Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brief naar de media schreven en verstuurden.

 

1000 nieuwe appartementen in Oost-Jeruzalem (verstuurd naar De Morgen op 29.10.2014)

 

 

 

De Israëlische regering laat nog maar eens 1000 woonblokken in Oost-Jeruzalem bouwen. En wat doen onze ministers en parlementsleden???? NIETS.

De Belgische politiek om vooral geen kwaad woord te zeggen tegen Israël -"om het vredesproces niet te verstoren"- heeft zijn failliet ruimschoots bewezen: er wonen reeds méér dan 540.000 Israëliërs op de bezette Westelijke Jordaanoever en nog eens 200.000 in Oost-Jeruzalem. Allemaal totaal illegaal, compleet in overtreding met het internationaal recht. De Vierde Conventie van Genève (Artikel 49, zesde alinea ) verbiedt immers het transfereren van een deel van de eigen bevolking naar een bezet gebied. Israël doet het al járen en járen, en geen enkele Westerse regering geeft een kik. Premier Netanyahu had het overigens al aangekondigd bij zijn aantreden in 2009 : "met deze regering komt er geen vrede".
Als Rusland een overtreding begaat zijn we er -terecht- als de kippen bij om sancties te treffen. Waarom laten we Israël dan begaan?

Het Britse parlement gaf al het goede voorbeeld door een motie te stemmen vóór de erkenning van een Palestijnse staat. Waar blijven onze parlementsleden?

ref:

http://unispal.un.org/unispal.nsf/4a1faa9cfed1076a8525771b00540804/293653dc9566918a85257d5d004be8b0?OpenDocument

http://unispal.un.org/unispal.nsf/4a1faa9cfed1076a8525771b00540804/d0378180cec6defb85257d3800543d5a?OpenDocument

Pol Van den plas

Gent

 

 

 

 

De puinhoop die Gaza heet (gepubliceerd in De Morgen van 13.10.2014, p. 20)

 

Applaus graag, want de VS en de EU voorzien samen zo’n 650 miljoen voor de heropbouw van de puinhoop die Gaza heet (DM online 12/10). Een puinhoop waar beide ontegensprekelijk schuld aan hebben: de een door de niet eens controversiële tussentijdse wapenleveringen en de eeuwige onvoorwaardelijke steun, de ander door een oorverdovend zwijgen en een beschamende mix van onmacht en onwil in het kader van een onbestaand Midden-Oostenbeleid. De boodschap aan Israël is even duidelijk als cynisch: maak Gaza gerust met de grond gelijk, wij helpen nadien wel puin opruimen.

Een donorconferentie meepikken, handen even in enkele miljoenen onschuld wassen, en … op naar het volgend ‘conflict’. Een stuitend en walgelijk pakketje onrechtvaardigheid, verpakt in dikke lagen hypocrisie en arrogantie.

 

Hendrik Moeys,

Heverlee

 

Onmogelijke vrede ? (verstuurd naar De Morgen op 23.9.2014)

 

In de analyse over de nieuwe gesprekken tussen Israël en Palestijnen besluit Theo Koelé dat vrede in Gaza onmogelijk is want "Hoe meer Mahmoud Abbas Israël tegenwerkt, hoe minder kans de gesprekken hebben".

Een woordvoerder van de Israëlische regering zou het niet beter kunnen formuleren: " als de Palestijnen iets eisen, dan krijgen ze niets", evenals Theo Koelé, zegt Israël er nooit bij dat ze sowieso niets krijgen.

Wat hadden de Palestijnen dan moeten doen volgens Theo om wél iets te krijgen, of eigenlijk om gewoon te krijgen waar ze volgens de vele VN resoluties al sinds 1949 recht op hebben??

Hadden ze moeten braaf zitten wachten tot de VN resoluties uitgevoerd werden door onze democratische landen die (in woorden) zweren bij Internationaal Recht (maar niet in daden)? Dat hebben ze tientallen jaren gedaan, en niets gekregen.

Hadden ze dan de staat Israël moeten erkennen om aan tafel te mogen zitten? Dat hebben ze ook al gedaan en Yasser Arafat heeft er niets voor in de plaats gekregen.

Hadden ze dan vrije verkiezingen moeten organiseren om een democratische gesprekspartner voor Israël te creëren? Dat hebben ze ook al gedaan, maar de democratische verkozenen werden door Israël meteen als "terroristen" bestempeld.

Hadden ze dan een tienjarig bestand moeten afkondigen in ruil voor een leefbare staat ? Dat hebben ze ook al gedaan en Israël antwoordde met bommen.

Hadden ze dan met de Arabische landen een alomvattend vredesvoorstel moeten uitwerken? Dat hebben ze ook al gedaan, en Israël heeft het al meermaals afgewezen als "propaganda".

Wat hadden de Palestijnen dan moeten doen om te krijgen waar ze recht op hebben?

Israël niet tegenwerken en verhuizen uit Oost-Jeruzalem?

Israël niet tegenwerken en mee bouwen aan de kolonies voor joden op de Westelijke Jordaanoever?

Israël niet tegenwerken en zijn gas- en olievelden voor de kust van Gaza afgeven aan Israël?

Israël niet tegenwerken en vooral geen bomaanslagen plegen of raketten afvuren naar Israël?

De voorbije 65 jaren geven geen hoop dat "meewerken met Israël" enige kans op een langdurige rechtvaardige vrede meebrengt.

Het enige wat nog kans maakt is Israël onder druk zetten, internationale druk: boycot, divestement and sanctions. Want dit is de ware reden waarom de vredesgesprekken geen kans maken: de lafheid en de medewerking van onze "democratische landen" aan het Israëlische regime dat alle internationaal recht en humanitaire regels ongestraft aan zijn laars lapt.

 

Pol Van den plas

Gent