Persbericht herdenking Deir Yassin

Het Vlaams Palestina Komitee (VPK) vzw en het Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP) vzw vragen onze media om de verjaardag van het bloedbad van Deir Yassin (09/04/1948) onder aandacht te brengen.

Op 9 april is het 62 jaar geleden dat de Israëlische terreurbewegingen Irgun en Stern tientallen Palestijnen om het leven brachten in het kleine dorpje Deir Yassin nabij Jeruzalem. Het dorp had nochtans een niet-aanvalspakt gesloten met de plaatselijke Hagana militie. Het was één van de vele bloedbaden tijdens de Nakba: de operatie van zionistische milities om honderdduizenden Palestijnen uit hun dorpen te verdrijven. De Israëlische organisatie Zochrot documenteerde 589 Palestijnse dorpen die tijdens de Nakba van de kaart werden geveegd. Albert Einstein veroordeelde al in december 1948 deze milities als “terroristische bendes.”

Onze politici moeten de Nakba aan bod laten komen als herinneringseducatie in scholen. Eveneens moet men de aandacht vestigen op miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun onvervreemdbaar recht op terugkeer naar het land waar ze verdreven werden. Israël moet dienaangaande resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties strikt toepassen.

Ook moet onze regering het initiatief nemen om het ontkennen van de Nakba of de Catastrofe tegen het Palestijnse volk strafbaar te stellen.

Linken:
Deir Yassin – Het bloedbad aangericht tegen Palestijnse burgers door joodse milities op 9 april 1948.

• http://www.alnakba.org
• http://www.deiryassin.org 
• http://www.palestineremembered.com 
• http://www.zochrot.org/index.php?lang=english
• Ilan Pappe: De Etnische Zuivering van Palestina ISBN 978 90 5977 299 1

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
VPK (Vlaams Palestina Komitee) vzw 
Vierwindenstraat 60, 1080 Brussel
Tel: +32 (0)2 501 67 49 – Fax: +32 (0)2 511 89 19 
E-mail: vpk@vlaamspalestinakomitee.be - www.vlaamspalestinakomitee.be

CODIP (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen) vzw
Ectorsstraat 19, 3400 Landen
E-mail: info@codip.be