Actuele notities

 

-        Operatie beschermde strook: Israël trekt ten oorlog tegen burgers Gazastrook

-        Protestactie “G4S weg uit Gent”

-        Het meest ethische leger van de wereld

-        Israëli's en Palestijnen niet tevreden over pausbezoek

-        Palestijnse christenen delen regelmatig in de klappen in Israël

-        Israël sloopt Palestijns dorp Khirbet al Tawil

-        Vredesactivist dient klacht in tegen medewerker van tijdschrift “Joods Actueel”

-        Ook dit nog

 

Operatie beschermde strook: Israël trekt ten oorlog tegen burgers Gazastrook

 

Na de ontvoering van drie Israëlische jonge kolonisten op 12 juni in de Westbank hield het Israëlische leger een echte klopjacht: 400 Palestijnen (waarvan 300 leden van Hamas) werden gearresteerd, de huizen van twee verdachten (Marouane  Kawasmeh, 29 jaar, en Amer Abu Eisheh, beiden Hamasleden uit Hebron) werden door Israëlische bulldozers met de grond gelijk gemaakt en ten minste vijf Palestijnen werden gedood. Israël ontmantelde het grootste deel van de infrastructuur van Hamas in de Westbank. Als reactie hierop werden raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd. Toen startte Israël de operatie Tzuk Etan (beschermde strook). De Gazastrook werd beschoten vanuit de zee of door zware tanks en apache-helikopters. F15 gevechtsvliegtuigen voerden bombardementen uit en drones (onbemande vliegtuigen) werden ingezet om huizen en auto's met raketten te bestoken. (http://www.youtube.com/watch?v=7681Lb-Yif4.http://www.youtube.com/watch?v=q6uqMPSdMNI http://www.youtube.com/watch?v=m9cK_y2tV_k).

Het dodencijfer stijgt helaas elke dag. Op 10 juli was er al sprake van 70 doden, vooral burgers, waaronder kinderen, vrouwen en bejaarden. Zo kwamen zes leden van de familie Hamed door een Israëlische luchtaanval om het leven. (De Standaard, 10.7.2014, p, 1 http://www.standaard.be/cnt/dmf20140710_01173601)

In Brussel was er op 9 juli een betoging van een honderdtal mensen om tegen deze gruwelijke Israëlische oorlog te protesteren.

 

Protestactie “G4S weg uit Gent”

 

Op 23 juni naar aanleiding van de laatste vergadering van de Gentse gemeenteraad,

voerden een dertigtal militanten van Palestina Solidariteit, Gents Actieplatform Palestina (GAPP  www.gentsactieplatformpalestina.be), vzw Vrede en nog vijftien andere organisaties een actie aan het stadhuis van Gent met de boodschap “G4S beveiligt apartheid, G4S weg uit Gent !”. De actievoerders wilden de gemeenteraadsleden wijzen op hun verantwoordelijkheid bij het sluiten van contracten van de Stad Gent met de bewakingsfirma G4S. In april-mei nog verlengde het Gentse stadsbestuur twee van de drie contracten met G4S. Dit Deens-Britse bedrijf levert materiaal en diensten aan de Israëlische gevangenissen waar Palestijnse kinderen en politieke gevangenen worden opgesloten en gefolterd. De betrokkenheid van G4S in de Israëlische detentiefacilitateiten voor Palestijnse politieke gevangenen begon in 2007 wanneer G4S een contract tekende met de Israel Prison Authority. G4S leverde systemen aan onder meer de Ofer-, Ketziot-, Megiddo-, Damon-, Kishon- en de Jeruzalemgevangenis. 

De actievoerders vroegen aan het stadsbestuur een engagementsverklaring om opdrachten aan G4S in de toekomst niet meer te verlengen of te gunnen, zolang de schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht door G4S in Israël en de bezette Palestijnse gebieden voortduren. 

 

http://www.dewereldmorgen.be/foto-reportage/2014/06/23/stop-g4s-schudt-gemeenteraad-wakker-in-gent

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/06/24/g4s-beveiligt-apartheid-in-palestina

http://www.avs.be/avsnews/g4s

Het meest ethische leger van de wereld

Op 15 mei jl. was er een betoging van een aantal Palestijnen nabij de Israëlische militaire gevangenis van Ofer in de stad Beitunia op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze betoogden uit solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen die toen in de gevangenis van Ofer in hongerstaking waren. Tijdens de betoging gooiden enkele Palestijnse jongeren met stenen naar het Israëlische leger. Net op het moment dat het stenen gooien stopte, schoten Israëlische soldaten met scherp. Daarbij sneuvelden twee jongeren, Nadeem Siam Nawara 17 jaar die in de borst werd getroffen, en Mohammad Mahmoud Odeh 16 jaar die in de rug werd geraakt. Een derde, Mohammed Al-Aza, werd door 2 kogels gewond en moest naar een ziekenhuis in Ramallah afgevoerd worden. De jongeren vormden op het moment van het schieten geen enkele bedreiging voor de Israëlische militairen die zich toen op een afstand van meer dan 250 meter bevonden.

http://light.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/20/palestijnse-tieners-koelbloedig-neergeschoten

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/06/24/israel-verwijdert-cameras-na-gefilmde-moord-op-palestijnse-tieners

Dit incident roept de herinnering op van de kleine Mohammed Al-Dura, 12 jaar, die op 30 september 2000 in de Gazastrook door Israëlische strijdkrachten werd doodgeschoten. http://www.youtube.com/watch?v=arRgkXDLwlM

Dit incident roept de herinnering op van de kleine Mohammed Al-Dura, 12 jaar, die op 30 september 2000 in de Gazastrook door Israëlische strijdkrachten werd

 
                                 

 

 

 

Sinds het jaar 2000 zijn 1400 Palestijnse kinderen op de Westelijke Jordaanoever omgekomen door toedoen van het Israëlische leger. De VN-organisatie UNRWA stelde sinds het begin van 2013 een stijging vast van het aantal Palestijnse vluchtelingen dat op de Westelijke Jordaanoever door het Israëlische leger werd gedood of gewond (Le Monde, 23.5.2014, p, 9).

Israëli's en Palestijnen niet tevreden over pausbezoek

 

In Israël was de ergernis groot toen de paus op 25 mei jl. eerst naar de bezette Palestijnse Westoever reisde om er de apartheidsmuur in Bethlehem te kussen. Anderzijds waren de Palestijnen ontgoocheld omdat de ontmoeting van Paus Franciscus met de bewoners van vluchtelingenkamp van Dheisbeh slechts twintig minuten duurde, terwijl zijn voorganger Benedictus XVI de moeite had gedaan om zich naar het vluchtelingenkamp Aïda te begeven waar hij een ceremonie had voorgezeten.

De christenen van het oude stadsgedeelte van Jeruzalem die de Paus van dichtbij wilden zien, moesten thuis blijven om “veiligheidsredenen”.

 

 

Palestijnse christenen delen regelmatig in de klappen in Israël

 

Naar aanleiding van het bezoek van de paus Franciscus aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden op 25 en 26 mei stonden de Palestijnse christenen kortstondig in de schijnwerpers van de media. De katholieke bisschoppen van het Heilige Land hadden begin mei hun bezorgdheid bekendgemaakt betreffende het gebrek aan reactie van de Israëlische overheid met betrekking tot de forse stijging van het geweld tegen de christenen (Le Monde, 10 mei 2014, p. 8). De laatste maanden werden steeds meer incidenten gemeld in Jeruzalem, op de bezette Westelijke Jordaanoever en in het noorden van Israël. Haatgraffiti zoals “Jezus is vuilnis” of “dood aan de christenen” werden op de muren van kerken en Palestijnse huizen gespoten. Priesters worden regelmatig met dood bedreigd en zelfs geslagen op straat (Le Soir, 12.5.2014, p. 16).

In Israël leven zo’n 140 000 christenen of 1,7 procent van de totale bevolking. Het minste wat men kan zeggen is dat ze in Israël niet echt geliefd zijn. Sommige joden vuren schoten af in kerken of steken kloosters in brand. Banden van de auto’s van christenen worden lek gemaakt, grafstenen in christelijke kerkhoven worden beschadigd. In de oude wijk van Jeruzalem spuwen religieuze joden op monniken. Er was zelfs een Israëlisch parlementslid Michael Ben-Ari die in 2012 een exemplaar van het Nieuw Testament verscheurde en zei het naar de vuilnisbak van de geschiedenis verwees (Courrier international, 26.6.2014, p. 20).

Maar ook de Israëlische staat beperkt aanzienlijk de activiteit van de verschillende kerken door aan de christelijke geestelijken een strikte en discriminerende visumregeling op te leggen. Een priester die in Israël wil verblijven, zal een hele lijdensweg moeten afleggen alvorens een visum te bemachtigen, als hij het dan nog bemachtigt. Heel wat christelijke geestelijken die al tientallen jaren in Israël verblijven, worden nog steeds aan een visum onderworpen dat hen geen enkel sociaal recht toekent ondanks al de jaren dat hij binnen zijn gemeenschap ten dienste van de kerken, de scholen, de ziekenhuizen, de rusthuizen stond.

De christelijke scholen worden ondanks hun eeuwen aanwezigheid door Israël gediscrimineerd: lagere toelagen dan deze die aan de openbare scholen worden toegekend, een tekort aan christelijke directeurs, enz. Bovendien worden hun identiteit en hun autonomie voortdurend in vraag gesteld.

Op 19 mei jl, hebben bulldozers van het Israëlische leger honderden olijfbomen verwoest op het terrein van de Tent of Nations (http://www.tentofnations.org/), een vredeskamp ten zuiden van Bethlehem (De Morgen, 24,5,2014, p, 17). Het kamp wordt gerund door de christen Daoud Nassar.

http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/leger_israel_verwoest_bomen_bij_tent_of_nations_1_829315

 

Israël sloopt Palestijns dorp Khirbet al Tawil

 

Khirbet al Tawil is een dorpje in het gouvernoraat Nabloes op de bezette Westelijke Jordaanoever. In het dorp woont een herdersgemeenschap van 200 tot 250 Palestijnen. De Belgische Technische Coöperatie (BTC) heeft in het dorp een elektricitieitsnetwerk aangelegd ter waarde van 200 000 euro. Het dorp voorziet een twintigtal herdersgezinnen van stroom. Het Belgisch elektriciteitsproject werd door de Israëlische burgerlijke administratie goedgekeurd. In 2008 werd het project met sloop bedreigd, maar dankzij diplomatieke inspanningen werd de sloop toen verhinderd.

Op 19 maart jl. is er opnieuw een bevel uitgevaardigd om het door België gefinancierd elektriciteitsproject te slopen. Op 29 april heeft Israël al de moskee en drie huizen in het dorp gesloopt. Ook de infrastructuur om aan landbouw te doen, zoals omheiningen en voederbakken voor vee, zijn al vernield. Op 5 mei verstuurde de Europese unie een communiqué om daartegen te protesteren. Het sloopbevel voor het elektriciteitsnetwerk werd onder een steen bij een elektriciteitspaal achtergelaten. Reageren kon binnen de drie dagen maar pas vijf dagen later werd het bevel tot slopen onder de steen gevonden.

In een reactie stelt BTC dat het project al in 2009 afgewerkt was en protesteren enkel nog op politiek vlak kan gebeuren. Koen De Groof van Oxfam is het met de BTC eens: “België moet Israël een duidelijk signaal sturen voor het te laat is” (De Standaard, 13 mei 2014, p, 2-3).  http://www.standaard.be/cnt/dmf20140512_01103232

 

           

Vredesactivist dient klacht in tegen medewerker van tijdschrift “Joods Actueel”

 

Ludo De Brabander publiceert kritische stukken over het beleid van de staat Israël in het tweemaandelijks tijdschrift van de vzw Vrede (http://www.vrede.be/). Hij is ook redactiemedewerker van Uitpers (http://www.uitpers.be/) en opiniemaker voor Knack.be

(http://www.knack.be/nieuws/auteurs/ludo-de-brabander-185.html).

Guido Goris van het pro-Israëlische maandblad “Joods Actueel” stuurt regelmatig mails waarin De Brabander racist en antisemiet word genoemd. Zo luidde bijvoorbeeld een tekst als volgt: “De Brabander en de andere onverlaten gaan nu betogen tegen het antisemitisme dat ze met een racistisch discours tegen Israëli's dag in dag uit initiëren. Grotere zwijnerij is echter ondenkbaar”. De woordvoerder van de vzw Vrede wil nu klacht indienen tegen Guido Joris wegens laster en eerroof. Hij zegt dat Joris zijn kritiek op de staat Israël verdraait tot racisme en antisemitisme: “We hebben niets tegen het Joodse volk. We onderhouden goede relaties met Israëlische vredes- en mensenrechtenorganisaties.” (De Morgen, 16.6.2014, p. 4, zie

 http://m.demorgen.be/dm/m/nl/989/Binnenland/article/detail/1918897/2014/06/16/Vredesactivist-is-haatmails-beu-en-dient-klacht-in-tegen-redacteur-Joods-Actueel.dhtml?originatingNavigationItemId=983).

Lees ook:

http://www.vrede.be/nieuws/per-thema/democratisering/1490-vredesactivist-is-haatmails-beu-en-dient-klacht-in-tegen-redacteur-joods-actueel

 

Ook dit nog

 

-        Op 15 juni heeft het Israëlische leger de Palestijnse jongere Ahmed Arafat Sabarin (21 jaar) in het vluchtelingenkamp van Jalazoun bij Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever doodgeschoten. De inval in het kamp vond plaats in het kader van de zoektocht naar de drie ontvoerde Israëlische jongeren. Op dat moment had het leger al 150 Palestijnen gearresteerd, waaronder de Parlementsvoorzitter Abdel Azz Dweik (De Morgen, 17.6.2014).

-        Als reactie op de ontvoering van de drie Israëlische jongeren op 12 juni jl. schrijft Brigitte Herremans: “Zoals de Israëlische journalist Larry Defner opmerkt, lijkt het vandaag taboe om in te zoomen op de bezetting en er de oorzaak voor Palestijns geweld in te zoeken. Geen enkele Israëlische politicus durft te suggereren dat incidenten als deze kidnappings aantonen dat de bezetting moet stoppen.” (De Standaard, 17.6.2014, p. 45 en http://www.standaard.be/cnt/dmf20140616_01143023).

-        Naar aanleiding van de massale arrestatie (meer dan 400 Palestijnen in juni) door het Israëlische leger schrijft Ludo Abicht: “Waarom denken de Israëlische politici en militairen dat ze door keiharde, lees moordende strafmaatregelen de Palestijnse bevolking tot meer toegevendheid kunnen dwingen, terwijl telkens opnieuw het omgekeerde effect bereikt werd? Zijn ze dan de lessen van de agressie tegen Libanon en de aanval op Gaza vergeten?” (De Morgen, 3 juli 2014, p. 11).

-        Roger Waters en Nick Mason van de Engelse Rockband Pink Floyd vroegen hun collega's van de Rolling Stones om op 4 juni niet in de Israëlische hoofdstad Tel Aviv op te treden. De Rolling Stones weigerden destijds in Sun City (Zuid-Afrika) tijdens het apartheidsregime te spelen. Roger Waters en Nick Mason weigeren in Israël op te treden zolang er geen gelijke rechten voor alle Israëlische burgers zijn. Maar de oproep mocht niet baten.

http://www.salon.com/2014/05/01/pink_floyds_roger_waters_and_nick_mason_why_rolling_stones_shouldnt_play_in_israel/

http://www.liberte-algerie.com/radar/l-appel-des-pink-floyd-aux-rolling-stones-ils-les-exhortent-a-ne-pas-chanter-a-tel-aviv-221374

http://www.salon.com/2014/03/17/roger_waters_why_i_must_speak_out_on_israel_palestine_and_bds/

-        De bewoners van Silwad, een dorpje ten oosten van Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever, verjoegen begin juni de Israëlische soldaten die niet alleen de slaapkamer van een woning, maar ook een aantal telefoontoestellen en sleutels in beslag hadden genomen. De Palestijnse dorpelingen filmden hun actie met een videocamera.

http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/video-palestinian-villagers-expel-israeli-soldiers-west-bank-home

https://www.facebook.com/aliabunimah/posts/798874323470497

-        Israël heeft een nieuw wapen gebouwd, de Harop-drone. Dit onbemand vliegtuig heeft een 23 kilo zware explosieve lading. En een bereik van 1000 km. Als men weet dat de Israëlische premier geobsedeerd is door het “gevaar” van Iran is de vrees terecht dat Iran een potentieel doelwit van deze nieuwe drones is. Ook India toont belangstelling voor de koop van deze Israëlische killer drones.

http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/02/nieuw-israelisch-wapen-kan-russische-s-300-raketten-uitschakelen

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-10-04/news/34260460_1_combat-drones-predator-drones-heron-uavs

-                    De politiek geëngageerde Franse popgroep Zebda uit Toulouse zingt een liedje “Une vie de moins”. De woorden werden geschreven door Jean-Pierre Filiu (auteur van het boek “Histoire de Gaza”) en zijn een eerbetuiging aan de bewoners van Gazastrook die al sinds meer dan zeven jaar een Israëlische blokkade te verduren hebben. De pro-Israëlische Franse koepelorganisatie CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) is boos omdat France Télévisions de videoclip toonde die de jongeren zou aanzetten tot haat tegen Israël. Alain Gresh van het Franse maandblad “Le Monde diplomatique” spreekt van een poging tot censuur

            http://www.youtube.com/watch?v=fDGR_1gYFtM

            http://cinquieme-soleil.over-blog.com/article-zebda-une-vie-de-moins-paroles-et-    video-clip-officiel-112571022.html

http://blog.mondediplo.net/2012-11-02-Une-chanson-pour-Gaza-le-Crif-pour-la-censure