Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brief naar de media schreven en verstuurden.

Reactie op “Iemand neerschieten in Gaza is cool” in De Morgen, 5 mei 2015, p. 10-11

Na de tweede wereldoorlog is de Vierde Conventie van Genève er gekomen om nooit meer de gruwelen van de tweede wereldoorlog te moeten meemaken. Het is bijzonder cynisch dat de staat Israël, die zich voortdurend verdedigt door te verwijzen naar de holocaust, zelf deze humanitaire regels doelbewust en systematisch overtreedt door de burgerbevolking van Gaza te viseren in plaats van ze te beschermen.

Alle landen hebben toen beloofd om de andere landen te dwingen deze regels te respecteren. Waar wacht ons land op?

Pol Van den plas -Gent

 

Reactie op “Netanyahu speelt met vuur” in Meervoud, april 2015, p. 24-25

In Meervoud van april stond er een goed geïnformeerd artikel van Lukas De Vos over de Israëlische verkiezingen van 17 maart.

Meestal worden de Israëlische verkiezingen in de westerse media aangegrepen om aan te tonen dat Israël de enige democratie in het Midden-Oosten is. Niets is minder waar. In Tunesië worden ook democratische verkiezingen georganiseerd en in Libanon worden zelfs de verschillende politieke functies (president, eerste minister, voorzitter van het parlement) verdeeld naar gelang van de demografische gewicht van elke religieuze groep. Ook in de bezette Palestijnse gebieden hadden in 2006 verkiezingen plaats die door Hamas werden gewonnen, maar de uitslag werd door Israël niet erkend. Ook leden van het Palestijnse parlement zoals Khalida Jarrar (PFPL of Volksfront voor de Bevrijding van Palestina) worden gearresteerd en in een Israëlische gevangenis gestopt.

Wat de Israëlische verkiezingen van 17 maart betreft, besliste het Israëlisch Centraal Verkiezingscomité (CEC) op 12 februari dat de Palestijnse Haneen Zoabi zich niet kandidaat mocht stellen. Ondanks de verhoging van de kiesdrempel slaagde de Gezamenlijke Lijst (Palestijnen en antizionistische Joden) om 13 verkozenen of 10,54% van de stemmen te behalen. De Palestijnen vertegenwoordigen 20% van de bevolking van Israël.

Maar de verkozen Palestijnen worden nooit bij de regeringsvorming betrokken: in Israël bestaat er een cordon sanitair op dit gebied.

En dan zijn er nog de discriminaties van de Palestijnen op gebied van huisvesting, onderwijs en tewerkstelling. Sommigen spreken zelfs van apartheid.

Bronnen:

Susan Nathan, De andere kant van Israël, Archipel, 2005 http://www.intal.be/nl/article/israelisch-leger-ontvoert-palestijns-parlementslid-khalida-jarrar

http://www.addameer.org/einside.php?id=9

Met vriendelijke groeten,

Werner De Bus - Brussel

 

Reactie op “Kunstenaars gelieve niet na te denken” van Bart Eeckhout in De Morgen, 6 mei 2015, p. 6

Uw bijdrage slaat nergens op.

Elk evenement, cultureel of wat anders, met internationaal karakter, dat Israël organiseert is politiek. Anders gaat het niet door.

De PR machine is uiterst professioneel en gebruikt alles wat er gebeurt om het gezicht van Israël op te poetsen.

Als iemand aan het festival deelneemt zou hij moeten weten dat hij politiek gebruikt wordt en dat zijn kunst niet ter zake doet.

“Culturele sector geen politieke partij” zei u?

En op menselijk vlak.

U benadrukt zelf in een paar woorden dat Israël in Gaza het beest heeft uitgehangen.

We zouden kunnen aannemen dat de kunstgroep ook humor met clowns ging opvoeren of cabaret met muziek voor hen waarvan zij wisten dat zij de moordenaars zijn van de kinderen van de buurman en die hen hebben uitgenodigd.

Het hadden ook uw kinderen kunnen zijn, toevallig op de verkeerde plaats. Er werd geen onderscheid gemaakt.

Zal Borremans hun felicitaties aanvaard hebben?

“Dat ze nu vervangen wordt door de gedachte dat ‘geen kunst’ de wereld kan redden, is even betwistbaar.”

Misschien, maar het is een zaak van elementair fatsoen.

Nog altijd geen probleem?

Dan maar als mens terug naar af.

Beleefde groeten

Johan Van Hulle - Zomergem