Nieuwsbrief 20: november-december 2013

Is de inhoud van de artikels niet goed leesbaar, klik hier.

Inhoudstafel

 • Editoriaal: Wat Reynders in Israël niet mocht zien noch horen
 • Oud-ambassadeur Koos van Dam over Nederland, Europa en Israël
 • In de kijker: Ilan Pappe Historicus en activist
 • DOSSIER; 2 november 1917: De kolonisatie van Palestina wordt officieel voor geopend verklaard
 • Nieuws van Palestina Solidariteit
 • Actuele notities
 • Fragmentering en BDS: het resultaat na 20 jaar Oslo-akkoorden
 • 27 Belgen fietsten van 1 tot 7 april tegen de vernietiging van de"niet-erkende" bedoeïenendorpen van de Naqab-(Negev) woestijn
 • Stop de vernieling van bedoeïenendorpen in de Negev-Naqab
 • Gaza op mijn hoofd
 • Kijk eens naar een film: OMAR van Hany Abu-Assad
 • PERSBERICHT EU-reis naar Israël: normaliseren van Apartheid
 • Schrijf eens een brief
 • Kalender

Editoriaal: Wat Reynders in Israël niet mocht zien noch horen

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) was van 8 tot 11 maart te gast in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Wie heeft hij niet mogen (of willen) ontmoeten?

 

In de kijker: Ilan Pappe Historicus en activist

In oktober was de Israëlische geschiedkundige op doorreis in ons land. Op 23 oktober nam hij deel aan het debat “Palestina: voor een wettelijke en burgerintifada”

en de volgende dag sprak hij op een gastcollege aan de KU Leuven over “Sholarship and activism in the historiography of Palestine”.

 

DOSSIER; 2 november 1917: De kolonisatie van Palestina wordt officieel voor geopend verklaard

Op 2 november 1917 beloofde de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Lord Balfour in een naar hem genoemde Declaration dat de Britten de kolonisatie van Arabisch Palestina door Europese joden zouden steunen. Meestal ziet men in deze Verklaring het begin van de Palestijnse kwestie.

 

Nieuws van Palestina Solidariteit

Inleefreizen Palestina/Israël: voorjaar en zomer 2014

 

Actuele notities

-          Waarom de Palestijnse Autoriteit aanvaarde om met Israël aan tafel te zitten

-          Vrijlating van 26 Palestijnse politieke gevangen

- .....

 

Fragmentering en BDS: het resultaat na 20 jaar Oslo-akkoorden

Onderstaand artikel vormt een samenvatting van de conclusies die getrokken werden tijdens de negende jaarlijkse conferentie van de SOAS Palestine Society in Londen (5-6 oktober 2013): Self-Critique two Decades after Oslo.

 

Oud-ambassadeur Koos van Dam over Nederland, Europa en Israël

Het is niet de eerste keer dat een oud-ambassadeur of een voormalige politicus na zijn opruststelling zijn nek uitsteekt en kritiek durft te uiten tegen het beleid van de Israëlische regering: zo zijn er onder meer de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter (Nobelprijswinnaar 2002), de Nederlandse oud-premier Dries van Agt (CDA) en de Nederlandse oud-ambassadeurs Jan Wijenberg en Koos van Dam.

 

27 Belgen fietsten van 1 tot 7 april tegen de vernietiging van de"niet-erkende" bedoeïenendorpen van de Naqab-(Negev) woestijn

Het initiatief "solidarity with Bedouins" ( www.bedouinsolidarity.blogspot.com ) ontstond uit de samenwerking van 3 organisaties: Viavelo Palestina (een jaarlijkse fietstocht rond Brussel voor Palestina), The Checkpointsingers (een Belgisch zangkoor dat al een paar optredens achter de rug heeft aan de apartheidsmuur in de bezette gebieden) en PJPO (Paix juste au Proche Orient uit Waals Brabant)

 

Stop de vernieling van bedoeïenendorpen in de Negev-Naqab

De groep Solidarity with Bedouins (http://bedouinsolidarity.blogspot.be/) is een koepel van onder andere Via Velo Palestina, het Brecht-Eislerkoor en PJPO-Ittre (Paix Juste au Proche-Orient). Tijdens hun fiets-, stap- en zangtocht van begin april voor de Palestijnse bedoeïenen van de Negev (Naqab) hadden de 27 deelnemers kennis gemaakt met Khalil Alamour van het niet-erkende dorp Al Sira. Ze nodigden hem uit om samen met Sana Ibn Bari (juriste van de Negev Coexistence Forum/Beersheba) en Michel Warschawski (Alternative Information Center/Jeruzalem) van 17 tot 20 oktober een informatietocht in België te maken.

 

Gaza op mijn hoofd

“Gaza op mijn hoofd" neemt de maatschappelijke realiteit van de Gazastrook onder de loep en brengt verhalen van het dagelijks leven van Palestijnen te berde. Dit boek speelt in op een tweevoudige gevoeligheid: de representatie en beschouwing van de Gazastrook versus de beleefde en geleefde realiteit.

 

Kijk eens naar een film: OMAR van Hany Abu-Assad

Regie: Hany Abu-Assad

Duur: 1u36

Met: Adam Bakri (Omar), Leem Lubani (Nadia) Samer Bisharat, lyad Hoorani, Waleed Zuaiter, Yael Lerer, Ramzi Maqdisi, Yousef ‘Joe’ Sweid

Originele taal: Arabisch

 

PERSBERICHT EU-reis naar Israël: normaliseren van Apartheid

De Europese Commissie-vicevoorzitter Antonio Tajani bracht maandag 21 oktober 2013 65 organisaties en vertegenwoordigers van bedrijven uit 17 EU-lidstaten naar Israël met de intentie om de bestaande zakelijke betrekkingen tussen de EU en Israël te versterken en verdere mogelijkheden voor samenwerking tussen Europese en Israëlische KMO’s te verkennen, zo staat te lezen op de website van EJPress.

 

Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande persoon.

Antisemitisme (lezersbrief opgenomen in De Standaard, 2.10.2013, p. 40)

 

Kalender

-          Woensdag 27 november 20u30 Berchem:dansvoorstelling “Badke”, Les Ballets C de la B en de KVS werken samen met 10 Palestijnse dansers. Het gaat om het Palestijnse gevoel van “ergens thuis te horen” maar tegelijk ook van deel te willen zijn van een wereld daarbuiten (14€/16€), Meer info over dit project: http://www.kvs.be/nl/producties/badke