Lees eens

 

 

Aan onze lezers melden we graag dat Palestina Solidariteit een hele reeks boeken over Palestina te koop aanbiedt aan een schappelijke prijs. Zie http://www.palestinasolidariteit.be/content/educatief-en-solidariteitsmateriaal

Leden van Palestina Solidariteit bekomen bovendien een korting van 10 %.

PROMOTIE: de boeken “De smaak van de hemel - Mijn Palestijnse kindertijd” van Ibtisdam Barakat (zie bespreking in Nieuwsbrief nr. 10) en “Palestijnse Israëli’s” van Soetkien Van Muylem worden u thans tegen de prijs van 8€ per exemplaar (plus portokosten) aangeboden.

 

Tijdschriften

Soemoed, januari-februari 2015

Soemoed is het tweemaandelijkse tijdschrift van het Nederlands Palestina Komitee (NPK). Het nummer van januari-februari is gewijd aan de humanitaire noodsituatie in Gaza, aan de Staat Palestina en aan het Internationaal Strafhof (ICC). Een abonnement kost € 35 te storten op NL21 INGB 0002 047 09 van Stichting Palestina Publikaties, Amsterdam. Meer info http://www.palestina-komitee.nl/soemoed/93/605

De Brug, nr. 95 december 2014

De Brug is het tijdschrift van SIVMO (Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechten Organisaties). Het nummer va december gaat over de erkenning van Pqalestina door Zweden, over Netanyahu en de Israëlische verkiezingen, over de vriendschap tussen Roni Keidar en Maha Mehanna tijdens de Gaza-oorlog. Meer info: http://www.sivmo.nl/ en http://www.sivmo.nl/de-brug/

Palestine, januari-februari 2015

Palestine is het tijdschrift van de Qassociation Belgo-Palestinienne (ABP). Het nummer 63 van januari-februari bevat een dossier over de verkiezingen in Israël. Meer info: http://www.association-belgo-palestinienne.be/publications/palestine-n62/

 

GOLEM (Boek van Koen Stuyck)

 

Coverontwerp: Bert Want

 

Koen Stuyck, de auteur van deze roman, is woordvoerder van een grote ngo. Vroeger was hij onder meer journalist en reisleider. Hij volgt al twintig jaar het Midden-Oosten.

Als eerste boek is dit een voltreffer. Het is een spannende en meeslepende roman. Deze triller over Israël en Palestina leest heel vlot.

Het hoofdpersonage is Aart Verschueren. Hij werkt voor een krant en gaat elke dag naar het justitiepaleis van Antwerpen om verslag uit te brengen.

Onze gerechtsjournalist geeft terloops een paar tips voor een goed artikel. Maak een verhaal door de feiten aan elkaar te schrijven in een tekst waarmee je de lezers kunt informeren. Elk verhaal moet een inleiding, een midden en een slot hebben. Om het verhaal van iemand goed te brengen moet je ook respect voor hem opbrengen.

Het zijn precies die verhalen die de mensen moeten lezen zodat ze respect en inlevingsvermogen kunnen ontwikkelen voor andere dan de dominante verhalen.” (p. 11).

In de wandelgangen van het justitiepaleis ontmoet Aart een Hongaarse vrouw uit Oekraïne van joodse afkomst. Ze heet Janka Koblenko en is aan de slag als beëdigd tolk omdat ze verschillende Oost-Europese talen spreekt. Hier ook lijkt Aart dit wereldje goed te kennen want hij weet ons te vertellen dat je als beëdigd vertaler of tolk voor de rechtbank geen diploma hoeft te hebben: “Je moet alleen bewijzen dat je kan vertalen.” (p. 27). Kort daarna begint hij een relatie met haar. Janka vraagt hem om een gunst, namelijk of hij de gebedsriemen van haar grootvader naar Tel Aviv wil brengen waar de dertienjarige zoon van haar oom een bar mitswa (zoon van het gebod) wordt. Tijdens een viering zal de zoon de gebedsriemen (tefilin) omgorden.

in de Club Azucar komt Aart in contact met de Palestijnse vluchteling Nasr Mahmoud. Als deze verneemt dat Aart voor een week naar Israël trekt vraagt hij aan zijn vriend om in de Westbank zijn oom op te zoeken wiens huis door het Israëlisch leger onlangs werd gesloopt.

Intussen verneemt de lezer het bestaan van een zekere Fishel die aan geheugenverlies lijdt en die in Jordanië bij dokter Hamadi terechtkomt. 

Zonder de afloop van het verhaal te verklappen, willen we toch de lezer vertellen dat “Golem” in dit boek de naam is van een Israëlisch onderzoeksproject in verband met het herprogrammeren van de hersens. Dit zal trouwens leiden tot gewetensbezwaren bij een geneesheer die ziet hoe de resultaten van zijn medisch onderzoek voor politieke en militaire doeleinden worden aangewend.

Voor mensen die niet zoveel over het Israëlisch-Palestijns conflict weten is dit boek een goede inleiding. Zo vernemen we van Jamal in de bus aan de Damascuspoort in Jeruzalem heel wat over het leven van de Palestijnen in de bezette gebieden:

De pesterijen zijn een onderdeel van een bewuste strategie om het leven in de bezette gebieden onmogelijk te maken. (…) Ze willen ons gewoon weg. Elke Palestijn die wil vertrekken, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Maar terugkomen, dat is bijna onmogelijk. (…) En Jamal die praatte verder. Over de illegale kolonies op de Westbank. Over het gescheiden wegennet voor de Palestijnen en de kolonisten. Over de muur. Over hoe de joodse kolonisten ongehinderd door de checkpoints en over splintyernieuwe wegen heen en weer reden tussen hun nette beschermde enclaves op bezet gebied en Israël.” (p 155).

En nog wat verder: “De Palestijnen zijn slachtoffers. Ze moeten uren aanschuiven … vrouwen die bevallen aan checkpoints …. Slechte wegen …” (p. 156).

En over de verkiezingen in Israël vertelt Nasr, de Palestijnse vriend van Aart, het volgende:

Nu ja, hier wordt er over de verkiezingen gepraat alsof ze weer eens nieuwe kansen zouden zijn voor vrede. Iedereen weet in zijn hart dat die hoop een maat voor niets is. Er wordt toch weer rechts gestemd. En trouwens, ook de zogezegde linkse partijen hengelen naar de rechtse reflexen van de gewone Israëli's – hun zogenaamde bereidheid tot toegevingen is gewoon een slechte grap. Als het erop aan komt blijven ze nederzettingen bouwen in de bezette gebieden.” (p. 66).

Golem, uitgeverij Brave New Books, Nederland, 2014, 219 pagina’s, ISBN 978940215443Koen Stuyck,

be/boekvoorstelling-golem-een-nieuwe-faction-thriller-over-palestina-en-isra-l

http://golemhe

Meer info:

http://www.mo.

tboek.blogspot.be/

https://www.facebook.com/Golemhetboek