6. Toespraak door Palestina Solidariteit op de nationale betoging van 27 juli 2014 in Brussel

 

De stilte van onze politici betekent medeplichtigheid aan Israëls oorlogsdaden

Toespraak door Palestina Solidariteit op de nationale betoging van 27 juli 2014 in Brussel

Beste mensen,

Palestina Solidariteit dankt jullie om hier te zijn.  Bedankt voor jullie solidariteit met de Palestijnen!  Bedankt om op te komen voor rechtvaardigheid!

Laten we deze betoging a.u.b. zonder vernielingen houden, want dat schaadt enkel de zaak waar wij samen met de Palestijnse bevolking voor opkomen.

Het zogenaamd democratisch Israël bombardeert de Palestijnse burgerbevolking, al meer dan 1000 burgers werden vermoord.  Maar ook degenen die nog fysiek in leven zijn, lijden verschrikkelijk. 

Wat volgt is een overzicht van de facebookstatussen van de afgelopen dagen van mijn vriendin Nadoosh, die in Gaza woont:

20 juli: 425 doden sinds het begin van de Israëlische agressie tegen Gaza, 90% zijn burgers

Enkele uren later: Momenteel 60 doden en 250 gewonden door de bombardementen op Shujaya.  Het is een genocide.

21 juli: Ik wacht op mijn beurt om te sterven.  Ik ben verschrikkelijk bang.  Ik hoor bommen, geweerschoten en tankbeschietingen.

22 juli: De moskee naast ons huis werd gebombardeerd.  Het was een mirakel dat we ons huis konden verlaten.  Mijn vader en broer wilden blijven.  Tijdens de F-16-bombardementen vluchtten we.  Er hangt een raar soort gas in de lucht.  Ademen is moeilijk.

24 juli: Ik werd schreeuwend wakker, heb al nachtenlang nachtmerries.  De elektriciteit werkt niet meer.

25 juli: Nog een familielid werd vermoord.  Dat is al de vierde.  Hij was verpleger.  Hij werd gedood tijdens een missie met het Rode Kruis, toen hij gewonden aan het vervoeren was.  Hij heeft een dochter van 2.

26 juli: Mijn lichaam is misschien nog in  leven, maar mijn ziel stierf 2 weken geleden.  Ik denk niet dat ik ooit nog ga leven.

Dit is momenteel het leven van iedereen die in Gaza woont.  En toch, toch wordt Israël door onze politici en media getoond als een staat die vrede wil.  Palestijnen willen vrede!  Palestijnen willen rechtvaardigheid.  Al 66 jaar.

Palestijnen verzetten zich tegen apartheid, kolonisatie, onderdrukking en bezettingAls onze politici onbeschaamd durven zeggend dat Israël zich mag verdedigen, moeten onze politici dat ook durven zeggen over de Palestijnen.  De stilte van onze politici betekent medeplichtigheid aan Israëls oorlogsmisdaden.

Daarom eisen de ondertekenende organisaties van Noodplatform Gaza dat de Belgische regering en de Europese Unie onmiddellijk optreden ten einde:

  • De schendingen van het internationaal recht sinds het begin van het offensief duidelijk af te wijzen en te veroordelen;
  • Een embargo op wapens op te leggen aan Israël;
  •  De opheffing te eisen van de illegale blokkade van de Gazastrook;
  • Het associatieakkoord tussen de Europese Unie en Israël op te schorten;
  • De Palestijnse regering van nationale eenheid te steunen.

Free Palestine!

Boycott Israel!