Voor Israël is er een 'hiërarchie van levens'

Israëlische ex-militairen vragen onderzoek naar Palestijnse burgerdoden

Maarten Rabaey en Koen Vidal - De Morgen - 05-05-15

 

http://static0.demorgen-cdn.be/photo/voor-israel-is-er-een-hierarchie-van-levens/ZmY4OC9hdC83NjgzNjUzLzY0Mng5OTkvRlQ/642x999_7683653.jpg?v=pbMwaj6

"We moesten schieten om te doden. Ons werd gezegd dat iedereen er iets mee te maken had."

"Of het een bedreiging was of niet, deed er niet toe. Als je iemand neerschiet in Gaza, dan is het cool."

"Ik zag twee vrouwen met mobieltjes, pratend. Ze werden gedood. Ze waren ongewapend."

'Om het even grof te stellen: we zorgden ervoor dat iemand die door het raam aan het kijken was nooit van zijn leven nog door het raam zou kijken'

Israëlische militair

Israëlische militairen die vorige zomer deelnamen aan het offensief op de Gazastrook, kregen bevel om op ongewapende burgers te vuren en huizen systematisch te vernielen. Volgens Ron Zaidel van de ngo Breaking the Silence, een organisatie van gewezen Israëlische militairen, is dat een gevolg van een bewuste beleidskeuze uit 2005 van hun leger om een 'hiërarchie van levens' te hanteren: eerst komen de levens van Israëlische burgers, daarna die van de eigen soldaten. De levens van vijandige burgers volgen hierna en vijandelijke strijders komen als laatste. Dat had tot gevolg dat elke Palestijn die binnen het schootsveld van een Israëlische militair kwam, verdacht was.

Uit de getuigenissen die de ngo verzamelde, blijkt hoe voorbijgangers, onder wie twee telefonerende vrouwen in een boomgaard, genadeloos werden doorzeefd. Pas daarna werd vastgesteld dat het om ongewapende burgers ging, maar niemand maakte er een zaak van, omdat de militairen zich op het 'voorzorgsprincipe' mochten beroepen. Bij het offensief kwamen meer dan 2.200 Palestijnen om.

Volgens Zaidel, die als sluipschutter diende in de Israëlische Nahal Brigade, werd bij het offensief een aantal klassieke regels van het internationaal humanitair recht bewust opzijgeschoven.

"We moesten schieten om te doden", getuigde een eerste sergeant van de infanterie. Een andere militair: "Om het even grof te stellen: we zorgden ervoor dat iemand die door het raam aan het kijken was nooit van zijn leven nog door het raam zou kijken." Een Palestijn doden werd blijkbaar zelfs als cool gezien. "Als je iemand in Gaza neerschiet is dat cool, no big deal. Ten eerste omdat het om Gaza ging, ten tweede omdat het nu eenmaal oorlog was. Ook dat werd ons duidelijk gemaakt. Ze zegden ons: 'Wees niet bang om te schieten'."

De organisatie van Israëlische militairen eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar hun offensief op de Gazastrook. Volgens de Israëlische legertop worden klachten over militairen wel degelijk onderzocht, maar maakte Breaking the Silence zijn bewijzen (nog) niet over. De Israëlische ambassade in Brussel onthield zich gisteren van commentaar.