27 Belgen fietsten van 1 tot 7 april tegen de vernietiging van de"niet-erkende" bedoeïenendorpen van de Naqab-(Negev) woestijn

Het initiatief "solidarity with Bedouins" ( www.bedouinsolidarity.blogspot.com ) ontstond uit de samenwerking van 3 organisaties: Viavelo Palestina (een jaarlijkse fietstocht rond Brussel voor Palestina), The Checkpointsingers (een Belgisch zangkoor dat al een paar optredens achter de rug heeft aan de apartheidsmuur in de bezette gebieden) en PJPO (Paix juste au Proche Orient uit Waals Brabant).

 

Initiatiefnemer Marco Abramovitch had enige jaren terug activisten ontmoet van NCF (Neegev Coexistance Forum), een Joods-Arabische NGO, die in Be'er Sheba de strijd coördineert tegen het systematisch vernietigen van huizen en dorpen van bedoeïenen in de Naqab(Neegev)woestijn.

De situatie van de bedoeïenengemeenschap in de apartheidsstaat Israël is minder gekend dan die van de Palestijnen en andere niet-Joodse bevolkingsgroepen. Dit heeft te maken met historische, geografische (tot 1948 leefden 70 000 bedoeïenen verspreid over heel de Naqab, een woestijn die 60% beslaat van historisch Palestina) en politieke redenen (in tegenstelling tot de andere Arabieren mogen de bedoeïenen onder andere wel "dienen" in het Israëlische leger, aanvankelijk maakten tot 10% van de "Israëlische" bedoeïenen van dat recht gebruik, nu is dat naar verluid gezakt tot minder dan 1%).

 

De Wet Prawer-Begin “plant” de vernietiging van een 40-tal niet-erkende bedoeïenedorpen in de Negev

 

Na de Nakba (1948) verklaarde legerleider Ben Goerion de hele Naqab tot militair gebied (no go-zone voor de bedoeïenen). De bedoeïenen werden verdreven naar andere landen en de 11 000 die overbleven, werden samengedreven in de Siagh (een driehoekig reservaat, 10% van de oppervlakte van de Naqab), waar ze zich vestigden in een 50-tal dorpen. Israël jaagt nu de wet Prawer-Begin door het parlement om het "bedoeïenenprobleem" "definitief" op te lossen. Deze wet "plant" de vernietiging van een 40-tal "niet-erkende" dorpen en de hervestiging van de bewoners in 7 townships(sic).

Onze groep bestond uit 27 Belgische deelnemers, gaande van heel ervaren Palestina-reizigers, tot mensen die helemaal niet vertrouwd waren met de situatie ter plekke. Netjes verdeeld over wandelaars en fietsers deden we een 15-tal niet- en wel-erkende dorpen en townships aan.

De reisomstandigheden waren enigszins vermoeiend, maar dat werd met overschot gecompenseerd door de overweldigende gastvrijheid van onze gastheren en de intensiteit van de ervaringen waarin we ondergedompeld werden. Jullie vinden(binnenkort) een uitgebreid verslag hierover op onze blogspot evenals een kort filmpje en fotoreportages.

 

Onze reis had best wat positieve resultaten. Colette Braeckman, sterjournaliste van Le Soir en enthousiaste medefietsster, publiceerde artikels in Le Soir en Marianne Jasper Flickschuh (nog een fietser) plaatste op YouTube een zeer geslaagde korte filmreportage.  .
Van 17 tot 20 oktober mochten wij 3 getuigen ontvangen over de situatie in de Naqab. Eerst en vooral Sana Ibn Bari, een bedoeïenenvrouw, een zeer bevlogen advocate en verdedigster van vrouwenrechten. Verder Khalil Alamour, dorpshoofd van het niet-erkende dorp Al Sra, uitvinder die Willie Wortel ver achter zich laat en die qua aanstekelijk optimisme nergens zijn gelijke vindt. Ten slotte Michel Warchawski, initiatiefnemer van het Alternative Information Center uit Jeruzalem.

Zij konden op uitnodiging van E.U.parlementslid Véronique De Keyzer een conferentie geven in het EU parlement (130 aanwezigen). Daarnaast organiseerden wij nog 7 conferenties in Brussel, Luik, Charleroi en Ittre.

Hopelijk vinden jullie later op deze plek een uitnodiging om deel te nemen aan een volgende fietstocht in de schilderachtige Naqabwoestijn ( alvast voor mountainbike adepten is het een droomparadijs).
De bedoeïenen uit de Naqab (die zichzelf hoe langer hoe meer Arabier of Palestijn noemen) verdienen alleszins al onze aandacht en solidariteit in hun strijd voor de erkenning van hun dorpen en voor het respect van hun rechten.

 

Michel De Sadeleer