Actuele notities

Actuele notities

 

-        Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verwerpt Palestijnse resolutie

-        Verkiezingsgeschenk voor de Israëlische kolonisten

-        Protesten tegen G4S in Gent gaan door

-        Israël sloopt huizen van familieleden van Palestijnse “terroristen”

-        Europese rechter schrapt Hamas op lijst met terreurorganisaties

-        Israël voert opnieuw luchtbombardementen uit in Syrië

-        Israëlische veiligheidsagent verspreidt in Brussel foto van anti-joodse terrorist

-        Bekering tot het jodendom als wapen tegen groei van de Palestijnse bevolking

-        Vervangt Europese Unie Russische gas door Israëlisch gas?

-        Gemeente Molenbeek voor uitsluiting van bedrijven actief in bezette gebieden

-        Ook dit nog

 

Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verwerpt Palestijnse resolutie

Op 30 december werd de resolutie van de Palestijnse Autoriteit in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York besproken. De voorgelegde tekst voorziet in een vredesakkoord binnen de 12 maanden en in de terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden voor eind 2017. Acht landen (Argentinië, Chili, China, Frankrijk, Jordanië, Luxemburg, Rusland en Tchad) stemden voor, twee landen (de Verenigde Staten en Australië) stemden tegen en vijf landen (Groot-Brittannië, Litouwen, Nigeria, Rwanda en Zuid-Korea) onthielden zich. (Le Soir, 2.1.2015, p. 10). De resolutie behaalde dus niet de vereiste meerderheid van negen stemmen. In dat geval hadden de Verenigde Staten als permanent lid van de Veiligheidsraad hun vetorecht moeten gebruiken. Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saëb Erekat wou Nigeria aanvankelijk een ja-stem uitbrengen, maar onder druk van de Verenigde staten onthield Nigeria zich bij de stemming. De Verenigde Staten hadden gedreigd met het stopzetten van hun steun aan Nigeria in de strijd tegen Boko Harem. Op 2 januari werd de Franse ambassadeur in Israël op het matje geroepen omdat Frankrijk de resolutie had gesteund. (Le Monde, 3.1.2015, p. 4).

Namens de Palestijnse autoriteit heeft president Mahmoud Abbas op 31 december het Statuut van Rome ondertekend, wat erop neerkomt dat hij de aansluiting van Palestina bij het Internationaal Strafhof (ICC) aanvraagt. Abbas heeft nog 17 andere internationale verdragen ondertekend, zoals over de scheepvaart, het leefmilieu, de politieke rechten van de vrouw, het verbod op bepaalde wapens. (La libre Belgique, 2.1.2015, p. 16). Intussen heeft Israël de transfer bevroren van 106 miljoen euro belastingen die in december voor rekening van de Palestijnse Autoriteit waren geïnd. De bevriezing is een antwoord op de Palestijnse vraag tot aansluiting bij het Internationale Strafhof.

Verkiezingsgeschenk voor de Israëlische kolonisten

De populariteit van eerste minister Benjamin Netanyahu is in Israël gestegen nadat hij in de Gazastrook de spierballen heeft gerold ten koste van honderden dodelijke burgerslachtoffers. Daarom achtte hij het moment voor vervroegde verkiezingen gekomen en stuurde hij twee ministers, Yair Lapid en Tzipi Livni, op 2 december de laan uit. De Laatste verkiezingen dateren van 22 januari 2013 en de vervroegde verkiezingen komen er op 17 maart 2015. Om zijn positie tegenover zijn extreem-rechtse concurrenten (Israël Ons Thuis, het Joodse Huis en Shas) te versterken heeft hij in december subsidies voor een totaal van 260 miljoen euro aan de kolonisten van de bezette Westelijke Jordaanoever gegeven. Een deel ervan zal besteed worden aan de versterking van de “voorposten” of “wilde kolonies”. (Le Soir, 23.12.2014, p. 12).

Protesten tegen G4S in Gent gaan door

Op 20 december jl. vond op de Kalandeberg in Gent de jaarlijkse kerstwake van het GAPP (Gents ActiePlatform Palestina) en Intal plaats. Hiermee willen beide organisaties de aandacht vestigen op de rechten van de decennialang bezette Palestijnse bevolking. Daarom werd voor een replica van de apartheidsmuur tussen Israël en de West Bank een checkpoint nagebootst waar acteurs de dagelijkse controles en agressie van het Israëlische leger uitbeeldden. Ook Maria en Jozef werden op weg naar Bethlehem tegengehouden. Aan de infostand kochten nieuwsgierige voorbijgangers boeken en werden handtekeningen verzameld voor de "Stop G4S"-campagne. G4S is een internationaal bewakingsbedrijf dat beveiligingsapparatuur en diensten levert aan Israëlische gevangenissen in Israël en de bezette gebieden waar Palestijnse politieke gevangenen, onder andere kinderen, opgesloten zitten en mishandeld worden.(http://www.palestinasolidariteit.be/content/protesten-%E2%80%98stop-g4s%E2%80%99-gent-gaan-voort)

 


Er werden op de drukste winkeldag van deze kerstperiode ook wafels, cake, koffie en thee verkocht aan de talrijke voorbijgangers. In het kader van MUSIC FOR LIFE werd zo voor Palestina Solidariteit geld ingezameld voor noodhulp aan Gaza (dat afgelopen zomer zwaar getroffen werd door de Israëlische bombardementen). Om 16u. zong wereldkoor Sapukay een uur uit volle borst vredesliederen voor de tientallen gecharmeerde passanten. Zodoende werd deze geslaagde actie met een warme, hoopvolle noot afgesloten...

Ook in Charleroi (27 december) en Brussel (28 december) waren er betogingen vijf maanden na de Israëlische Gazaoorlog.

Israël sloopt huizen van familieleden van Palestijnse “terroristen”

Sinds de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in juni 1967 heeft het Israëlische leger honderden woningen gesloopt om de nabestaanden van Palestijnen te straffen die Israëliërs kwaad zouden hebben berokkend. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem zou deze collectieve bestraffing al duizenden Palestijnen dakloos hebben gemaakt. Van 2001 tot 2005 werden 664 woningen in de bezette Palestijnse gebieden gesloopt. (La Libre Belgique, 20.11.2014, p. 17).

In Palestina onder Brits mandaat (1920-1948) werd het vernietigen van huizen vaak als vergelding toegepast. Israël heeft deze praktijk gewoon van de Britten overgenomen. In 2005 werd het advies gevraagd van een commissie die door de toenmalige militaire opperbevelhebber Moshe Ya'alon was opgericht. De commissie kwam tot het besluit dat het opblazen van huizen alles behalve ontradend werkt, maar alleen de frustratie, de woede en de haat onder Palestijnen aanwakkert. Het slopen van huizen van Palestijnen betrokken bij een aanslag werd dus stopgezet.

Na de zomer 2014 besliste de Israëlische regering opnieuw over te gaan tot vernieling van huizen. Op 19 november werd het appartement van Abdel Rahman Al-Shaludi vernietigd. Al-Shaludi was de Palestijn die op 22 oktober met zijn auto op wachtenden aan een aan tramhalte was gereden.

Ook de huizen van Oday en Ghassan Abu Jamal werden gesloopt. Ghassan en Oday zijn twee neven uit Oost-Jeruzalem die op 18 november met een hakmes en een pistool een synagoge binnenvielen en er vijf dodelijke slachtoffers maakten. De weduwe en het zoontje van Ghassan kregen nog een extra straf. Hun verblijfsvergunning om in Oost-Jeruzalem te wonen wordt ingetrokken. Ze zullen dus het land worden uitgezet. De Israëlische ngo B'Tselem noemt de deportatie van de weduwe en haar zoontje 'een vorm van collectieve bestraffing'. (De Standaard, 28.11.2014, p. 20).

De meeste waarnemers denken dat de terreurdreiging door al die strafmaatregelen allerminst is afgenomen. Bovendien valt op te merken dat deze strafmaatregelen enkel gelden voor de gezinnen van Palestijnse “terroristen”. De huizen van de Israëlische terroristen die op 2 juli de jonge Palestijn Mohamed Abu Khdeir levend hebben verbrand, werden niet met de grond gelijk gemaakt.

Europese rechter schrapt Hamas op lijst met terreurorganisaties

Volgens een arrest van het Gerecht van de Europese Unie (EU) moet de naam van de Palestijnse politieke beweging Hamas verwijderd worden van de Europese lijst met terreurorganisaties. De Europese rechter van eerste aanleg oordeelde dat de argumentatie om Hamas in 2001 op de terreurlijst te plaatsen gebrekkig was. De Europese buitenlandministers namen toen een beslissing die louter gebaseerd was op 'aantijgingen in de pers en op het internet' en niet op basis van 'onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden'. (De Morgen, 18.12.2014, p. 19).

De Europese beleidsmakers hebben nu drie maanden de tijd om bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tegen dit arrest beroep aan te tekenen. Als ze in beroep gaan blijven de sancties van kracht die de EU tegen Hamas heeft ingesteld, zoals de bevriezing van de tegoeden,

Maja Kocijančič, woordvoerster van de Europese Commissie heeft al laten weten dat Europa “Hamas als een terreurorganisatie zal blijven beschouwen”. (De Morgen, 18.12.2014, p. 19). De Israëlische Eerste Minister Benjamin Netanyahu eiste dat Europa Hamas onmiddellijk opnieuw op de terreurlijst zet en reageerde boos: “Het lijkt erop dat te veel mensen in Europa, waar zes miljoen joden werden afgeslacht, niets geleerd hebben. De vriendschap die we zien in de Verenigde Staten, staat in schril contrast met wat we spijtig genoeg zien in Europa.” (De Standaard, 18.12.2014, p. 17).

http://www.demorgen.be/buitenland/europa-haalt-hamas-van-terreurlijst-a2156139/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20141217_01435071 en

http://www.lesoir.be/741096/article/actualite/union-europeenne/2014-12-23/juges-sanctionnent-sanctions

Israël voert opnieuw luchtbombardementen uit in Syrië

Nu Syrië al enkele jaren in een burgeroorlog verwikkeld is, maakt Israël daarvan gebruik om boven dit land regelmatig bombardementsvluchten uit te voeren. Dit was al het geval op 29 januari, 3 mei en 30 oktober 2013.

Op 7 december 2014 was het weer prijs. De Israëlische luchtmacht bombardeerde een doelwit nabij de internationale luchthaven in, de hoofdstad Damascus, alsook een doelwit in de stad Dimas ten westen van Damascus en niet ver van de Libanese grens. Het zou gaan om opslagplaatsen met wapens bestemd voor de Libanese politieke beweging Hezbollah. (La Libre Belgique, 9.12.2014, p. 20).

Volgens de VN-waarnemers van de UNDOF in de door Israël bezette en geannexeerde Syrische Golanhoogte zouden er contacten bestaan tussen het Israëlische leger en de Syrische rebellen. Zo werden er in 2014 tussen 1 maart en 31 mei 59 contacten geregistreerd. Het gaat meestal om vervoer van gewonde rebellen naar Israël. Maar soms werden ook Syriërs weggevoerd die niet gekwetst waren. Op 10 juni hebben Israëlische soldaten twee kisten aan Syrische rebellen overhandigd. (Le Soir, 8.12.2014, p. 12). Volgens de Franse inlichtingendiensten waren deze kisten bestemd voor de Syrische rebellen van het al-Nosra Front, de Syrische tak van al-Qaida (Le Canard enchaîné, 10.12.2014, p. 3).

Israëlische veiligheidsagent verspreidt in Brussel foto van anti-joodse terrorist

Op 24 augustus wandelde in volle dag de Pakistaanse Assim Abassi (22 jaar) naar een tramhalte in de Louizalaan te Brussel, om zoals elke zondag met vrienden cricket te gaan spelen in Waterloo. De man liep ter hoogte van huisnummer 507 toen hij vanuit het raam door een Israëlische veiligheidsagent gefotografeerd werd. Assim droeg een met een jas bedekte cricketbat. De Israëlische veiligheidsdienst speelde de foto door naar de de federale politie die op 22 november volgend opsporingsbericht verspreidde: “Een onbekende man met een voorwerp onder zijn arm dat vermoedelijk een jachtgeweer was. Het voorwerp was bedekt met een kledingstuk.” De federale politie kreeg de verspreidingsopdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Isabelle Panou. Panou stond onder druk van de Ligue belge contre l'antisémitisme (LBCA). Die pakte op haar website zelf ook uit met beelden van een “antisemitische schutter” die “vrij loopt in Brussel”.(De Morgen, 24.11.2004, p. 5)

Tufail, de vader van Assim, werkt op de Pakistaanse ambassade en kreeg te horen dat zijn in juli afgelopen arbeidsovereenkomst niet zou vernieuwd worden. Het probleem is dat de familie Abassi niet naar Pakistan durft terug te keren, nu de zoon Assim ten onrechte van terrorisme verdacht werd.  

Bekering tot het jodendom als wapen tegen groei van de Palestijnse bevolking

Volgens Lawrence E. Epstein van de Israëlische krant Yediot Aharonot zijn steeds minder Amerikaanse joden geneigd om met een joodse echtgenoot of echtgenote te trouwen. Ze huwen op een latere leeftijd en hebben minder of geen kinderen. Twee derde van de recente huwelijken van Amerikaanse niet orthodoxe joden werden gesloten met een niet-joodse gelovige partner (goyim, heidenen of niet joden) en amper 9 procent van de joden getrouwd met een ongelovige gaat nog eenmaal per maand naar de synagoge. Volgens Epstein leidt dit tot assimilatie van de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Epstein pleit dus voor een stijging van het aantal bekeringen tot het Jodendom. Dit zou ook de Israëlische joden ten goede komen in de demografische strijd tussen Israëlische joden en Palestijnen. Hij vreest inderdaad dat na verloop van tijd de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever qua aantal de bovenhand op de joodse bevolking zal bekomen. Hoe meer joden, hoe meer soldaten in het Israëlische leger en des te meer arbeidskrachten om de Israëlische economische groei te ondersteunen.

Hij wil dus ook de Alya, de terugkeer naar Israël van de Joden uit de hele wereld aanmoedigen. Maar daartoe moet volgens Epstein de Israëlische regering en de  religieuze instanties de bekering tot het Jodendom makkelijker maken. (Courrier international, n° 1232, 12.6.2014, p. 9 http://www.courrierinternational.com/article/2014/06/18/convertir-les-conjoints-non-juifs ).

Vervangt Europese Unie het Russische gas door Israëlisch gas ?

In 2009 werd voor de Israëlische kust het Tamar-gasveld ontdekt. In 2010 werd het gasveld Leviathan gevonden. Het veld ligt tussen de kusten van Israël, Libanon, Cyprus en de Gazastrook en er zou zo een 345.465.528 m³ gas onder de grond zitten (De Morgen, 11.10.2011). Op 14 december 2014 werd de ontdekking van een derde gasveld Royee bekendgemaakt. Dit laatste gasveld ligt op de zeegrens met Cyprus en Egypte en de uitbating van dit veld zou al in december 2015 van start gaan. (De Standaard, 16.12.2014, p. 22).

Europa is door de crisis in Oekraïne op zoek naar een alternatief voor de bevoorrading van Russisch gas. De ministers van energie van Israël, Griekenland en Cyprus stelden de Europese commissie in december voor een pijpleiding te bouwen van de gasvelden in het oosten van de Middellandse Zee naar Europa.

Voor Rusland geen nood want een dochtermaatschappij van het Russische bedrijf Gazprom tekende al in februari 2013 een contract met het Israëlische bedrijf Levant LNG Marketing Corporation voor een duur van 20 jaar. Het betreft een exclusieve aankoop van vloeibaar aardgas (LNG) afkomstig van het gasveld Tamar voor de kust van Haifa. (Le Monde diplomatique, september 2014, p. 8).

Gemeente Molenbeek voor uitsluiting van bedrijven actief in bezette gebieden

Op 26 november 2014 stemde de gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek, op voorstel van de Partij van de Arbeid (PVDA-PTB) voor de uitsluiting bij openbare aanbestedingen van elk bedrijf dat actief is in de bezette Palestijnse gebieden.

De gemeenteraad moest beslissen over de modaliteiten voor een openbare aanbesteding voor bewakingscamera's. In oktober 2013 had de PVDA zich al tegen zulke aankoop gekant. Ze vond dat er in budgettaire moeilijke tijden andere prioriteiten waren dan de aankoop van bewakingscamera's. Het gemeenteraadslid Dirk De Block (PVDA) had het toen ook over een ander probleem bij die aankoop. Radwin is een van de multinationals die veel van dit soort contracten binnenhaalt in steden en gemeenten. Radwin werkt samen met het Belgisch bedrijf Blue Vision en is betrokken bij de bewaking en controle van de Palestijnen in de bezette gebieden o.a. door de installatie van bewakingscamera's rond de kolonies, die allen illegaal zijn.

Op de gemeenteraad van 26 november 2014 wilde de meerderheid in de raad een mandaat geven aan het Brussels Gewest voor het aanschaffen van deze bewakingscamera's. Dirk De Block diende een motie in met de vraag elk bedrijf dat actief is in de bezette gebieden of een slechte naam heeft wegens onethisch gedrag, uit te sluiten van de openbare aanbesteding.

Burgemeester Schepmans (MR) gaf een aantal argumenten tegen zijn motie. Volgens haar moest het Brussels Gewest die discussie voeren. De voorzitter van de gemeenteraad, Michel Eylenbosch, legde het amendement ter stemming voor en verwachtte dat alle raadsleden van de meerderheid de lijn van de burgemeester zou volgen bij de stemming. Maar tot zijn verbazing steunde een aantal leden van de meerderheid de motie. Toen de voorzitter dat vaststelde wilde hij de stemming overdoen met als argument dat een aantal raadsleden het verkeerd begrepen hadden... maar dat wilden die uiteraard niet.

Deze uitslag belet dus dat Radwin/Blue Vision de openbare aanbesteding voor bewakingscamera's kan binnenhalen.

De parlementsleden van de PVDA in het Brussels Gewest zullen daar ook over dit onderwerp interpelleren. 

Info: http://bruxelles.ptb.be/articles/molenbeek-premier-boycott-d-entreprises-actives-dans-les-territoires-occupes-palestiniens

En ook dit nog (korte notities)

-        De burgemeester van de Israëlische kuststad Ashkelon wil om “veiligheidsredenen” voorlopig geen Arabische arbeiders meer op bouwwerven voor kleuterscholen te werk stellen. (De Standaard, 21.11.2014), p. 18)

-        Het netwerk van Europese Joden voor een rechtvaardige Vrede (EJJP) vraagt de erkenning van de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Het netwerk werd in 2002 opgericht en omvat 11 organisaties zoals de Union des progressistes juifs de Belgique. ( De Standaard, 23.12.2014, p. 12).

-        Op 25 november hebben 750 Israëlische vrouwen, waaronder ook een aantal Palestijnse vrouwen een vredesmars georganiseerd van Naharya naar Sderot. (La Libre Belgique, 26.11.2014, p. 20).

-        In een brief van 2 november vragen een aantal Israëlische reservegeneraals aan eerste minister Benjamin Netanyahu om een vredesinitiatief te nemen op basis van het Saoedisch vredesplan van 2002 voor terugtrekking van Israël uit de in juni 1967 bezette Palestijnse gebieden. (Le Soir, 5.11.2014, p. 13).

-        De Israëlische premier Netanyahu blijft zich verzetten tegen elke druk om de bezette gebieden op te geven: “Als we ons terugtrekken, staan de radicale Islamisten aan de buitenwijken van Tel Aviv en in het hart van Jeruzalem.” (De Standaard, 15.12.2014, p. 14).

-        Eind oktober veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de 23ste keer het embargo tegen Cuba. Alleen de Verenigde Staten en Israël stemden tegen. (De Standaard, 9.12.2014, p. 17).

-        Bij de Israëlische bestorming op 31 mei 2010 van de Turkse boot Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza kwamen negen mensen om. Desondanks vond het Internationaal strafhof (ICC) dit niet ernstig genoeg voor een zaak bij het strafhof. (Metro, 7.11.2014, p. 7). Ook de Zweedse justitie beëindigde zijn onderzoek over de bestormingen van de goederenvloot in 2010 en 2012 door de Israëlische marine en besliste om geen vervolging in te stellen. (Métro, 10.12.2014, p. 5).

-        in 2014 kwamen 128 journalisten tijdens het werk om het leven. De gevaarlijkste landen voor journalisten zijn: Pakistan (14 doden), Syrië (12 doden), Mexico, Irak, Somalië, Brazilië, Honduras, de Filipijnen, Indië, Afghanistan (9 doden) en de bezette Palestijnse gebieden (9 doden). (Le Soir, 2.1.2014, p. 10).

-        Op 12 december betoogden zowat tweehonderd Palestijnen tegen het Israëlische beleid van woningenbouw voor de kolonisten, in het bijzonder tegen de voorpost Adeï Ad in de Shilovallei. De betogers wilden olijfbomen planten maar dat was tegen de zin van de Israëlische soldaten die gebruik maakten van traangasgranaten en stungranaten (felle flits en knal van 170 decibel). Het leger ging er zo hard te keer dat Ziyad Abou Ein, Palestijnse minister voor koloniën, aan een hartaanval overleed (Le Monde, 12.12.2014, p. 4). Volgens Palestijnse bronnen overleed de minister na hardhandig ineengeslagen te zijn door Israëlische soldaten.

-        Een tip van de Amerikaanse republikeinse senator en Vietnamveteraan McCain voor de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet: “Ik weet uit ervaring dat mishandeling van gevangenen meer slechte dan goede inlichtingen oplevert”. (De Morgen, 13.12.2014, p. 11).

-        De Israëlische politie heeft het hoofd en negen andere leden van de extreem-rechtse organisatie Lehava aangehouden. Deze Israëlische organisatie is gekant tegen het vreedzaam samenleven met de Palestijnen. Drie jongeren van deze organisatie werden gearresteerd nadat eind november de enige tweetalige school (Arabisch-Hebreeuws) in Jeruzalem werd in brand gestoken. (Le Monde, 17.12.2014, p. 6).

-        De Frans-Belgische bank Dexia is in vergaande gesprekken met de Bank of Jerusalem over de verkoop van zijn meerderheidsbelang van 65 procent in Dexia Bank Israël. (De Standaard, 17.12.2014, p. 25). Dit Israëlische filiaal van Dexia ligt in België al jaren onder vuur van een actiecampagne (Israël koloniseert – Dexia financiert) wegens de financiering van Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. 

-        Sedert begin 2013 geef

t het Belgische consumentenblad Test-Aankoop positieve adviezen over beleggen in aandelen van het Israëlisch bedrijf TEVA Pharmaceutical. In 16 berichten wordt slechts eenmaal vermeld dat het om een Israëlisch bedrijf gaat. Men krijgt soms de indruk dat het een Amerikaans bedrijf is, omdat het noteert in US dollar op de beurs van New York. Voor andere bedrijven wordt het land van vestiging/beheer steeds wel toegevoegd.

Over actie tegen TEVA: http://www.dewereldmorgen.be/foto/2013/01/17/klacht-joods-actueel-tegen-geneeskunde-voor-het-volk