014. Er zijn nog altijd
75 000 mensen dakloos in de Gazastrook. Bovendien blijft de toegang tot water en elektriciteit er beperkt en moet dit volgens de Belgische minister verbeteren. Zijn oproep is ook gericht aan Egypte, dat eveneens deelneemt aan de blokkade van de Gazastrook (De Morgen, 15.11.2016, p. 10 en http://www.demorgen.be/plus/reynders-in-gaza-vergemakkelijk-invoer-materiaal-voor-heropbouw-b-1462924205673/).

Reynders kondigde tevens aan dat hij dit jaar in Brussel een conferentie wil organiseren waaraan zowel Belgische, Israëlische en Palestijnse actoren uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zouden kunnen deelnemen (De Standaard, 11.5.2016, p. 21 en http://www.standaard.be/cnt/dmf20160510_02282532).

Lees ook: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2652427 en   http://www.11.be/artikels/item/didier-reynders-kan-iets-doen-voor-de-palestijnen-als-hij-wil-natuurlijk.

 

Academici roepen Jan Fabre op om zijn voorstelling in Israël af te gelasten

Een groep Belgische academici en kunstenaars vraagt aan Jan Fabre om zijn theatrale performance Mount Olympus niet in Jeruzalem op te voeren. Jan Fabre antwoordde dat hij geen gevolg aan de oproep zal geven en dus eind mei met zijn vierentwintig uren durende voorstelling aan het Israel Festival zal deelnemen. Filosoof Lieven De Cauter en woordvoerder van BACBI (Belgian campaign for an Academic and Cultural Boycott of Israel) schrijft: “Het heeft geen pas om Israëlische instituties te helpen om het blazoen van Israël hoog te houden en op te poetsen. Het Israël Festival is zo een evenement: wie daaraan deelneemt, draagt bij tot de legitimering van Israël” (De Morgen, 30.4.2016, p.13 en http://www.demorgen.be/plus/academici-roepen-jan-fabre-op-niet-te-performen-in-israel-b-1461973802339/). Lees ook: .http://www.demorgen.be/opinie/gaan-of-niet-gaan-naar-israel-vraag-blijft-wat-we-samen-kunnen-doen-als-we-zijn-geweest-of-thuis-zijn-gebleven-bd9d2731/.

Franse boycotactivisten stappen naar Europees hof voor de Rechten van de Mens

Tijdens het debat van Café Palestine van 7 april in Brussel over de successen van de BDS (boycot, desinvestering, sancties) tegen Israël vertelde een vertegenwoordigster van Génération Palestine dat er sinds 2010 in Frankrijk meer dan twintig rechtsvorderingen tegen boycotactievoerders werden ingesteld. Oproepen in een openbare ruimte tot het boycotten van Israëlische producten worden systematisch vervolgd op basis van een omzendbrief van de toenmalige minister van Justitie Michèle Alliot-Marie. Op 20 oktober 2015 veroordeelde het Hof van Cassatie 14 militanten die in 2009 en 2010 in een grootwarenhuis boycotpamfletten hadden uitgedeeld. Het Hof zegt dat de actievoerders mensen aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen een groep personen op basis van hun, ras, natie of godsdienst (antiracismewet van 1972).

Hun advocaat Antoine Comte stapt nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om beroep aan te tekenen tegen de twee arresten van het Hof van Cassatie. Hij baseert zich op artikel 10 (vrijheid van meningsuiting) van Het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). De uitspraak wordt niet voor 2017 verwacht (Le Monde, 9.4.2016, p. 14 en http://www.france-palestine.org/Boycott-des-produits-israeliens-la-CEDH-saisie). Lees ook: http://www.lemonde.fr/police-justice/article/2015/11/06/l-appel-au-boycott-de-produits-israeliens-est-illegal_4804334_1653578.html.

 

 

“Antisemiet” en “haatprediker” Abou Jahjah nergens welkom behalve in De Standaard

Burgerrechtenactivist Abou Jahja die in De Standaard een wekelijkse column mag schrijven, was uitgenodigd om met ethicus Etienne Vermeersch en actrice Lisa Naert deel te nemen aan een benefietavond van “Kom op voor Kanker” in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. De plaatselijke senator Pol Van Den Driesche (N-VA) vond dat deze “haatprediker” daar niet op zijn plaats was. Hij schreef prompt een brief naar de directeur van de hotelschool om hierover zijn ongenoegen bekend te maken. Had Abu Jahja trouwens niet de voorzitter van de N-VA  op Twitter omschreven als “zionistenpijper”? Resultaat: Abou Jahja werd als genodigde geschrapt.

Ook bij de uitgeverij De Bezige Bij kwam er kritiek op het voornemen om het boek “”Pleidooi voor radicalisering” van Abu Jahjah te publiceren. Nederlandse schrijvers als Leon de Winter, Jessica Durcharler en Marcel Möring dreigden met vertrek. Abou Jahjah liet weten dat de polemiek hem niet bezighoudt. Wat hem wel interessant lijkt is “een debat over de status van Israël in Europa, bijvoorbeeld over de absurde band die veel Nederlanders leggen tussen de misdaden die sommige van hun voorouders tegen de joden hebben gepleegd lang geleden, en de steun vandaag aan een staat die elke dag allerlei mensenrechten negeert.” (De Morgen, 23.4.2016, p; 13). Na de schrijversvergadering van 9 mei besliste De Bezige Bij om door te gaan met de publicatie van het boek van Abu Jahja.

 

Ook dit nog

•    Mustafa Beddredine, de 55-jarige hoogste commandant van de Libanese Hezbollah, is om het leven gekomen door een ontploffing dichtbij de Syrische hoofdstad Damascus. Syrische soennitische rebellen zouden achter de aanslag zitten, maar ook Israël wordt verdacht omdat dit land al beschuldigd werd van vorige aanslagen op kopstukken van Hezbollah zoals Imad Mugnieh in 2008 en Jihad Mugnieh in 2015 (Le Monde, 14.5.2014, p. 4 en http://www.nu.nl/buitenland/4261094/hoge-commandant-hezbollah-komt-in-syrie.html). 

•    Op 9 mei voerde de Brusselse Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS) actie voor het Antwerpse stadhuis omdat ze geen 'struikelstenen' mogen plaatsen in het voetpad voor de huizen waar Joden woonden die tijdens de oorlog door de Duitsers werden gedeporteerd. De huidige burgemeester Bart De Wever verwees AMS naar het advies van Het Forum der Joodse Organisaties. Deze organisatie had indertijd de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens laten weten geen voorstander van deze stenen te zijn (De Standaard, 9.5.2016, p, 7).

•    Ken Livingstone, voormalige burgemeester van Londen, werd door de Labour Party geschorst wegens volgende “antisemitische” uitspraak: “Toen Hitler in 1932 de verkiezingen won, was hij van mening dat de Joden naar Israël moesten verplaatst worden. Hij was dus voorstander van het zionisme alvorens hij gek werd en 6 miljoen mensen liet vermoorden” (London Evening Standard, 28.4.2016, p. 1 en https://www.questia.com/newspaper/1G1-450831363/ken-triggers-new-anti-semitism-row-labour-faces-calls).

•    De Israëlische regering heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van 200 nieuwe woningen in de kolonies van de bezette Westelijke Jordaanoever (Métro, 15.4.2016, p. 4).

•    Het Israëlische Hooggerechtshof heeft beslist dat de gegevens over de Israëlische wapenexport naar Rwanda tussen 1990 en 1995, dus tijdens de genocide, om “veiligheidsredenen” geheim moeten blijven (Afrique Asie, mei 2016, p. 3).

•    Het scheiden van Joodse en Palestijnse vrouwen op kraamafdelingen in Israël wordt als volgt door het Israëlische parlementslid Betzalel Smotrich verklaard: “Het is logisch dat mijn vrouw niet graag naast iemand zou liggen die zal bevallen van een kind dat ooit mijn kind zou willen vermoorden” (De Standaard, 6.4.2016, p. 16).

•    Op het Eurosongfestival mochten de toeschouwers zwaaien met de vlaggen van Lapland, Wales en Israël, maar werden Palestijnse vlaggen niet toegelaten (Le magazine du Monde, 14 mei 2016, p. 28).

•    De Palestijn Mohammed Assaf uit Gaza heeft in 2013 de zangwedstrijd Arab Idol gewonnen. Hierover heeft nu de Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad de film “The Idol” gemaakt. Hij is ook de regisseur van de films “Paradise now” en “Omar”. Meer info: http://www.filmkrant.nl/TS_februari_2016/13153 en https://www.youtube.com/watch?v=X6TSm2puy_4 .

•   
Op 5 mei is de Franse politieke cartoonist Siné (Maurice Sinet) overleden. In 2008 werd hij door Philippe Val, directeur van het Franse satirisch weekblad Charlie Hebdo aan de deur gezet omdat hij het volgende over Jean Sarkozy, zoon van de toenmalige Franse president schreef: “Hij heeft verklaard zich tot het Jodendom te willen bekeren alvorens met zijn joodse verloofde en erfgename van de stichters van Darty te trouwen. Die jongen zal het ver schoppen in het leven.” (Le monde, 7.5.2016, p. 10). Daarna richtte hij het weekblad Siné Hebdo op, dat nu Siné Mensuel is geworden. In het blad heeft de kritische Israëli Michel Warschawski een maandelijkse bijdrage.