Het verhaal van de op- en neergang van de stad Jaffa.

Zeezicht vanop de kust van Jaffa vandaag de dag: mooi en romantisch zicht maar de tranen van het pijnlijke heden en verleden zijn niet zichtbaar.

Jaffa is één van de steden die we bezochten op de inforeis, die georganiseerd werd door Palestina Solidariteit in de zomer van 2014. Vóór het ontstaan van Israël in 1948 was het een bloeiende havenstad. Het verhaal van de stad ná 1948 was minder opwekkend. Onze plaatselijke gids Sami vertelt het verhaal:

Vandaag de dag is Jaffa een stad die bij de meeste mensen enkel nog bekend staat als de kleine, oudere stad in de schaduw van Tel Aviv. Lang vóór de staat Israël ontstond en lang vóór de eerste steen van Tel Aviv gelegd werd, was Jaffa echter een in heel het Midden-Oosten bekende en welvarende havenstad. Tevens was het zowel economisch, demografisch en cultureel de belangrijkste stad van heel Palestina. Dat voorrecht had Jaffa deels te danken aan het feit dat zijn ligging geografisch zeer belangrijk was. Het ontstaan van de welvaart had Jaffa voor een groot deel te danken aan de fruitteelt. Een lokale variëteit van appelsienen, de Shamoeti, bleek op een bepaald ogenblik zeer geschikt voor de export: niet alleen door zijn kwaliteit maar ook door zijn dikke schil, wat hem zeer geschikt maakte voor de export over zee. (Door de dikke schil raakte deze appelsienenvariëteit niet snel beschadigd). Hierdoor nam de vraag  snel toe. Reeds in de 19de eeuw was de teelt en export van deze appelsienen zeer belangrijk en de export groeide zeer snel: in 1930