8) 100 actievoerders jongleren voor vrijlating Palestijnse clown

Op zaterdag 16 april kwamen meer dan honderd sympathisanten samen om vijftien minuten lang te jongleren op het Albertinaplein in Brussel. Hiermee uitten ze hun solidariteit met Mohammed Abu Sakha, de 24-jarige Palestijnse circusartiest die al vier maanden wordt vastgehouden in een Israëlische gevangenis zonder aanklacht of proces.

Lien Santermans - maandag 18 april 2016

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/04/18/100-actievoerders-jongleren-voor-vrijlating-palestijnse-clown

Op 22 december 2015 veroordeelde een Israëlische militaire rechtbank Mohammed Abu Sakha tot zes maanden administratieve detentie op basis van “geheim bewijsmateriaal” dat zelfs zijn advocaat niet mocht inkijken. Volgens Amnesty International gebruikt Israël administratieve detentie al jaren onterecht om mensen voor onbepaalde tijd vast te houden zonder aanklacht.

Mohammed Abu Sakha is sinds 2007 actief bij de Palestijnse Circusschool en geeft wekelijks les aan zo’n 150 Palestijnse kinderen verspreid over de bezette Westelijke Jordaanoever. In december 2012 trad Mohammed voor het laatst op in ons land met de circusshow Kol Saber over de droom om de zee te zien en de bittere dagelijkse realiteit opgelegd door een controlerende macht die dat verhindert.

Via de campagne #Freeabusakha hebben duizenden mensen wereldwijd hun steun betuigd aan Mohammed Abu Sakha. Gelijktijdig met de actie in Brussel, kwamen ook in Londen circusartiesten, dabke-dansers en capoeirista’s op straat uit solidariteit met Mohammed en alle andere Palestijnse gevangenen.

De jongleeractie van de vzw Vrienden van de Palestijnse Circusschool kwam er naar aanleiding van de Internationale Dag voor Palestijnse Gevangenen op 17 april. Naast jongleren, konden deelnemers de petitie van Amnesty International ondertekenen met de vraag om Mohammed vrij te laten of zo snel mogelijk te berechten.