Krekelsparen bij BNP Paribas Fortis werd eind december 2013 stopgezet

FairFin (toen nog Netwerk Vlaanderen) startte in 1984 het Krekelsparen met de ASLK bank. Een duurzaam spaarproduct, mét solidariteitsaspect, bij een openbare bank. Daar bleek veel draagvlak voor.

Maar ASLK werd Fortis en Fortis werd BNP Paribas Fortis. Het beleid van BNP Paribas Fortis en de visie van FairFin liggen ver uit elkaar. BNP investeert in milieuvervuilende sectoren en bedrijven die mensenrechten schenden. BNP doet ook mee aan activiteiten in belastingparadijzen. En BNP is niet transparant over haar beleid. FairFin heeft de afgelopen jaren geprobeerd te wegen op dit beleid, maar de stappen die BNP nam, volstaan niet.

FairFin en de Franstalige zusterorganisatie Réseau Financement Alternatif (RFA) hebben zodoende beslist om de samenwerking met BNP Paribas Fortis te stoppen. Krekelspaarders hebben dan de keuze om bij BNP Paribas Fortis te blijven en hun Krekelspaarrekening te laten omzetten in een klassieke spaarrekening zonder ethische criteria, of om van bank te veranderen.

Fairfin wil graag van de gelegenheid gebruik maken om u uit te nodigen FairFin lid te worden. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat ethisch bankieren op de agenda blijft staan, dat grootbanken hun beleid herzien en dat er ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe duurzame initiatieven. Het FairFin lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Lid worden kan via www.fairfin.be/lid of met een overschrijving op rekening (BE21) 5230 8038 6403 / TRIOBEBB met de mededeling ‘lidgeld’.

Triodos Bank en VDK Bank bieden nu al duurzame spaarrekeningen aan.

Palestina Solidariteit dankt de krekelspaarders die Palestina Solidariteit kozen als project en zodoende zorgden voor ethisch bankieren en solidariteit.