Actuele notities

-       Vredesgesprekken tijdelijk opgeschort

-       Nederlandse grootwarenhuizen boycotten producten uit de bezette gebieden

-       Israël straft EU voor nieuwe richtlijnen inzake financiering van Israëlische projecten

-       En de kolonist hij bouwde voort

-       Kritische Amerikaanse journaliste Helen Thomas (92 jaar) overleden

-       Israëlische soldaten mogen niet dansen met Palestijnen

-       Roger Waters weerlegt Joodse kritiek op zijn optreden van 20 juli in Werchter

 

Vredesgesprekken tijdelijk opgeschort

Op 26 augustus heeft de Israëlische grenspolitie drie Palestijnen doodgeschoten. In de vroege morgen kwam een grote groep officieren aan in commerciële, niet-militaire voertuigen om een zogenaamde terreurverdachte in het vluchtelingenkamp Qalandiya (Westelijke Jordaanoever ten zuiden van Ramallah) te arresteren. Tientallen jonge Palestijnen zagen dit gebeuren en protesteerden, waarna de grenspolitie hen met scherp beschoot. Er werden ook een vijftiental Palestijnen gewond, waarvan zes met zware schotwonden omdat de soldaten met scherp schoten. Bij de doodgeschoten slachtoffers bevond zich ook een werknemer (34 jaar) van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA, vader van vier kinderen die op weg naar zijn werk was toen hij beschoten werd. De twee andere doden waren jongemannen van 19 en 28 jaar die aan schotwonden overleden.

De vredesgesprekken die op 26 augustus in Jericho moesten doorgaan, werden meteen door de Palestijnse Nationale Autoriteit opgeschort. Nabil Abou Roudeina, woordvoerder van de Palestijnse president Abbas, zei dat “ de dagelijkse slachtingen, het voortzetten van het kolonisatiebeleid erop wijzen dat Israël het vredesproces wil ondermijnen” (La Libre Belgique, 27.8.2013, p. 17)

In dezelfde maand augustus werd een Palestijn in het vluchtelingenkamp Jenin doodgeschoten door het Israëlische leger tijdens een soortgelijke poging om iemand te arresteren. Lees  http://www.nytimes.com/2013/08/21/world/middleeast/palestinian-killed-by-israeli-soldiers-in-west-bank-raid.html?_r=2&

Het aantal Palestijnen dat sinds het begin van dit jaar op de Westelijke Jordaanoever werd gedood door Israëlisch vuur stijgt naar dertien.

 

Nederlandse grootwarenhuizen boycotten producten uit de bezette gebieden

De Zwitserse supermarktketen Migros maakte al door middel van een apart label een onderscheid tussen producten uit Israël en producten uit de Israëlische kolonies gevestigd in de bezette Palestijnse gebieden. De drie Nederlandse supermarkten Aldi Nederland, Hoogvliet en Jumbo zetten nog een stap verder en willen geen Israëlische producten meer verkopen die afkomstig zijn uit door Israël bezette Palestijnse gebieden. Zo eist de Nederlandse inkoopdienst van de warenhuisketen Aldi van zijn leveranciers dat ze niets meer aanbieden uit de kolonies.

Aldi België doet niet mee “omdat het geen standpunt wenst in te nemen over een dergelijk politiek thema” De Morgen, 23.7.2013, p. 16). Nochtans besliste de Europese Unie vorig jaar dat goederen uit een Israëlische kolonie geen label ‘made Israël’ mogen dragen.

 

Israël straft EU voor nieuwe richtlijnen inzake financiering van Israëlische projecten

In juli vaardigde de Europese Unie richtlijnen uit die de Europese subsidiëring van de Israëlische kolonies moeten voorkomen. Volgens deze richtlijnen moet elke EU-financiering voor een Israëlisch project gepaard gaan met een schriftelijke verzekering dat geen Europees geld terechtkomt in de Israëlische kolonies in bezet Palestijnse gebied.

Israël reageerde meteen. Israëlische ministers verweten de Europese Unie nazipraktijken Standaard, 27.7.2013, p. 27). De Israëlische neemt nu vergeldingsmaatregelen die ook de Palestijnen treffen: Israël verleent voortaan geen medewerking meer aan humanitaire projecten van de EU in de Palestijnse gebieden die volledig onder Israëlische controle vallen. Zo zal het Israëlische leger geen vergunningen meer afleveren voor Europese bouwprojecten ten behoeve van Palestijnen. De afgelopen jaren vernietigde het Israëlische leger tientallen bouwwerken die door de EU gefinancierd werden.

Het leger zal de EU-medewerkers geen documenten meer verschaffen die nodig zijn om vanuit Israël naar de bezette Palestijnse gebieden te reizen.

Blijkbaar heeft dit indruk gemaakt op de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Volgens Israëlische persagentschappen zou hij op 25 augustus in Israël verklaard hebben dat de nieuwe richtlijnen van de Europese Unie voor een boycot van bedrijven in de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever een situatie hebben gecreëerd die de EU-leiders zo niet bedoeld hebben. Op een persconferentie in Jeruzalem voegde Fabius eraan toe dat de EU zou kunnen overwegen om de boycotrichtlijnen enigszins te veranderen. 

 

En de kolonist hij bouwde voort

Op 11 augustus jl. heeft de Israëlische minister van Huisvesting Uri Ariël de bouw aangekondigd van 1187 huizen voor joodse kolonisten in het sinds juni 1967 bezette Palestijns gebied (793 in Oost-Jeruzalem en 394 op de rest van de Westelijke Jordaanoever). Op 5 augustus had de Israëlische regering al een lijst goedgekeurd van plaatsen die prioritair in aanmerking komen voor subsidiëring. Op de lijst staan 91 Israëlische kolonies die zich op de bezette Westelijke Jordaanoever bevinden. Ze krijgen extra geld voor de verdere ontwikkeling. Israël zal ook zes nieuwe kolonies staatssteun geven. Drie van de zes nieuwe kolonies zijn zonder toestemming van de Israëlische regering gesticht en werden pas daarna door Israël erkend. Deze beslissing kwam pas een week na de nieuwe start van de vredesgesprekken met de Palestijnse Nationale Autoriteit. Men kan zich dan ook afvragen in hoeverre Israël werkelijk geïnteresseerd is in vrede.

Lees ook: http://www.vredesmuseum.nl/download/vredeverhandelen.pdf en de nederzettingsmonitor http://www.rightsforum.org/nederzettingenmonitor#monitor van Dries van Agt

 

Kritische Amerikaanse journaliste Helen Thomas (92 jaar) overleden

In juni 2010 bekritiseerde deze dochter van Libanese immigranten de inhoud van de persbriefing van het Witte Huis over de Israëlische aanval op de Free Gaza-vloot. Ze zei dat “Als eender welke andere natie ter wereld dit had gedaan, we de wapens hadden genomen” (De Standaard, 8.6.2010). De joodse website rabbilive.com vroeg haar om meer uitleg. Verwijzend naar de Palestijnen zei ze op de achteraf uitgezonden video: “We moeten begrijpen dat het gaat om bezet land – het is hun land”. Toen kwam de volgende strikvraag waar de Israëliers dan naartoe moeten, waarop ze antwoordde “Terug naar huis, naar Polen, Duitsland, Amerika”. Het Witte Huis noemde haar uitspraak “beledigend en laakbaar” (NRC Handelsblad, 8.6.2010). Ze verontschuldigde zich voor die uitspraak, maar zonder resultaat. Even later verspreide de persgroep Hearst, waarvoor ze werkte, dat ze haar werk met onmiddellijke ingang ging stoppen. Ze kondigde toen haar pensioen aan na 50 jaar verslaggeving van de persconferenties in het Witte Huis te Washington.

http://www.youtube.com/watch?v=3uvmAKBFbA8 http://www.youtube.com/watch?v=AwBBYLr_1bU

http://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Thomas

 

Israëlische soldaten mogen niet dansen met Palestijnen

Toen Israëlische soldaten in het bezette Hebron aan het patrouilleren waren, hoorden ze luide feestmuziek vanuit een nachtclub. Daar was een Palestijns huwelijksfeest aan de gang. Ze gingen binnen en begonnen meteen mee te dansen op de wereldhit ‘Gannam Style’ van de Zuid-Koreaan Psy. Heel wat Palestijnen filmden het tafereel en postten hun filmpje op YouTube. Het Israëlisch leger was razend over het voorval en heeft de soldaten gestraft: “ze hebben zichzelf onnodig in gevaar gebracht” (De Standaard, 30.8.2013, p. 15).

 

Roger Waters weerlegt Joodse kritiek op zijn van 20 juli optreden in Werchter

De Engelse gitarist en oprichter van de rockband Pink Floyd was op 20 juli in Belgiê voor een optreden on Werchter. Tijdens zijn concert “The Wall live” was een groot opblaasbaar varken te zien waarop een kruisteken, een davidster, een halve maan, een hamer en sikkel, het Shell-logo, het logo van McDonald’s, het dollarteken en het Mercedes-logo te zien was. Hiermee wou hij kritiek uiten op alle religieuze, politieke, en kapitalistische ideologieën. Dit was niet naar de zin van Rabbi Abraham Cooper (Simon Wiesenthal Centrum) en van de Antwerpse pro-Israëlisch mandblad Joods Actueel die aanstoot namen aan de davidster en Waters van Jodenhaat beschuldigden. Ook het Israëlisch topmodel Bar Refaeli werd ingeschakeld tegen de oproep van Roger Waters tot boycot van Israël (De Morgen, 23.8.2013, M3)

Waters antwoordde dat zijn kritiek op de staat Israël sloeg en niet op de joden. Hij heeft  joodse vrienden en zijn vader stierf in de strijd tegen de nazi’s (De Morgen, 3.8.2013, p. 21 of http://www.demorgen.be/dm/nl/13205/Rock-Werchter/article/detail/1680193/2013/08/02/Roger-Waters-weerlegt-joodse-kritiek-op-Rock-Werchter-show.dhtml en

https://www.facebook.com/notes/roger-waters-the-wall/an-open-letter-from-roger-waters/688037331210720