Actuele notities

Actuele notities

 

 • Netanyahu (Likoed) wint verkiezingen met campagne rond veiligheid en angst
 • Met Netanyahu wordt kloof tussen arm en rijk groter
 • In de Gazastrook zijn nog altijd 120 000 Palestijnen dakloos
 • Palestijnse instellingen veroordeeld in New York tot boete van € 587 miljoen
 • De anti-apartheidweek verwekte heel wat deining in Brussel
 • Actie “Red Card Israel” bij de zetel van de Belgische voetbalbond in Brussel
 • Ook dit nog

 

Netanyahu (Likoed) wint verkiezingen met campagne rond veiligheid en angst

 

Op 17 maart is 71,8% van de 5,8 miljoen Israëlische kiesgerechtigden (onder wie één miljoen Palestijnen) naar het stemhokje gegaan. (Le Monde, 19.3.2015, p. 2).

Ziehier de zetelverdeling (120 zetels) van het twintigste Israëlische parlement.

 • Likoed (rechts): 30 zetels (+ 9) of 23, 40% van de stemmen
 • Zionistische Unie (centrum links): 24 zetels (+ 3) of 18, 67% van de stemmen
 • Gezamenlijke Lijst (Palestijnen en joodse antizionisten): 13 (+ 2) of 10,54%
 • Yesh Atid (centrum): 11 (- 8) of 8, 81% van de stemmen
 • Kulanu (centrum rechts): 10 (+ 10) of 7,49%
 • Het Joodse Huis (extreem rechts): 8 (- 4) of 6,74%
 • Shas (religieuze partij): 7 (-4) of 5,73%
 • Israël Ons Huis (extreem rechts): 6 (- 7) of 5,11%
 • Verenigd Thora-Jodendom: 6 (- 1) of 5,03%
 • Meretz (links zionistisch): 5 (- 1) of 3,93% (de kiesdrempel ligt op 3,25%)

Voor meer details: http://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlische_parlementsverkiezingen_2015 en http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_legislative_election,_2015

 

De hele kiescampagne van Netanyahu kreeg weerklank in het gratis dagblad Israel Yahom (Israël vandaag) eigendom van zijn beste vriend Sheldon Adelson. Om de stemmen van rechts en extreem rechts binnen te halen liet hij uitschijnen dat zijn rivaal Isaac Herzog (Zionistische Unie) een “Arabier” in zijn regering zal opnemen en niets tegen het nucleair programma van Iran zal ondernemen. In zijn populistisch discours kon ook niet ontbreken dat hij zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat zal blijven verzetten. Bovendien stuurde hij het gerucht rond dat linkse organisaties “Arabische” kiezers massaal in bussen naar de stemlokalen bracht (De Standaard, 18.3.2015, p. 16). Netanyahu wil een meerderheid van 67 zetels vormen met Likhoed (30 zetels), Kulanu (10), Het Joodse Huis (8), Shas (7), Verenigd Thora-Jodendom (6) en Israël Ons Huis (6). Zoals altijd worden de Israëlische Palestijnen (Gezamenlijke Lijst) niet bij de regeringsvorming betrokken.

 

Met Netanyahu wordt kloof tussen arm en rijk groter

 

De obsessie van Netanyahu – sinds 1999 voorspelt hij dat Iran binnen het jaar de atoombom zal hebben – laat de sociale problemen ongemoeid. In Israël leeft één kind op drie in armoede (De Morgen, 17.3.2015, p. 2). Tussen 2008 en 2013 verdubbelde de prijs van een huis en stegen de huurprijzen met een derde, terwijl de lonen stagneren en de basisproducten duurder worden. Het deel van het gezinsbudget voor de huur bedraagt 38% en om een huis te kopen moet de Israëlische burger 148 maal een maandloon betalen (Le Monde, 15.3.2015, p. 4). Als oplossing voor de onbetaalbare woningen raadde hij zijn kiezers aan om naar de kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever te verhuizen. (De Morgen, 18.3.2015, p. 4). Bovendien belooft hij de bouw van duizenden nieuwe woningen in de kolonies aan de rand van de Palestijnse wijken van Oost-Jeruzalem (La Libre Belgique, 17.3.2015, p. 16).

 

In de Gazastrook zijn nog altijd 120 000 Palestijnen dakloos

 

In oktober 2014 hadden in Caïro een aantal landen zich verbonden om een wederopbouwplan van de Gazastrook te financieren voor een bedrag 5,4 miljard dollar. Vier maanden later moest nog 45% van dit bedrag gestort worden. Zowat 60 000 Palestijnen hebben in de scholen en gebouwen van de UNRWA onderdak gevonden, maar de water- en elektriciteits- en watervoorziening is er tot het strikte minimum beperkt. De economische activiteiten zijn met 15% afgenomen en de werkloosheid is er tot 41% gestegen. De Israëlische blokkade blijft gehandhaafd, wellicht lichtjes versoepeld: er mogen nu tomaten en augurken naar de bezette Westbank uitgevoerd worden. Ook Egypte toonde zich niet onbetuigd. Tijdens de herfst 2014 besliste de regering om het Egyptische gedeelte van de stad Rafah met de grond gelijk te maten om zo een bufferzone aan te leggen en het gebruik van tunnels onmogelijk te maken (Le Soir, 2.2.2015, p. 18).

Volgens Pierre Krähenbühl, topman van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), zijn er een half jaar na de oorlog nog altijd 120 000 Palestijnen dakloos in de Gazastrook. Een derde van de 3000 gewonde kinderen heeft een levenslange verwonding opgelopen. Sommigen verloren ledematen. Tijdens zijn bezoek begin maart in Brussel zei Pierre Krähenbühl: “Het verse leed veroorzaakt door de oorlog komt bovenop de gevolgen van de acht jaar durende illegale Israëlische blokkade van de Gazastrook. Die blokkade maakt in- en uitvoer onmogelijk en ontneemt de bevolking elke vorm van bewegingsvrijheid. Door de blokkade is het aantal Palestijnen in Gaza dat afhangt van voedselhulp vertienvoudigd. Samen met het Wereldvoedselagentschap leveren wij in Gaza voedsel aan in totaal 1,1 miljoen inwoners op een bevolking van 1,8 miljoen.  k vind dat cijfer een regelrechte schande. Niet enkel voor de regio, maar voor de hele wereld.” En hij voegde eraan toe: “Ik kan er niet bij waarom er zo weinig internationale actie wordt ondernomen tegen de blokkade van Gaza of tegen de uitbreiding van de illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Wij houden het probleem helemaal in stand. Stel je voor dat de UNRWA weggaat: dan blijf je nog altijd achter met vijf miljoen vluchtelingen verspreid over de hele regio.” (De Standaard, 7.3.2015, p. 32-33).

 

Palestijnse instellingen veroordeeld in New York tot boete van € 587 miljoen

 

In januari besliste de Israëlische regering om de voor de Palestijnse overheid (PNA) geïnde belastinginkomsten niet door te betalen. Begin maart bedroegen de gederfde inkomsten een half miljard euro. De lonen van 180 000 Palestijnse ambtenaren kunnen dus niet  uitbetaald worden (Le Soir, 5.3.2015, p 13). De Israëlische elektriciteitsmaatschappij besliste op 27 januari om de bevoorrading van de bezette gebieden met 50% te verminderen zolang de Palestijnse overheid (PNA) een schuld van 407 miljoen euro niet terugbetaalt (Le Soir, 2.2.2015, p. 18).

Een ongeluk komt nooit alleen. Een rechtbank in New York heeft twee Palestijnse instellingen veroordeeld tot een schadeloosstelling van Amerikaanse burgers voor een bedrag van 192,7 miljoen euro. Beide instellingen werden aansprakelijk bevonden voor zes zelfmoordaanslagen die tussen 2002 en 2004 in Israël werden gepleegd. Dit bedrag wordt met drie vermenigvuldigd omdat het terroristische feiten betreft. De totaal te betalen som bedraagt dus 578 miljoen euro (Le Soir, 25.2.2015, p. 12).

 

De anti-apartheidweek verwekte heel wat deining in Brussel

 

Begin maart werd aan tientallen universiteiten in de wereld de Israël Apartheid Week georganiseerd. In Brussel weerde de zionistische lobby zich als een duiveltje in een wijwatervat. Het begon met de lezing van Midden-Oostenkenner Lucas Catherine. over de geschiedenis van het zionisme. Deze lezing moest normaal doorgaan op 2 maart aan de VUB in Brussel. Maar dit was niet gerekend met de waard. Jacques Revah, Israëlisch ambassadeur in Brussel, uitte bij de rector zijn ongenoegen door middel van een brief. Rector De Knop gaf de toestemming voor de lezing op voorwaarde dat iemand van de Israëlische ambassade aanwezig mocht zijn en gedurende vijf minuten zelf het woord mocht nemen. Dit was te veel van het goede voor Lucas Catherine die zich terugtrok: “Geen enkele ambassadeur van welk land dan ook, moet aan een vrije universiteit dicteren wat kan en niet kan. Ook het rectoraat zou zich inhoudelijk niet mogen mengen in een activiteit die door studenten  georganiseerd wordt.” (De Morgen, 3.3.2015, p. 14).

Ook aan de Franstalige Brusselse universiteit ULB was het prijs. Op 4 maart had “Cercle Boycott-Désinvestissement- Sanctions” (BDS) een symbolische muur opgericht om de Israëlische politiek in de bezette gebieden aan te klagen. De pro-Israëlische organisatie “Union des étudiants juifs de Belgique” had zijn leden opgetrommeld om de pro-Palestijnse actievoerders te provoceren. Ze slaagden inderdaad in hun opzet, want de actievoerders riepen: “sionistes, fascistes, c'est vous les terroristes”. Christoph Goossens, advocaat van de Ligue belge contre l'antisémitisme” diende meteen een klacht wegens aanzetten tot Jodenhaat (De Standaard, 6.3.2015, p. 4).

 

Actie “Red Card Israel” bij de zetel van de Belgische voetbalbond in Brussel

 

Op 20 maart was het verzamelen geblazen aan de zetel van de Koninklijke  Belgische Voetbalbond (KBVB) in de Houba Destrooperlaan nabij het Boudewijnstadium in Brussel. De bestuursleden en de bondscoach waren er samengekomen om over de selectie te beslissen van de Rode Duivels voor de EK-kwalificatiematchen tegen Cyprus (28 maart) en Israël (31 maart).

Een aantal militanten van Palestina Solidariteit, Association Belgo-Palestinienne en BDS- Belgium hadden een spandoek met een symbolische Israëlische Apartheidsmuur mee om te protesteren tegen het feit dat Israël al jaren de rechten van de Palestijnse voetballers met de voeten treedt. Een delegatie van de actievoerders wilde een brief afgeven met de vraag om de Israëlische voetbalbond uit de FIFA en UEFA te sluiten. Maar er werd niemand bereid gevonden om de delegatie te ontvangen. Daar de vraag niet overhandigd kon worden, werd ze in de brievenbus van de KBVB gestopt.

Voor meer info en de petitie: http://www.palestinasolidariteit.be/content/nieuw-petitie-en-dossier-voetbal-palestina

 

Ook dit nog

 

 • De politieke partijen Groen en Ecolo eisen dat Israël schadevergoeding betaalt voor de vernietiging van een Belgisch ontwikkelingsproject op de Westelijke Jordaanoever. Concreet gaat het om de vernietiging van het elektriciteitsnet in het dorp Khirbet Al Taweel op 29 september 2014. Het ging om 4,5 kilometer elektriciteitskabel en 740 palen, die in stukken werden gezaagd. Kamerlid Wouter Devriendt licht de eis als volgt toe: “Het volledige dorp viel zonder elektriciteit en de landbouwfamilies konden hun melkproducten niet bewaren. De kosten lopen op tot 55 000 euro.” (De Morgen, 10.3.2015, p. 7).
 • Op uitnodiging van 11 11 11 en Broederlijk Delen hebben een tiental parlementsleden half februari een bezoek aan Israël, de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever gebracht. Het bezoek heeft blijkbaar op kamerlid Peter De Roover veel indruk gemaakt. Hij vindt dat humanitaire actie dringend nodig is, maar die mag niet aan de erkenning van een Palestijnse staat gekoppeld worden! (De Standaard, 18.2.2015, p. 11).