Editoriaal Israël verliest publieke opinie in Europa

De vijftig dagen durende Israëlische oorlog tegen de bevolking van de Gazastrook heeft het leven gekost aan 2 145 Palestijnen waaronder minstens 70% burgers (581 kinderen, 261 vrouwen, 101 bejaarden en 94 gezinnen). Er vielen ook 11 232 Palestijnse gewonden, waaronder 3 084 kinderen en 2 112 vrouwen. Er werden ook 10 800 huizen totaal en 8 000 gedeeltelijk vernield. 17 ziekenhuizen en 73 moskeeën werden verwoest en 136 scholen van de UNRWA werden beschadigd, alsook de enige elektriciteitscentrale.

Geen enkele Westerse regering die zich verzette tegen de Israëlische oorlogsmisdaden. Deze straffeloosheid van Israël contrasteert sterk met het nemen van sancties tegen Rusland en het sturen van vliegtuigen naar Syrië en Irak om er rebellen te bombarderen.

Op de hoorzitting van 9 september stelde de Palestijnse ambassadrice Leila Shahid  de leden van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer voor een duidelijke keuze: ofwel nemen de Westerse landen sancties tegen Israël ofwel gaan we verder in de richting van een honderdjarige oorlog.

Het is ook merkwaardig dat in het hoofdstuk over het buitenlands beleid van het nieuw federaal regeerakkoord het Israëlisch-Palestijns conflict niet eens wordt aangehaald.

Nu de Israëlische regering 1062 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem (werkwoord ontbreekt: ‘bouwt, voorziet, plant,…?) en dit lijdt tot verzet van de Palestijnen, worden deze plannen wel door de Verenigde Staten veroordeeld, maar blijft het bij woorden.

Onlangs werd er herinnerd aan de vlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog van honderdduizenden Belgen naar Nederland, Engeland en Frankrijk. Deze vluchtelingen konden na een paar maanden terug naar hun huis terugkeren. De 750 000 Palestijnen die in 1948 gevlucht zijn, hebben nog steeds geen recht om terug te keren.

Eén zaak staat wel vast: Israël verliest de publieke opinie in Europa. Duizenden burgers hebben in verschillende Europese steden tijdens de Gazaoorlog betoogd tegen de stilte, de onverschilligheid en medeplichtigheid van het Westen. Ook de economische, culturele en academische boycot tegen Israël vindt al maar meer aanhang bij de Europese bevolking.  

Het redactieteam                                                                Brussel 30 oktober 2014