Actuele notities

Miet Warlop en Campo annuleren voorstelling in Israël

Beeldende kunstenares en theatermaker Miet Warlop en kunstencentrum Campo zijn op 17 en 18 juni geprogrammeerd op het Israël Festival in Jeruzalem met de voorstelling Mystery Magnet. Lieven De Cauter, cultuurfilosoof, docent (KU Leuven) en lid van de stuurgroep Belgian Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI) vraagt in een open brief aan Waarlop en Campo om de voorstelling te annuleren: “Het geeft geen pas om Israël en Israëlische instituties te helpen om het blazoen van Israël internationaal op te poetsen. (...) Het Israël Festival is zo'n evenement: wie daaraan deelneemt, draagt bij tot de legitimering van Israël. (...) De tijd is rijp om zich van de gewelddadige apartheidspolitiek van Israël te distantiëren.” (De Morgen, 4.5.2015, cult. 2-3).

Waarlop en Campo zijn blijkbaar van deze kritische reactie geschrokken. Eerst antwoordden ze dat ze alle winst van hun deelname zullen schenken aan het Fonds Baletteux Ghent, een fonds opgericht om de leiding van jonge Palestijnse dansers in Europa te financieren. Uiteindelijk beslisten ze hun deelname aan het Israel Festival te annuleren. (De Morgen, 6.5.2015, cult. 2-3)

Meer info: http://www.cie.ugent.be/CIE/bacbi-statement.htm

 

Netanyahu vormt een kolonistenregering

Op 6 mei kwam de vierde regering Netanyahu (de 33ste Israëlische regering) tot stand. De uittredende eerste minister Benjamin Netanyahu sloot al op 29 april een voorlopig akkoord met de ultraorthodoxe partij Verenigd Thora-Jodendom (6 zetels) en de centrumrechtse partij Kulanu (10 zetels) over de vorming van een nieuwe regering (La Libre Belgique, 3.5.2015, p. 25). Zijn Likoedpartij behaalde 30 zetels en dus beschikte deze coalitie over 46 zetels op 120. Er ontbraken dus nog 15 zetels om tot een meerderheid te komen. Die ging hij zoeken bij Het Joodse Huis (8 zetels)en Shas (7 zetels) want Israël Ons Huis (6 zetels), de partij van Avigdor Lieberman, was niet meer geïnteresseerd. Zoals altijd werden de Israëlische Palestijnen (Gezamenlijke Lijst) niet bij de regeringsvorming betrokken.

Enkele uren voordat Netanyahu een akkoord sloot met het Joodse Huis, de partij van Naftali Bennett die de kolonisten achter zich heeft, keurde Israël de bouw van 900 nieuwe woningen goed voor de kolonie Ramat Shlomo in het in 1980 geannexeerde Oost-Jeruzalem. (De Standaard, 8.5.2015, p. 24).

Lees ook: http://www.knack.be/nieuws/wereld/israel-groen-licht-voor-900-woningen-in-oost-jeruzalem/article-normal-568725.html

 

Stop G4S: Intal organiseert flash mob aan voet van Atomium

Op 7 maart organiseerde de vzw Intal in Brussel aan de voet van het Atomium een flash mob tegen G4S een Europees bewakings- en beveiligingsbedrijf dat materiaal en diensten verleent aan Israëlische gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen, ook kinderen, opgesloten, mishandeld en gefolterd worden. G4S is ook betrokken bij de beveiliging van de Israëlische kolonies, checkpoints, kolonies en apartheidsmuur in de Palestijnse bezette gebieden.

Intal eist dat de Stad Brussel, maar ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maatregelen neemt om samenwerking met bedrijven die betrokken zijn bij de bezetting, onmogelijk te maken.

Tijdens een debat van Intal over Palestina op 26 april in Sint-Jans-Molenbeek deed Joachim Da Fonseca (PVDA) een oproep om de openbare besturen die contracten met G4S hebben, aan te zetten tot het beëindigen van deze overeenkomsten.

 

Israël voert opnieuw bombardementen uit in Syrië

In april heeft de Israëlische luchtmacht drie bombardementen op raketbasissen in Syrië uitgevoerd. Israël weet dat de Syrische president door de burgeroorlog verzwakt is en niet militair zal reageren. In vijf dagen hebben bij deze bombardementen minstens veertig Syrische soldaten het leven gelaten (La Libre Belgique, 29,4,2015, p. 17). In januari werd ook al een militair konvooi in Syrië gebombardeerd waarbij twaalf doden vielen. Ook in 2014 en 2013 werden meerdere bombardementen uitgevoerd. Op 6 september 2007 werd zelfs een vermeende  kernreactor in de Syrische regio van Deir ez Zor door Israëlische straaljagers gebombardeerd.

 

Israël moet Armeense volkerenmoord erkennen

Volgens Serge en Arno Klarsfeld, beiden lid van de vereniging “Fils et filles des déportés juifs de France”, zou Israël de Armeense genocide moeten erkennen als het wil dat de andere landen de holocaust (Shoah) erkennen (Le Monde, 19.4.2015, p. 13).

De Union des progressistes juifs de Belgique (UPJB) gaf in elk geval in haar tijdschrift “Points critiques” (mei 2015, p. 1-4) het woord aan de Armeense Caroline Safarian die vindt het niet consequent vindt dat men opkomt tegen racisme, antisemitisme en xenofobie zonder ook de Armeense genocide te erkennen.

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Armeense genocide vraagt de mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef zich af wat het nut is van de Belgische wet van 1995 die de negatie van de holocaust bestraft maar het ontkennen van andere volkerenmoorden, zoals die van Rwanda, Cambodja of Armenië, onbestraft laat (Le Soir, 25.4.2015, p. 21).

 

Was Günter Grass een antisemiet?

Op 13 april overleed te Lübeck de 87-jarige Duitse schrijver Günter Grass die in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving. Grass werd van antisemitisme beschuldigd en in Israël persona non grata verklaard.

Hij had het inderdaad aangedurfd om begin april 2012 een kritisch gedicht over Israël te schrijven. In dit gedicht “Was gesagt werden muss” (Wat gezegd moet worden”) klaagde hij aan dat vanuit Duitsland “alweer een duikboot aan Israël geleverd zal worden” (De Morgen, 14.4.2012, p. 12). In hetzelfde gedicht schreef hij dat Israël over een groeiend kernarsenaal beschikt en vroeg hij een ongehinderde en permanente controle van het Israëlische kernarsenaal zoals in het geval van Iran.

In een interview aan Der Spiegel (18.4.2015, p. 116) verklaart Avi Primor, toenmalig Israëlisch ambassadeur in Duitsland, dat hij het in die tijd opgenomen had voor Günter Grass in zijn recht om kritiek op Israël te uiten zonder als antisemiet gebrandmerkt te worden. Dit overkwam Grass nochtans toen hij in 1971 tijdens een lezing aan de Hebreeuws universiteit van Jeruzalem uitgejouwd werd.

 

Ook dit nog

-                                   Eerste minister Charles Michel (MR) wil in de komende maanden het debat over het antisemitisme in de ministerraad en in het parlement voeren: “Het is voor een parlement en regering ongetwijfeld mogelijk te zeggen dat bepaalde daden onaanvaardbaar zijn en dat zij bijgevolg systematisch moeten worden vervolgd” (De Morgen, 30,4,2015, p. 18).

-                                   Volgens Patrick Charlier, adjunct-directeur van het IGC (Interfederaal Gelijke Kansencentrum) liepen er in 2014 dubbel zoveel meldingen binnen van lichamelijk geweld tegen moslims als in 2013. (De Standaard). Misschien kan Charles Michel hier ook een debat voeren.

-                                   Op 18 maart verklaarde het Witte Huis dat de verwerping van een Palestijnse staat door de Israëlische premier Netanyahu de onwrikbare Amerikaanse steun aan Israël in de Verenigde Naties op het spel zet. Volgens woordvoerder Josh Earnest overwegen de Verenigde Staten een re-evaluatie van hun houding op basis van de veranderde positie van Netanyahu. Bron: http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-us-israel-20150318-story.html#page=1

-                                   Op 28 april richtte Pink Floyd guitarist Roger Waters een oproep tot popzanger Robbie Williams om zijn concert van 2 mei te annuleren, maar het concert ging gewoon door. (De Morgen, 4.5.2015, cult. 3 en  http://www.salon.com/2015/04/28/roger_waters_to_robbie_williams_your_decision_to_play_in_tel_aviv_gives_succor_to_netanyahu_and_his_regime_and_endorses_their_deadly_racist_policies/ ).

-                                   Volgens een onderzoeksverslag van de UNO is het Israëlische leger verantwoordelijk voor zeven aanvallen op scholen van de VN tijdens de Gazaoorlog in de zomer van 2014. Deze aanvallen maakten 44 dodelijke slachtoffers en minstens 227 gewonden in deze scholen die als schuilplaats voor Palestijnse burgers dienden. (Le Soir, 28,4,2015).

-                                   De Israëlische ngo Breaking the Silence verzamelde meer dan 100 getuigenissen van soldaten over de Gazaoorlog van verleden zomer. Volgens de ngo had de dood van honderden onschuldige burgers vermeden kunnen worden. De soldaten werden verondersteld om al wie in een gevechtszone opdook, als vijandig te beschouwen en dadelijk het vuur te openen. Breaking the Silence dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook. (De Standaard, 5.5.2015, p. 14).

-                                   Lees ook: http://www.demorgen.be/buitenland/voor-israel-is-er-een-hierarchie-van-levens-a2309475/

De EU en Israël zijn al jaren bevoorrechte partners op het gebied van handel, strijd tegen terrorisme en samenwerking tussen universiteiten. Brigitte Herremans van Broederlijk Delen/Pax Chrisiti Vlaanderen vreest met de nieuwe Israëlische regering nog meer 'business as usual': “De Europese Unie zal allerlei creatieve trucjes uithalen om sancties tegen Israël te vermijden.” (De Standaard, 8.5.2015, p. 24 en http://www.standaard.be/cnt/dmf20150507_01669268