Actuele notities

- Vredesgesprekken: Amerika dan toch niet boos op Israëlische kritiek

- Overleden Israëlische militair en politicus Sharon heeft bloed aan de handen

- 1877 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in Westbank en Oost-Jeruzalem

- Noorse en Nederlandse vakbonden beëindigen contract met beveiligingsfirma G4S

- Uitbreiding van de boycotcampagne in Nederland bezorgt Israël kopzorgen

- Amerikaanse onderwijsorganisatie ASA voert academische boycot

- Actie tegen samenwerking van KU Leuven met Israëlische militaire industrie

- Netanyayu en Peres niet welkom op de begrafenis van Nelson Mandela

- En ook dit nog (korte notities)

 

Vredesgesprekken: Amerika dan toch niet boos op Israëlische kritiek

Begin januari had de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon kritiek op de vredesplan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry. Hij zou volgens de Israëlische krant Yediot Ahronot achter gesloten deuren hebben gezegd ”John Kerry moet mij niets leren over het conflict met de Palestijnen” en hij zei ook  nog dat de Amerikaanse minister “handelt uit een onbegrijpelijke obsessie en een Messiaanse hartstocht”. Hij vond dat Kerry's vredesvoorstellen “het papier waarop ze geschreven waren, niet waardig zijn” (Metro, 15.1.2014, p. 4). Hij had er nog aan toegevoegd: “het enige dat ons kan redden is dat Kerry de nobelprijs krijgt en ons met rust laat” (De Standaard, 15.1.2014, p. 16).

De woordvoerder van Kerry noemde de opmerkingen ongepast en beledigend gezien de steun van de Verenigde Staten aan Israël. Nadat Moshe Yaalon zich op 14 januari had verontschuldigd, minimaliseerde John Kerry het incident.

In feite heeft Israël vooral kritiek op de voorgestelde regeling in verband met het statuut van Jeruzalem, het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en de grenzen, onder andere de aanwezigheid van buitenlandse of internationale strijdkrachten in de Jordaanvallei.

 

Overleden Israëlische militair en politicus Sharon heeft bloed aan de handen

 

Naast de vele binnenlandse en buitenlandse personaliteiten die met veel lof zwaaiden naar de overleden Israëlische politicus Ariël Sharon, waren er ook enkele kritische commentaren te bespeuren. Zo was er reactie van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch die het een schande vond dat Sharon begraven wordt zonder dat hij terechtstond voor zijn rol bij het bloedbad van september 1982 in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in de Libanese hoofdstad Beiroet, alsook voor zijn rol bij de uitbreiding van de joodse kolonies in de bezette Palestijnse gebieden (De Standaard, 13.1.2014, p. 15).

Ook Leila Shahid, die in november van Algemene Afgevaardigde tot Ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit bij de Europese Unie werd verheven, was niet mals: “Het is wellicht de Israëliër die het bloedbad van het grootste aantal Palestijnse burgers op zijn geweten heeft, en dan begin ik dan nog pas vanaf 1953 te tellen.” (Le Soir, 13.1.2014, p. 3).

Zie ook http://www.palestinasolidariteit.be/content/sharon-de-man-van-geweld-en-geld en

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140102_013 (cartoon Lecttre 13.1.2014)

 

1877 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in Westbank en Oost-Jeruzalem

 

Op 10 januari jl., amper vier dagen na het vertrek van de Amerikaanse minister van buitenlandse Zaken John Kerry, heeft het Israëlische ministerie voor huisvesting de aanbesteding van 1877 nieuwe woningen voor joodse kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden aangekondigd. Het betreft de bouw van 1076 woningen in het geannexeerde Oost-Jeruzalem (in de wijken Ramat Shlomo, Ramot en Pisgat Zeev) en 801 woningen in de rest van de bezette Westbank (in de kolonies Efrat en Ariel). Lees ook: http://peacenow.org/Bibis%20Settlements%20Boom%20-%20March-November%202013%20-%20FINAL.pdf en http://peacenow.org.il/eng/APNmap

Ondertussen werden in december 30 Palestijnse woningen op de westelijke Jordaanoever door bulldozers van het Israëlisch leger plat gewalst: 41 mensen onder wie 21 kinderen verloren daardoor onderdak. In 2013 werden meer dan 630 Palestijnse gebouwen in zone C (onder Israëlische militaire controle) met de grond gelijk gemaakt, waardoor 1035 Palestijnen dakloos werden. Sinds het opstarten van de vredesbesprekingen in juli 2013 werden 207 Palestijnse woningen vernield: dit betrof 311 bewoners onder wie meer dan de helft kinderen.

Bron: UN condems Israeli demolition of Palestinian homes (Yahoo News AFP, 25.12.2013) http://news.yahoo.com/un-condemns-israeli-demolition-palestinian-homes-160553119.html


Israëlische bulldozer sloopt op 29 oktober jl. een huis in het Palestijnse dorp Khirbit al-Tawil.

 

Noorse en Nederlandse vakbonden beëindigen contract met beveiligingsfirma G4S

Een grote Noorse vakbond Industri Energi Norway (IEN) heeft zijn contract met de beveiligingsfirma opgezegd. Daardoor wil de Noorse vakorganisatie te kennen geven dat ze gekant is tegen de rol van het Deens-Britse bewakings- en beveiligingsbedrijf G4S in het uitrusten en verlenen van diensten aan Israëlische gevangenissen en kolonies. De leider van de vakbond verklaarde dat de overeenkomst met G4S beëindigd werd uit solidariteit met het Palestijnse volk. http://www.bdsmovement.net/2013/norwegian-union-ends-g4s-contract-act-solidarity-palestinians-11368

G4S verloor ook het beveiligingscontract met de Noorse universiteit van Oslo (Soemoed, nov-dec 2013, p. 9).

 

Ook de Nederlandse overheidsvakbond Abvakabo FNV (met 350 000 leden) heeft zijn relatie met G4S stopgezet. Woordvoerder Marion Nordemeude motiveert deze beslissing door het feit dat deze firma betrokken is bij de Israëlische schendingen van het internationaal recht.

Ook de Nederlandse politieke partij GroenLinks heeft om dezelfde reden aangekondigd dat het geen beroep meer zal doen op de diensten van G4S voor het beveiligen van het landelijk bureau in Utrecht.

http://www.bdsmovement.net/2013/dutch-union-dumps-g4s-aiding-israels-human-rights-abuses-11506

http://www.docp.nl/groenlinks-beeindigt-het-contract-met-g4s/

Acties van de Nederlandse BDS-organisatie DocP bij de Technische Universiteit van Delft betreffende het samenwerkingscontract met G4S zorgden ervoor dat het College van Bestuur van deze Nederlandse universiteit inmiddels overweegt mensenrechten op te nemen als criterium voor het toekennen van contracten aan bedrijven (Soemoed, nov-dec 2013, p, 9 en http://www.docp.nl/overleg-met-college-van-bestuur-tu-delft-over-samenwerking-met-g4s/ lees ook http://www.docp.nl/brief-aantu-delft-in-verband-met-de-samenwerking-met-beveiligingsbedrijf-g4s/

Ook Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor jeugdvoorzieningen in Nederland, heeft de relatie met hoofdsponsor G4S beëindigd omdat G4S betrokken is bij de beveiliging in Israëlische gevangenissen http://www.palestina-komitee.nl/bds/132

In Zuid-Afrika veroordeelde de COSATU (Congress of South African Trade Unions) de rol van G4S in de levering of onderhoud van bewakingsdiensten die de Israëlische bezetting helpen.

http://www.bdsmovement.net/2013/cosatu-condemns-g4s-role-palestine-statement-south-african-prison-privatization-11362

Ook de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie The trauma Center van Kaapstad stelde een einde aan het contract met G4S omdat deze firma medeplichtig is aan de onwettelijke detentie en foltering van Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

http://www.bdsmovement.net/2013/sa-trauma-centre-terminates-g4s-contract-11413

 

Ondertussen zou de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in Groot-Brittannië (waar het opereert onder de paraplu van het Department of Business) hebben aangegeven dat het de diensten van G4S aan de Israëlische veiligheidsdiensten zal onderzoeken.

http://www.eccpalestine.org/g4s-contracts-in-israeli-occupied-territories-face-major-investigation/

http://www.dewereldmorgen.be/blogs/palestina-solidariteit/2014/01/07/oeso-onderzoekt-contracten-g4s-in-israel

 

De wereldwijde boycotacties tegen G4S hebben er ook toegeleid dat de Europese Unie geen beroep zal doen op G4S voor het beveiligen van de gebouwen van het Europees Parlement (Soemoed, nov-dec 2013, p. 9).

 

Palestina Solidariteit heeft zich bij de internationale actiecampagne Stop G4S aangesloten. Wie wil meewerken kan contact opnemen: tel. 02-501 67 49 of GSM 0499 91 32 14 secretariaat@palestinasolidariteit.be

Teken de petitie: http://www.palestinasolidariteit.be/g4s-petitie

Meer info over de Stop G4S-campagne kan hier gevonden worden en http://www.bdsmovement.net/activecamps/g4s

Lees ook http://www.dewereldmorgen.be/blogs/palestina-solidariteit/2013/06/24/g4s-medeplichtig-aan-apartheid

 Uitbreiding van de boycotcampagne in Nederland bezorgt Israël kopzorgen

 

Op 4 december sturen dertien Nederlandse hoogleraren internationaal recht een brief met hun bedenkingen over de positie van de regering inzake contacten van Nederlandse bedrijven met joodse nederzettingen naar de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (Soemoed, nov-dec 2013, p. 37). 

In dezelfde maand december maakte het Nederlands waterbedrijf Vitens bekend niet te willen samenwerken met het Israëlisch waterbedrijf Mekorot.

Begin januari besliste het Nederlands pensioenfonds PGGM om zijn geld terug te trekken uit een aantal Israëlische banken omdat die geld stoppen in de joodse kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. Als reactie heeft Israël de Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp ontboden. Ook de Israëlische Viceminister van Buitenlandse Zaken Zeev Elkin is bezorgd over de boycotsfeer in Nederland. Hij waarschuwde dat de handelsmissie van de Nederlandse premier Marc Rutte van vorige maand in Israël hierdoor wordt ondermijnd. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken haastte zich om het allemaal te ontzenuwen door te zeggen dat hij tegen boycot en sancties is.

http://www.nu.nl/politiek/3672010/israel-ontbiedt-ambassadeur-nederland-pggm.html

http://www.nu.nl/politiek/3671284/viceminister-israel-bezorgd-boycotsfeer.html

http://nos.nl/artikel/595263-timmermans-geen-boycot-israel.html

http://nos.nl/artikel/595169-vd-staaij-boycotsfeer-israel.html

http://nos.nl/teletekst/#121_01

 

Amerikaanse onderwijsorganisatie ASA voert academische boycot

 

Op 16 december besliste de American Studies Association (ASA) om de Israëlische universiteiten te boycotten wegens hun solidariteit met de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. http://www.usacbi.org/2013/12/usacbi-congratulates-american-studies-association-boycott-israel-movement-erupts-in-the-us-academy/

De ASA telt 5000 professoren. Ze kreeg navolging van de NAISA (Native American and Indigenous Studies Association) gespecialiseerd in de indiaanse studies (http://www.naisa.org/). Deze maand (9-12 januari) zal ook de MLA (Modern Language Association) zich tijdens haar jaarlijkse conventie bezinnen over een eventuele academische boycot van Israël (Le Monde, 25.12.2013, p. 3). http://www.lemonde.fr/international/article/2013/12/24/le-succes-d-une-campagne-internationale-de-boycottage-inquiete-israel_4339461_3210.html en http://mondoweiss.net/2013/12/association-convention-resolution.html

 

       

 

Actie tegen samenwerking van KU Leuven met Israëlische militaire industrie

Op 21 december voerden de Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) en een aantal andere organisaties in de Diestsestraat een handtekeningenactie tegen de samenwerking van de Leuvense universiteit met het Israëlisch wapenbedrijf Israel Aerospace Industries (IAI). Deze petitie is een initiatief van het LAP, Intal-Leuven, Vrouwen in 't Zwart, Oxfam Werledwinkels regio Leuven, Comac Leuven, Wereldsolidariteit Leuven e.a.

De initiatiefnemers beslisten om deze actie te organiseren omdat rector Rik Torfs begin november tijdens een gesprek op geen enkel vlak aan hun eisen tegemoet kwam. De universiteitsrector zei dat in hij de vrijheid van onderzoek niet mag inperken en de KU Leuven niet aan politiek mag doen. Hij schuift alle verantwoordelijkheid door naar de individuele onderzoeker. De universiteit kan volgens hem aan de huidige samenwerkingsverband niets veranderen en het is niet aan de KU Leuven om te zeggen dat een bepaald bedrijf eruit moet.

Maar hij blijft nog steeds het antwoord schuldig op de vraag of hij absoluut kan uitsluiten dat uitvindingen die het resultaat zijn van onderzoek met subsidies van de Europese Unie, niet ook toegepast worden bij het ontwikkelen van nieuwe wapens door Israel Aerospace Industries via het Europees kaderprogramma voor onderzoek en technische ontwikkeling FP7 (Framework Program 7), meer bepaald in het kader van het onderzoeksproject Saristu. IAI is wereldleider in de productie van onbemande vliegtuigen, de zogenaamde drones, die kunnen ingezet worden voor bombardementen en “buitengerechtelijke executies”.

Teken de petitie: http://www.intal.be/nl/IAL-KUL .

Papieren versie van de petitie kan je ook uitprinten: http://www.intal.be/nl/node/11430

 

 

Netanyayu en Peres niet welkom op de begrafenis van Nelson Mandela

Na de aankondiging van het overlijden van de Afrikaanse eerste zwarte president van Zuid-Afrika op 5 december jl., lieten de Israëlische leiders Netanyahu en Peres weten dat ze zijn begrafenis wilden bijwonen. De aanwezigheid van eerste minister en van de president van Israël zou bij het Zuid-Afrikaanse volk overkomen als een belediging van de nagedachtenis van de overleden antiapartheidstrijder.

Inderdaad, zelfs toen de meeste westerse landen op het einde het apartheidsregime lieten vallen, steunde Israël nog steeds het Zuid-Afrikaanse regime. De samenwerking verliep op verschillende vlakken (lees hierover onder andere http://imeu.net/news/article0024677.shtml). Israël was geïnteresseerd in het uranium van Zuid-Afrika en stelde ter compensatie een aantal kernenergiespecialisten ter beschikking van het apartheidsregime en in 1979 hebben ze zelfs gezamenlijk een atoombom getest. De Israëlische veiligheidsdiensten werkten toen hand in hand met de beulen van Zuid-Afrika. De Israëlische bedrijven omzeilden de toenmalige internationale economische boycot van het apartheidsregime en bleven onder andere wapens leveren. In 1981 reist de toenmalige Israëlische minister van Defensie Ariel Sharon naar Zuid-Afrika om de militaire banden met het apartheidsregime sterker aan te halen in het bijzonder voor de gezamenlijke productie van lange afstandsraketten en van een neutronenbom. Het Israëlische leger onderhield nauwe banden met de strijdkrachten van het apartheidsregime. Israël voorzag Zuid-Afrika van honderden kilometers geëlektrificeerd hekwerk plus landmijnen om de grenzen te beschermen tegen infiltratie door ANC guerilla's. Het zou ook een hekwerk van 1500 km aanleggen op de grens tussen Angola en Namibië dat toen door Zuid-Afrika werd bezet (Soemoed, nov-dec 2013, p. 22).

Aan de samenwerking met Israël kwam een einde toen Nelson Mandela als president van Zuid-Afrika verkozen werd. Zo veroordeelde Zuid-Afrika de Israëlische militaire operaties tegen de bevolking van de Gazastrook. Op 7 november 2011 hield het Russel Tribunal on Palestine zijn slotzitting in de Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Het internationaal tribunaal kwam tot de conclusie dat er in Israël sprake is van apartheid, tussen twee onderscheiden en identificeerbare raciale groepen. In Israël heet dit beleid “hafrada” (Hebreeuws voor scheiding). Beide groepen krijgen elk een aparte ruimte toebedeeld en de kwaliteit van de infrastructuur, diensten en toegang tot de natuurlijke hulpbronnen hangt af van de groep waartoe men behoort. Aartsbisschop Desmond Tutu en andere Zuid-Afrikaanse christelijke leiders hebben Israëls apartheid beoordeeld als erger dan de vroegere Zuid-Afrikaanse apartheid (Soemoed, nov-dec, p 17). De Zuid-Afrikaanse universiteit van Johannesburg verbrak de banden met de Israëlische Ben-Goerion Universiteit vanwege de schendingen van de mensenrechten door Israël (Soemoed, nov-dec, p. 16).

De Zuid-Afrikaanse regering was dus zeker niet gebrand op de aanwezigheid van de hoogste officiële vertegenwoordigers van Israël op de begrafenisplechtigheid van Nelson Mandela en daarom werd alleen de voorzitter van het Israëlische parlement uitgenodigd. Om te verdoezelen dan zijn aanwezigheid niet op prijs werd gesteld, verklaarde de Israëlische president Shimon Peres dat hij niet kon komen wegens een acute griepaanval. De Israëlische eerste minister benjamin Netanyahu verklaarde van zijn kant dat zijn reis naar Zuid-Afrika een te grote weerslag op de nationale begroting van Israël zou hebben.

 

EN OOK DIT NOG

 

-        Naar aanleiding van de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk zei Nelson Mandela op 4 december 1997 in Pretoria : “De Verenigde Naties nam een sterk standpunt in tegen apartheid en met de jaren kwam een internationale consensus tot stand, wat ertoe bijdroeg om dit onrechtvaardig systeem te beëindigen. Maar we weten maar al te goed dat onze vrijheid niet volledig is zonder vrijheid voor de Palestijnen.[1]

-        Na het overlijden van Nelson Mandela verklaarde de Palestijnse Fatah-leider Marwan Barghouti die al sinds 2002 in een Israëlische gevangenis zit: “Onze vrijheid lijkt haalbaar omdat u uw vrijheid hebt bekomen. Apartheid heeft in Zuid-Afrika niet gewonnen en zal ook in Palestina niet winnen. (...). We beloven de zoektocht naar onze gemeenschappelijke waarden voort te zetten (...) Vrijdom, beste Madiba, zal zegevieren.[2]

-        De Israëlische historica Idith Zertal over de Israëlische kolonies: “Alleen al tussen 2009 en 2013 is het aantal kolonisten met achttien procent gestegen. Met heel die hysterische propagandacampagne tegen Iran wil Benjamin Netanyahu het probleem van de kolonies verdoezelen.” (Le Monde, Culture & Idées, 11.1.2014, p. 6).

-        Ludo Albicht over de omstreden Israëlische politicus Ariel Sharon: “Sharon heeft op geen enkel ogenblik het uiteindelijke doel uit het oog verloren: de omvorming van Israël tot een gebied met zoveel mogelijk grondgebied en zo weinig mogelijk Arabieren”. (De Standaard, 13.1.2014, p. 32).

-        De Palestijnse tachtiger Abu Khalil die het bloedbad van 16 september 1982 in het vluchtelingenkamp Shatila overleefde, zei over de verantwoordelijkheid van de overleden Sharon: “De tijd heeft misschien een beetje voor rechtvaardigheid gezorgd, maar hij is gestorven in een ziekenhuisbed, zonder ooit te zijn veroordeeld.” (De Standaard, 13.1.2014, p. 3).

-        “De dagelijkse werkelijkheid op de Westelijke Jordaanoever is die van een koloniale situatie en het is tegen deze ellende dat de verbrekers van de stilte zich verzetten. Dit betekent dat er nooit een einde zal komen aan de praktijken die hier worden bespreken als er geen einde komt aan de kolonisatie en de bezetting.” Zeev Sternhell””in “Le livre noir de l'occupation israélienne – Les soldats racontent”, Editions Autrement, Parijs, 2013, p. 6)

 

 


[1]   “The UN took a strong stand against apartheid; and over the years, an international consensus was built, which helped to bring an end to this iniquitous system. But we know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians”. http://anc.org.za/show.php?id=3384

[2]   “Our freedom seems possible because you reached yours. Apartheid did not prevail in South Africa, and Apartheid shall not prevail in Palestine. (...)  we promise to pursue the quest for our common values (...) Freedom dear Madiba shall prevail (...)” http://palestinianmissionuk.createsend1.com/t/ViewEmail/j/4FCF5E0C242F75D9/8D433A679F26CEB7C67FD2F38AC4859C  en http://www.haaretz.com/news/national/.premium-1.562744