Israël legt een Noorse arts levenslange verbanning op uit Gaza

Israël legt een Noorse arts levenslange verbanning op uit Gaza

14 november 2014

(vertaald uit het Engels: “Israel bans Norvegian doctor from Gaza for life”( http://www.map-uk.org/news/archive/post/179-israel-bans-norwegian-doctor-from-gaza-for-life

lees ook: http://www.thelocal.no/20141114/israel-shuts-gilbert-out-from-gaza-for-life)

Medical Aid for Palestinians maakt zich grote zorgen over de weigering om een arts toegang te verlenen tot Gaza. Als gevolg van het recente gewapende conflict in de Gazastrook hebben daar duizenden Palestijnen gespecialiseerde chirurgische behandeling nodig. Het is dan ook van het hoogste belang dat niets het recht op gezondheidszorg in de weg staat.

Israël legt een Noorse arts levenslange verbanning op uit de Gazastrook. De Israëlische autoriteiten haalden veiligheidsoverwegingen aan om hun besluit, Dokter Gilbert uit de Gazastrook te weren, te staven.

De 67 jaar oude Noor reisde geregeld naar en van Gaza om Palestijnen te behandelen. Dokter Gilbert staat aan het hoofd van een ziekenhuis in het Noorden van Noorwegen. Deze zomer was hij weer aan het werk in het Shifa ziekenhuis in Gaza, waar hij meer dan 50 dagen bezig was met het behandelen van velen van de 11 000 gewonden.

In oktober probeerde de dokter terug te keren naar Gaza om te helpen in het ziekenhuis, maar hij werd door Israëlische beambten tegengehouden.

Gilbert zegt: “Toen we arriveerden bij de grensovergang van Erez zeiden Israëlische soldaten me dat ik de Gazastrook niet binnen mocht.”

 

Gilbert gelooft dat zijn uitzetting te maken heeft met zijn kritische commentaar op de Israëlische staat

Volgens een Email van de Noorse ambassade in Tel Aviv, beweert de Israëlische regering op dit moment dat Gilbert verbannen is om veiligheidsredenen. De ambassade heeft zich over Gilberts geval gebogen nadat hem vorige maand de toegang tot de Gazastrook werd geweigerd.

De Noorse Staatssecretaris, Bård Glad Pedersen, vertelde aan VG: “Vanuit het Noorse perspectief stellen wij ons vragen bij Gilberts uitzetting uit de Gazastrook en hebben wij Israël gevraagd om terug te komen op dit besluit. De humanitaire situatie in Gaza is nog steeds moeilijk en er is grote nood aan alle mogelijk medisch personeel.

Gilbert zelf gelooft dat het besluit te maken heeft met zijn kritische commentaar op de Israëlische staat.

Deze vredesactivist, die niet de gewoonte heeft een blad voor de mond te nemen, stuurde in juli van dit jaar een brief naar de wereldwijde media. In die brief sprak hij over de extreme toestand in het ziekenhuis in Gaza waar hij werkt.

BACK