Persoon In de kijker: MIKO PELED Antizionistische militant

De Israëlische schrijver en antizionistische militant Miko Peled was begin november te gast in Brussel bij Palestina Solidariteit en bij Intal. Hieronder een levensschets en een kort verslag van zijn uiteenzetting.

Zijn grootouders zijn in de jaren 1920 vanuit Europa naar Palestina geïmmigreerd. Miko Peled, werd geboren in Jeruzalem in 1961 in een prominente zionistische familie. Zijn vader, Matti Peled, streed in de oorlog van 1948-1949 en was generaal in de oorlog van 1967. Daarom luidt de titel van Miko’s boek “The General’s Son”.

Zijn zus, Nurit Peled verloor haar dochter Smadar bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem in 1997. Nurit schreef dit toe aan de bezetting en het Israëlisch beleid. Voor Miko was dit het begin om zich te verdiepen in de geschiedenis van Palestina en Israël. En hij veranderde in een vredesactivist.

Hij is een antizionistische militant geworden vanuit de bevinding dat zionisme gelijk is aan racisme. Er wordt beweerd dat Israël een democratie is, maar toch zijn er duizenden Palestijnse politieke gevangenen. De meeste Palestijnse gezinnen hebben ermee te maken gehad ondanks het feit dat de meeste van hen geen terroristen zijn. Miko Peled verwees onder andere naar een Palestijnse politieke gevangene die in december 2012 na 20 jaar gevangenschap in een Israëlische gevangenis overleed.

Palestina werd en wordt door de zionisten gekoloniseerd en de systematische etnische zuivering gaat in alle stilte verder. De meeste Israëli's behoren tot de oosterse Arabische cultuur. Tel Aviv is een stad zonder Arabieren in een Arabische regio. De zionistische staat is een ramp voor de joden: de joodse Arabieren (sefarden) en de Arabische cultuur worden als minderwaardig beschouwd. In de zionistische visie zijn Arabieren domme en luie mensen. Israël is een racistische staat met een terroristisch leger. De Joodse zionisten zijn niet zo talrijk: het zijn bevoorrechte mensen die hun privileges niet willen opgeven. Israël wil eventueel een ministaatje aan de Palestijnen geven: een beperkte autonomie in een aantal zones. Op de Westbank vindt men industrieën, steden, winkels en autowegen die enkel voor de joden zijn. De huidige situatie is die van een apartheidsregime dat moet verdwijnen. Ieder onderdrukt volk heeft recht op verzet tegen de bezetter. De BDS (boycot van Israël) is een vorm van geweldloos verzet. Ook in Amerika groeit het verzet: in Amerikaanse universiteiten komen studenten op voor de rechten van de Palestijnen, Amerikaanse joden steunen het Palestijnse volk en gelovigen van Amerikaanse kerken komen naar het Heilig Land niet enkel om heilige plaatsen te bezoeken, maar ook om de Palestijnen te steunen die elke week in het dorp Bil'in op de Westbank tegen de Apartheidsmuur betogen. Ook Palestijnse cartoonisten en The Electronic Intifada (http://electronicintifada.net/) dragen bij tot het verzet[1].

Hij komt op voor een seculiere democratie en een binationale staat met gelijke rechten voor Israëli's en Palestijnen: “We behoren allen tot dit land”. Een éénstatenoplossing is dichterbij dan veel mensen denken vanwege de veranderende mentaliteit van veel Israëli's, Amerikaanse joden en overlevenden van de holocaust.

 

 


[1]    Op 16 februari 2013 werd de Palestijnse cartoonist Mohammad Saba'aneh (33 jaar) bij de Allenby brug aangehouden toen hij terugkwam van een bijeenkomst in de Jordaans hoofdstad Amman.http://abu-pessoptimist.blogspot.be/2013/03/israel-houdt-cartoonist-vast-zonder.html