Voorstelling van onze stagiair

 

Ik ben een Palestijnse vluchteling zoals miljoenen andere Palestijnen.  Mijn familie komt uit Haifa, maar ik werd geboren in het Askar Refugee Camp, één van de vele vluchtelingenkampen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.  Mijn naam is Mohammed Asmar.  Ik ben een 24 jaar oude student ‘Journalistiek en Communicatie’ in de An- Najah National University van Nablus.  Nu ben ik in Brussel voor het Erasmus Mundusprogramma in de Erasmus Hogeschool Brussel (EHB).

 

Ik groeide op in Palestina gedurende een periode van intensief regionaal geweld, met de quasi onmogelijkheid om te reizen, binnen of buiten de grenzen. In de afgelopen paar jaar was ik daardoor vastbesloten om in mijn buitenschoolse tijd te werken met kinderen van het vluchtelingenkamp, om hen enerzijds een gezonde, enigszins veilige omgeving en andezijds ook toekomstperspectieven te kunnen bieden. Dit werk heeft mijzelf ook in vele plaatsen van  Europa gebracht, wanneer ik Palestijnse jongeren in uitwisselingsprogramma's met Europese collega's begeleidde.  Drie jaar geleden kreeg ik de fantastische kans om te leven in Nantes, Frankrijk, in het kader van het Europees Vrijwilligerswerk (EVS).


Als student in de journalistiek en communicatie, heb ik een goed begrip van de mogelijkheden die communicatie biedt.  Ik geloof dat communicatie culturele en politieke barrières kan overschrijden. Waar de meeste Palestijnen niet in staat zijn om de eigen regio te verlaten, kunnen communicatieplatformen een alternatief vormen om ons verhaal te delen met de wereldwijde gemeenschap.  Daarom ben ik nu stage aan het lopen bij Palestina Solidariteit, een organisatie die nationaal en internationaal projecten en activiteiten organiseert.  Uit deze stage-ervaring kan ik veel leren.

 


Wonen en studeren in Brussel is een geweldige kans voor mij.  Ik kwam uit een onveilig land in oorlog, maar hier in Brussel kan ik veel dingen doen die niet mogelijk of zelfs verboden zijn in Palestina.  Ik kan me verplaatsen hoe en wanneer ik wil en voel een vrijheid die ik nooit heb kunnen ervaren in mijn bezet land.  

 

 

ASMAR Mohammed
Brussel
21-03-2014