Chakir Amiri B wint publieksprijs ArtOpenKunst in Brussel met tekeningen over Palestina

Op 22 februari won Chakir Amiri B de publieksprijs van Carte de visite, het jaarlijkse Artiestenparcours van de Stad Brussel. Dit jaar hadden zich meer dan 200 plastische kunstenaars ingeschreven en werden de zeshonderd kunstwerken in één en hetzelfde gebouw tentoongesteld, en dit onder de naam ArtOpenKunst. Het betrof schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s, installaties en beeldhouwwerken van kustenaars die in Brussel wonen. 

Tijdens de tentoonstelling kwamen meer dan vijfduizend mensen langs. De bezoekers konden een stemformulier invullen en zo hun favoriet kunstwerk kiezen. De publieksprijs ging naar de tekenaar Chakir Amiri B.

Chakir Amiri B is op 9 augustus 1987 in België geboren. Zijn Marokkaanse ouders kwamen uit Tangers en emigreerden in de jaren zeventig naar België. Al in zijn kindertijd maakte hij tekeningen. Nu gebruikt hij een elektronische tablet om te tekenen. Sinds eind 2008 maakt hij tekeningen over Palestina en de Palestijnen die toen in de Gazastrook onder de Israëlische militaire aanval veel te lijden hadden.

Door zijn tekeningen wil hij de aandacht op de onrechtvaardige situatie van de Palestijnen vestigen omdat dit onrecht uit de schijnwerpers van de actualiteit is verdwenen.

 

Het Palestijnse volk is heel moedig en blijft trots ondanks de hardheid van het   dagelijkse leven: vernederingen aan de checkpoints, confiscatie van goederen of gronden, enz.

 

Hij vindt belangrijk dat ook de Palestijnse politieke gevangenen niet vergeten worden. Ook de houding van de Westerse landen klaagt hij aan: tijdens de periode van het apartheidsregime in Zuid-Afrika pasten ze een boycot toe, maar nu zeggen ze dat men de situatie in Israël en de bezette gebieden niet met de apartheid kan vergelijken. Bovendien verwijzen de Westerse landen naar het lijden van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa, hoewel de Palestijnen daar geenszins voor verantwoordelijk zijn. Hij voegt er nog aan toe dat Israël probeert verdeeldheid te zaaien tussen de Palestijnen die christenen zijn en de Palestijnen die moslim zijn. 

 

Hij heeft toekomstplannen: hij wil nu schilderijen met olieverf maken met het oog op een tentoonstelling over Palestina. We wensen hem alvast veel succes toe.

 

Meer informatie en contact: Chakir Amiri B, chakir3bak@hotmail.com.