Project in de kijker: de Circusschool: Geef een beurs aan een kind in Palestina om één jaar circusschool te kunnen volgen

Achter de muur van de schande, in een wereld gedomineerd door geweld, uitzichtloosheid, onrecht en pijn, vechten mensen voor hun recht op menselijkheid, voor hun recht op dromen, hun recht op blijheid. Dankzij de positieve respons en steun van heel wat mensen in Europa kwam die droom voor een groep jongeren in Palestina uit. In Ramallah opende in augustus 2006 een heuse circusschool haar deuren.

De droom begon in het hoofd van Shadi Zmorrod die jarenlang actief was in theater. Hij kwam met circus in contact tijdens workshops van korte duur die Europese circusgroepen kwamen geven in de Palestijnse gebieden. Eenmaal de smaak te pakken belandde hij als artistiek coördinator in The Jerusalem Circus in West Jeruzalem, vastbesloten om de werking uit te breiden met meer Palestijnse kinderen. Na enkele maanden was er een groep gemotiveerde Palestijnse kinderen mee aan het jongleren. Wanneer hij later voorstelde in de West Bank te beginnen werken, kreeg hij een neen op het request. Hij stapte uit het Jerusalem Circus en ontmoette als bij wonder de Belgische Jessika Devlieghere, die in contact stond met Circus in Beweging uit Leuven. Samen wilden ze mee een permanente circuswerking opstartten in de Palestijnse gebieden. Ze gingen aan de slag en een half jaar later zou de eerste workshop van start gaan. De oorlog in Libanon in juli 2006 besliste er anders over. De regio was niet veilig. De Belgische groep blies de reis af. De workshop ging in kleiner formaat toch door. Shadi wist de enkele Palestijnen die in het Jerusalem Circus trainden te overtuigen om een workshop te geven aan enkele beginners. Enkele dagen later hoorden enkele buitenlandse vrijwilligers, aanwezig in de Palestijnse gebieden, van het initiatief en sloten zich aan bij de workshop. Na drie weken hard werken was de eerste presentatie geboren die honderden Palestijnen voor een eerste keer met circus liet kennismaken. De Palestinian Circus School was geboren.
 

“De school wil kinderen een veilige omgeving bieden waarin ze zich kunnen ontplooien op creatief, sociaal en psychologisch vlak”


In februari 2007, startten de eerste lessen voor kinderen in Ramallah en enkele maanden later begonnen wekelijkse circus clubs in Jenin en Hebron. Enkele van de studenten van het eerste uur, groeiden uit tot lokale trainers in de basistechnieken van acrobatie, jongleren, trapeze, flowersticks, pois en clowning. Ondertussen zijn we 2013, en volgen 160 kinderen en jongeren tussen 10 en 25 jaar, elke week les in een van de vele locaties. De presentatie uit zomer 2006 groeide uit tot een echte show die de Palestijnse Circus school opvoerde in Palestina en in Europa.
Er is nu een vast programma waar jaarlijks de lessen voor de studenten en artistieke creaties en optredens hand in hand gaan. 6 van de studenten werken momenteel voltijds als trainer en artiest.

De school wil kinderen een veilige omgeving bieden waarbinnen ze zich kunnen ontplooien op creatief, sociaal en psychologisch vlak. De nadruk ligt op teamwerk, op vertrouwen, op het herstellen van een positief zelfbeeld en op kinderen onttrekken aan de dagelijkse gewelddadige omgeving waarin ze leven om hen andere modellen voor sociale omgang aan te bieden. De circusschool wil er zijn voor alle kinderen, en samen. Zo integreert het kinderen van de vluchtelingenkampen, van de stad en van zeer verscheiden economische achtergronden. Daarnaast biedt het kinderen en jongeren een venster op de wereld aan door de vele internationale contacten en trainers die langskomen en via de internationale tournees of circuskampen waaraan ze deelnemen.

Palestina Solidariteit beveelt dit waardevolle en educatieve project aan om te steunen. Voor één jongere bedraagt de beurs 125 € voor een gans jaar circusschool.

Stort uw financiële bijdrage op rekeningnummer  BE64 5230 8014 8852 Bic: TRIOBEBB met als mededeling: circusschool (voor elke gift is vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest). Bedankt op voorhand. 

Voor meer informatie: www.palcircus.ps