20. ACTUELE NOTITIES

 

 • Protestactie tegen Gazablokkade
 • Israël annexeert 400 ha grond en plant 283 nieuwe woningen voor kolonisten
 • Borremans stelt toch schilderijen tentoon in Israël
 • Petitie tegen Belgische handelsmissie naar Israël
 • Bij het Hannibal Protocol werden 130 Palestijnen gedood
 • Het meest ethische leger van de wereld
 • De lijdensweg van de familie Wahdan in Beit Hanoun en de stad Gaza
 • Israëlische Gaza-oorlog in cijfers
 • Onderzoekscommissie over oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Gazaoorlog
 • Onverdraagzaamheid en extreem rechts groeien in Israël
 • Amerikaanse wapenleveringen aan Israël gingen gewoon door
 • De krant The Times weigert de publicatie van een pro-Israëlische advertentie
 • Pro-Israëlische propagandaoorlog
 • Ook dit nog

 

Protestactie tegen Gazablokkade

Vrijdag 5 september betoogden een honderdtal mensen voor het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel. De betoging was een initiatief van het platform Urgence Gaza. De actievoerders eisten het opheffen van de Israëlische blokkade van Gaza, het stopzetten van de bezetting van Palestina, de vrijheid voor alle Palestijnse politieke gevangenen en de steun aan de Palestijnse regering van nationale eenheid. 

 

Israël annexeert 400 ha grond en plant 283 nieuwe woningen voor kolonisten

 

Enkele dagen na het staakt het vuren in de Gazastrook besliste de Israëlische regering eind augustus om 400 hectare Palestijnse grond in te palmen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëlische ngo Peace Now zegt dat het gaat om de grootste inbeslagname van land in de afgelopen dertig jaar. (De Morgen, 2.9.2014, p. 7 http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/2023350/2014/09/01/Israel-annexeert-400-hectare-grond-op-de-Westelijke-Jordaanoever.dhtml). De grond behoort toe aan vijf Palestijnse dorpen (Surif, Jaba, Nahalin, Wadi Fukin en Husan) en is gelegen ten westen van Bethlehem en tussen Jeruzalem en de Joodse kolonie Gush Etzion waar al 22 000 kolonisten wonen. Er zou plaats genoeg zijn voor een nieuwe kolonie met vijftienduizend wooneenheden in Gvaot, een oude militaire basis. Het Israëlische ministerie van Defensie baseert zich op een oude Ottomaanse wet  om de gronden waarop al een dertigtal prefabwoningen van kolonisten staan, tot staatseigendom te verklaren. De Palestijnen aan wie het land toebehoort, hebben 45 dagen tijd om een klacht neer te leggen. Volgens de Israëlische pers heeft de beslissing alles te maken met de drie Israëlische jonge kolonisten die op 12 juni jl in de buurt werden ontvoerd en gedood. Ze baseren zich op de uitspraak van de Israëlische minister Naftali Bennett: “Bouwen is ons antwoord op moord”. (Le Figaro, 2.9.2014, p, 9). En wat zal er van de vijf Palestijnse dorpen geworden? Danny Dayan van de kolonistenbeweging heeft al een pasklaar antwoord: de bewoners zullen Israëlische burgers worden. Voor Hana Ashrawi van de PLO (Palestine Libaration Orginization) is deze grondannexatie een illustratie van de Israëlische wil om de Palestijnse aanwezigheid op deze grond uit te wissen en een eenstaatoplossing op te leggen.

Meer info: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.613319 en  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.613424

Op donderdag 4 september heeft de Israëlische overheid een aanbesteding uitgeschreven voor 283 woningen ter uitbreiding van de kolonie van Elkana in het noord-westen van de Westelijke Jordaanoever. (Le Soir, 7.9.2014, p, 18)

Als beloning bekwam Israël het ondervoorzitterschap van de dekolonisatie commissie van de Verenigde Naties ! Tijdens de 68ste zitting van de Algemene Vergadering werd de Israëli Mordehai Amohai met 74 stemmen en 68 onthoudingen als ondervoorzitter van deze bijzondere VN-commissie verkozen. (Afrique Asie, juli 2014, p. 6 en http://www.un.org/News/fr-press/docs/2014/AG11525.doc.htm).  

 

Borremans stelt toch schilderijen tentoon in Israël

 

Van 3 september 2014 tot 31 januari 2015 loopt de schilderijententoonstelling “As sweet as it gets” van Michaël Borremans in het Tel Aviv Museum in Israël met financiële steun van de Vlaamse overheid. Toen begin augustus bekend raakte dat Borremans in Israël zou exposeren, schreven auteur Kristien Hemmerechts, actrice Marijke Pinoy, koordirigente Lieve Franssen en illustrator Anne Westerduin hem een open brief met de vraag “Ga niet naar Israël”.

In deze brief vermelden ze het voorbeeld van de danseres Anne Theresa De Keersmaeker die al in 2001 haar optreden in Israël schrapte. De muzikant Tom Barman besliste om met zijn groep dEUS niet meer in te gaan op vragen en aanbiedingen vanuit Israël: “Ik kon en kan het niet verkopen om een feestje op te bouwen op 60 kilometer van een plek waar mensen zonder elektriciteit zitten” (De Morgen, 11.8.2014, focus 9).

Ook choreograaf Alain Platel (Les Ballets C de la B) weigert in Israël op te treden. Samen met een aantal personaliteiten uit de cultuursector zoals cultuurhistoricus David Van Reybrouck, essayist Stefan Hertmans, dichter Charles Ducal, acteur Dirk Tuypens, toneeldirecteur Jan Goossens, romanschrijfster Anne Provoost, regisseur Ramsey Nasr, theatermaker Chokri Ben Chikha en anderen steunden ze in 2009 een culturele boycotactie tegen de Israëlische bezetting. Maar niet iedereen is het met hen eens.

Kunstschilder Luc Tuymans klinkt sceptischer: “In dit geval moet je dat aan de wijsheid van de kunstenaar overlaten. Ik weet alleen dat je niet moet denken dat je een conflict met om het even welke boycot opgelost krijgt.” (De Morgen, 11.8.2014, focus 9).

In een interview met Kim Van Perre in Tel Aviv verantwoordt hij zijn keuze als volgt: “Niet gaan, gewoon opdat ze me in België ‘een toffe pee’ zouden vinden, vind ik iets te makkelijk. (…) Ik ben kunstenaar, geen activist of wereldverbeteraar. (…) Ik ben hier om te exposeren, niet op vredesmissie”. (De Morgen, 30.8.2014, M 2).

Toch liet hij zich verleiden om een bezoek aan het Palestinian Museum in Ramallah te brengen. De directeur Jack Persekian is blij hem te mogen begroeten. Maar als Persekian hoort over de expo van Borremans in Tel Aviv pleit hij voor een breed gedragen culturele boycot van Israël: “Samen met een economische en politieke boycot is dat de enige manier. Dan voelt de Israëlische samenleving het tenminste. (…) Als internationale kunstenaars niet meer naar Israël komen,  en lokale musea  het enkel moeten stellen met steeds dezelfde kunstenaars, zullen ze misschien wakker schieten en openlijk beginnen te klagen.” (De Morgen, 30.8.2014, M 4).

Meer info:

Kristien Hemmerechts, Marijke Pinoy e.a., Brief aan Michaël Borremans, in De Morgen, 11.8.2014, M 10.

Rik Van Puymbroek, Politieke boycot: een koud kunstje ?, in De Morgen, 11.8.2014, Focus 8-9.

Kim Van de Perre, Borremans in het beloofde land, in De Morgen, 30.8.2014, M 1-3.

Alain Platel, Beste Michaël Borremans, in De Standaard, 13 augustus 2014, online   http://www.standaard.be/cnt/dmf20140808_01209910

 

Petitie tegen Belgische handelsmissie naar Israël

 

In december organiseren het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een economische zending naar Israël. Dit is dus amper 4 maanden na de Israëlische Gazaoorlog waarbij meer dan dan 2140 Palestijnen, hoofdzakelijk burgers, werden gedood. In plaats van het bloedbad van Gaza te veroordelen, organiseren de drie Gewesten economische zendingen naar Israël en hebben ze in Tel Aviv attachés die de handelsbetrekkingen met Israël moeten versterken. Om hiertegen te protesteren hebben drie politici van de PvdA, namelijk het Antwerps gemeenteraadslid Mohamed Cheeba, het Brussels parlementslid Youssef Handichi en het Waals parlementslid Frédéric Gillot, een petitie opgestart die al door meer dan 9000 personen werd ondertekend. Ze eisen de annulering van de geplande economische missie naar Israël en het sluiten van de Belgische handelsbureaus in Tel Aviv. De petitie kan online ondertekend worden: http://pvda.be/petitie-israel. Lees ook: Le Soir, 7.8. 2014, p. 4 en http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/pvda-wil-dat-gewest-economische-missie-naar-israel-stopt of http://forum.politics.be/showthread.php?p=7274716

 

Bij het Hannibal Protocol werden 130 Palestijnen gedood

 

Toen het Israëlische leger op 1 augustus ontdekte dat onderluitenant Hadar Goldin verdwenen was bij een verrassingsaanval door Hamas in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, werd onmiddellijk het Hannibal protocol geactiveerd. Alle middelen zijn dan goed om de Israëlische soldaat aan zijn ontvoerders te onttrekken, met het risico dat hij tijdens de reddingsoperatie kan gewond geraken. Er mogen lichte wapens gebruikt worden om de ontvoerders te arresteren of dood te schieten. Als de auto van de ontvoerders niet stopt, mag er door een scherpschutter op geschoten worden, ook al kan aldus de ontvoerde geraakt worden. Voor het leger is een dode soldaat beter dan een ontvoerde soldaat die slechts tegen bevrijding van honderden Palestijnse politieke gevangen kan worden vrijgelaten.

Bij het opstarten van de Hannibal Protocol op 1 augustus werden binnen enkele minuten minstens 130 Palestijnse burgers in de wijk Shawkah ten oosten van Rafah gedood (De Morgen, 11.8.2014, p. 13) door massale bombardementen van de Israëlische artillerie en door de luchtmacht die zonder ophouden de residentiële zones bestookte om de ontvoerders geen enkele kans tot ontsnapping te geven. De dood van de Israëlische soldaat werd uiteindelijk vastgesteld op basis van zijn teruggevonden persoonlijke bezittingen.

(Lees Amos Harel & Gili Cohen, What happened in Gaza's Rafah on 'Black Friday'?,

in Haaretz, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.609533).

 

Het meest ethische leger van de wereld

 

in de propagandaoorlog wordt vaak beweerd dat Israël over het meest ethische leger van de wereld beschikt. Dit kwam zeker niet tot uiting tijdens de afgelopen Gaza-oorlog waarbij meer dan 2 143 Palestijnen (meestal burgers onder wie meer dan 500 kinderen) gedood werden. Zo werd op 12 juli in Beit Lahia een tehuis voor acht volwassen gehandicapten getroffen door een raket van een Israëlisch vliegtuig. Het projectiel kwam tot ontploffing in een kamer waar vijf gehandicapten lagen te slapen. Hierbij kwamen twee vrouwen om het leven: Suha Abu Saada (47 jaar) en Ola Wishaa (30 jaar). Drie anderen (Ahmed, Mai en Sali) raakten gewond. Gelukkig waren twee anderen bewoners afwezig: ze waren op bezoek bij hun families. (De Standaard, 14.7.2014, p. 12 http://www.standaard.be/cnt/dmf20140713_01177815 ).

Op 16 juli werden vier spelende kinderen op het strand van Gaza gedood toen de Israëlische marine van op zee een aantal granaten afvuurden. De vier neefjes, (Mohammed, Ahed, Zakariya en Isamail) van dezelfde familie Bakr, tussen 9 en 11 jaar, waren bij een vissershut aan het spelen. De hut lag op 200 meter van een hotel voor journalisten van het Frans nieuwsagentschap AFP. Ze zagen hoe de kinderen na de eerste inslag naar het hotel liepen. Al snel kwam een tweede inslag die de vier kinderen fataal werd. Drie andere kinderen en een volwassene werden gewond. Een kind werd in kritische toestand afgevoerd.

(zie: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2034660?google_editors_picks=true)

Op 24 juli werd een VN-school in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook gebombardeerd: er vielen zeker vijftien doden en meer dan tweehonderd gewonden (De Standaard, 25.7.2014, p. 18 http://www.standaard.be/cnt/dmf20140724_01191083).

De lijdensweg van de familie Wahdan in Beit Hanoun en de stad Gaza

 

In de wijk al-Burrah van Beit Hanoun zijn tijdens de Gazaoorlog 91 Palestijnen gedood onder wie 23 kinderen, 22 vrouwen en 8 leden van de familie Wahdan. Op 17 juli rijden de Israëlische tanks de Gazastrook binnen. De familie Wahdan heeft geen tijd om te vluchten en vraagt aan het Rode Kruis om met het Israëlische leger hun evacuatie te organiseren. Maar ze bevinden zich in een gesloten militaire zone. Israëlische soldaten vallen hun huis binnen en gebruiken de grootvader als menselijk schild om van de ene kamer naar de andere te gaan op zoek naar Palestijnse strijders en wapens. Dezelfde dag worden de zeven volwassen mannelijke leden van de familie geblinddoekt en voor verhoor naar de gevangenis van Asjkelon in Israël gebracht. Op 20 juli worden ze naar de stad Gaza gestuurd. Op 25 juli verlaten de Israëlische soldaten het huis van de familie Wahdan in al-Burrah. De grootvader belt naar de burgemeester van Bei Hanoun en vraagt om de familie met de VN te evacueren. Op 26 juli is er een wapenbestand van 12 uur en verlaten de zeven mannen de stad Gaza om de in al-Burrah overgebleven familieleden te vervoegen. Helaas, in plaats van het ouderlijk huis treffen ze slechts steengruis aan: alle familieleden liggen onder het puin. Ze moeten nu ledematen, stukken huid en vlees opgraven en de lichamelijke resten in het kerkhof van Beit Lahia begraven. Daarna schuilen de overgebleven familieleden in een school van de VN. Op 3 augustus, kort na middernacht, treffen twee Israëlische raketten de school. Saki Wahdan en zijn broer overleven, maar hun vader overlijdt, alsook hun schoonzus Dshamila, haar driejarige dochter Nour en een andere schoonzus Sanura. Andere familieleden raken gewond en worden naar het ziekenhuis van Schifa gebracht: Raika (14 maand), Omar (3 jaar) en Mohammed. Saki is apathisch en woedend tegelijk en zegt: “Deze oorlog heeft ons niets gebracht. Al deze ravage hier, en wie zal de winnaar zijn ? Hamas heeft wellicht gewonnen, maar onze familie is vernietigd”. (Der Spiegel, 28.8. 2014, p. 84)

http://www.spiegel.de/international/world/the-story-of-a-gaza-family-destroyed-by-israeli-bombs-a-986728.html

 

Onderzoekscommissie over oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Gazaoorlog

 

Volgens Navi Pillay, hoge commissaris voor Mensenrechten, wijst alles erop dat Israël waarschijnlijk oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Ze zei dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen bij wijze van strafmaatregel ernstige schendingen zijn van het internationaal humanitair recht. (http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1954625/2014/07/23/VN-Israel-pleegt-waarschijnlijk-oorlogsmisdaden.dhtml De Morgen, 24.7.2014).

Op 23 juli heeft de Mensenrechtenraad een commissie opgericht die de Israëlische misbruiken sinds 13 juni in de Palestijnse bezette gebieden moet onderzoeken. Deze commissie wordt geleid door de Canadese oud-leraar Internationaal recht William Schabas (64 jaar). De andere leden zijn de Senegalese mensenrechtendeskundige DouDou Diene en de Brits-Libanese mensenrechtendeskundige Amal Alamuddin, de verloofde van de filmacteur George Clooney (De Morgen, 12.8.2014, p. 13). Schabas moet voor 15 maart 2015 zijn rapport voorleggen.

http://www.nrc.nl/next/van/2014/augustus/12/mensenrechtenraad-vn-commissie-onderzoekt-gaza-1408404

Zoals in 2009 met de Gazacommissie van Richard Goldstone is er in Israël heel wat kritiek te horen op de commissie Schabas. De Israëlische eerste minister Netanyahu neemt het zekere voor het onzekere en heeft al een aantal juridische specialisten  onder de arm genomen om het dossier voor te bereiden binnen de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken. Een eenheid van het Israëlische leger werd belast met het inzamelen van bewijzen inzake de schendingen van het internationaal recht door Hamas. Ook via de media verspreidt Netanyahu de pro-Israëlische argumenten.

 

De Israëlische Gaza-oorlog in cijfers

 

Op de info-avond van Café Palestine van 4 september in Brussel gaf Shadi Nassar, jonge Palestijnse activist uit Gaza, enkele cijfers over de laatste Gaza-oorlog: 2147 Palestijnse doden, onder wie 1743 burgers (530 kinderen, 302 vrouwen, 102 bejaarden), tegen 70 Israëlische doden (6 burgers). In totaal werden 10 870 Palestijnen gewond (2101 vrouwen en 3303 kinderen) onder wie 1000 die levenslang gehandicapt zullen blijven. Volgens de VN-organisatie OCHA werden 18 000 wooneenheden verwoest en 37 650 wooneenheden onbewoonbaar gemaakt. (Le Monde, 3.9.2014, p. 2). 222 scholen werden beschadigd, alsook 58 ziekenhuizen, 109 moskeeën, 1 kerk, 10 islamitische kerkhoven en 1 christelijk kerkhof, 370 bedrijven (= 150 miljoen euro verlies) en 19 financiële instellingen. Er werden ook 18 elektriciteitsuitrustingen vernield en de enige elektriciteitscentrale. Het totaal economisch verlies bedraagt 3,6 miljard euro en de heropbouw zal 4 miljard euro kosten.

Onverdraagzaamheid en extreem rechts groeien in Israël

 

Op 17 augustus werd in Rishon Letzion, ten zuiden van Tel Aviv een huwelijk gevierd tussen de Palestijnse moslim Mahmoud Mansour en de joodse Morel Malka die zich onlangs tot de islam had bekeerd. Tijdens de hele avond van het feest schreeuwden 200 betogers slogans zoals “Dood aan de Arabieren” of “dat uw dorp in vlammen opgaat” en “Mijn zus zullen jullie niet hebben”. (Le Monde, 20.8.2014, p. 3). De protestactie werd georganiseerd door de extreem rechtse organisatie Lehava (“Vuur”).

Een collega van de journalisten Gideon Levy en Amira Hass van de Israëlische krant Haaretz suggereerde om hen in de gevangenis te gooien. Twee honderd extreem rechtse Israëli's betoogden voor het gebouw van de tv-zender waar Amnon Abramovitch als politiek commentator werkt. In bepaalde administraties worden beambten aan de deur gezet omdat ze openlijk kritiek hadden geuit op de Gaza-oorlog. (La Libre Belgique, 1.8.2014,

online http://www.lalibre.be/actu/international/gaza-3-questions-a-charles-enderlin-53da71f93570667a638fc1f1 ).

Vlak na de ontvoering van de drie jonge kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, kreeg een Facebook-pagina, waarin werd opgeroepen tot wraak, meer dan 35 000 likes (Max van Wezel, De Arabierenhaat van een nieuwe generatie Israëliërs, in Vrij Nederland, 30 juli 2014, http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/De-Arabierenhaat-van-een-nieuwe-generatie-Israeliers.htm).

Op 2 juli werd de zestienjarige Palestijn Mohammed Abou Khdeir in Oost-Jeruzalem ontvoerd en levend verbrand door extreem rechtse Israëlische jongeren. De weinige kritische joden die in Israël op straat durfden te begeven om tegen de Gaza-oorlog te betogen, werden telkens uitgejouwd. Zo werden op 17 juli in Jeruzalem een 200-tal betogers onthaald met haatslogans van een vijftigtal tegenbetogers. (http://blogs.mediapart.fr/blog/stephane-m/240714/israel-vers-le-fascisme).

Wat is extreem rechts in Israël? Op 24 februari 1994 schoot Baruch Goldstein 29 biddende Palestijnen dood in de Grot der Patriarchen in Hebron. Op 4 november 1995 werd de Israëlische eerste minister Yitzak Rabin door Yigal Amir vermoord. De rabbijn Yitzhak Shapira schreef met Yosef Elitzur in 2009 het boek Elitzur, waarin hij de moord op niet-joodse kinderen goedkeurt “als het duidelijk is dat ze ons kwaad zullen doen wanneer ze groot worden.” (La Libre Belgique, 8.7.2014, p. 16). Volgens de rabbijn Yitzhak Ginsburg is de aanwezigheid van niet-joden in Groot Israël slechts aanvaardbaar als ze de overheersing van de joden aanvaarden. Ook de rabbijn Dov Lior predikt een soort “joodse djihad”. (Le monde, 10.7..2014).

In 2008 hebben georganiseerde groepen kolonisten de campagne “Prijskaartje” gelanceerd. Deze kolonisten reageren met wraakacties tegen de Palestijnen als ze vinden dat de Israëlische regering beslissingen neemt die indruisen tegen hun belangen. Zo hebben kolonisten in oktober 2010 een meisjesschool bij Nabloes op de Westelijke Jordaanoever in brand gestoken en op de muur van het gebouw de mededeling “groeten uit de heuvels” gespoten.

(http://zaplog.nl/zaplog/article/brandstichting_in_palestijnse_meisjesschool_op_westoever).

Ook extreem rechtse politici laten zich niet onbetuigd. Volgens Ouri Ariel, Israëlische minister van Huisvesting, was het deze zomer het moment om de Gazastrook te heroveren en van de terroristische smet te bevrijden. (Le Soir, 20.8.2014, p 11).

 

Ook in Europa roeren pro-Israëlische extremisten zich

 

In Frankrijk werden verschillende pro-Palestijnse betogingen verboden. Hierop kwam heel wat kritiek, alsook ook op de schuchtere houding van de Frankrijk tegenover de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Als tegengewicht zal het Ministerie van Binnenlandse Zaken nu de mogelijkheid onderzoeken om de pro-Israëlische extremistische privémilitie LDJ (Ligue de défense juive) te laten verbieden. De LDJ is niet aan zijn proefstuk toe en kan prat gaan op heel wat “heldendaden” zoals het gieten van verf op Olivia Zémor, voorzitster van Europalestine, het spuiten van verf op het Institut du monde arabe of de vernielingen in de boekenwinkel “Résistances” in Parijs, in de bibliotheek “Envie de Lire” in Ivry en in de lokalen van de MRAP (Mouvement contre le Racisme et pour l'Amitié entre les Peuples. (http://www.europalestine.com/spip.php?article7777).

De LDJ is een beweging die in de Verenigde Staten door de rabbijn Meir Kahane werd opgericht onder de naam van Jewish Defence League (JDL). In Amerika staat de JDL op de lijst van terroristische organisaties. In Israël werd zijn partij Kach verboden. In Frankrijk is er ook nog de Betar, een beweging van jonge ultrazionisten, die zich ook aan heel wat geweldplegingen schuldig maakte. (.http://www.alterinfo.net/Liste-des-RATONADES-de-la-LDJ-du-BETAR_a34384.html). 

Om druk uit te oefen op het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken is er een petitie voor het verbieden van de Ligue de Défense juive in Frankrijk. Men kan de  petitie tekenen op http://dissolutiondelaldj.wesign.it/fr    

 

Amerikaanse wapenleveringen aan Israël gingen gewoon door

 

Enkele uren nadat de Verenigde Staten het Israëlisch bombardement op een VN-school in Gaza hadden veroordeeld, besloot het Amerikaans Congres het Israëlisch verzoek om wapenleverantie in te willigen. Israël kreeg toegang tot een munitiestock van het Amerikaans leger op Israëlisch grondgebied, en dit voor een waarde van 750 miljoen euro. (La Libre Belgique, 1.8.2014, p. 16). In een mededeling zei John Kirby, woordvoerder van het Pentagon, dat de Verenigde Staten “begaan zijn met de veiligheid van Israël”. (Metro, 1.8.2014, p. 4).

 

De krant The Times weigert de publicatie van een pro-Israëlische advertentie

 

De Britse krant The Times heeft de publicatie van een pro-Israëlische advertentie geweigerd. De advertentie werd betaald door de pro-Israëlische organisatie “This World: The Values network”. De tekst van de advertentie werd geschreven door Nobelprijswinnaar Elie Wiesel en de Amerikaanse orthodoxe rabbijn Shmuley Boteach. In hun tekst roepen ze de Amerikaanse president Obama en andere wereldleiders op Hamas te veroordelen voor “het misbruik van kinderen als menselijk schild” terwijl de joden 3 500 jaar geleden het offeren van kinderen heeft afgeschaft. Boteach, de co-auteur van de advertentie, was niet te spreken over de weigering: “Op een moment dat Israël vecht voor zijn bestaan tegen de genocide-terroristen van Hamas, weigert de Britse pers een betaalde advertentie”. (De Morgen, 11 augustus 2014). Een andere Britse krant The Guardian, ging wel akkoord om de advertentie te publiceren, maar oogstte heel wat kritiek bij de lezers. (http://rt.com/uk/179796-guardian-israel-bias-gaza/ en http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/kritiek-op-guardian-om-anti-hamas-advertentie).

 

Pro-Israëlische propagandaoorlog

 

Tijdens de Gaza-oorlog voerde de pro-Israëlische lobby een actieve propagandaoorlog. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan antisemitische incidenten in Duitsland, Frankrijk en België. Joël Rubinfeld van de Ligue belge contre l'Antisémitisme (LBCA) mocht in De Morgen (28.7.2014, p. 5) komen vertellen dat in de pro-Palestijnse betoging van Antwerpen slogans werden geroepen als “snij Joden de keel door”. Ook in La Libre Belgique (12.7.2014, p. 6) vertelde hij dat hij tijdens een betoging in Brussel een plakkaat had gezien met de slogan “Boycott anti-juif” die hij vergeleek met de Duitse slogan in 1933: “Kauft nicht bei Juden”. Mia Doornaert, expert in internationale betrekkingen, mocht in het plaatje niet ontbreken. In een opiniebijdrage (De Standaard, 11.8.2014, p. 31) heeft ze het over de slogan “Hamas, Hamas, joden aan het gas” en over het scheldwoord “Vuile Jood” in sommige wijken van onze steden. Ze haalt ook uit naar “de disproportionele en eenzijdige galm in onze media over Gaza”. Ook Jaak Revah, Israëlische ambassadeur in Brussel, kwam ruimschoots aan het woord in De Morgen (1.8.2014, p. 2-3). Hij pleitte voor het Israëlische recht op zelfverdediging en laakte de Belgische regering die een rondzendbrief over de invoering van een label voor goederen uit de bezette gebieden publiceert “op een moment dat de Israëlische bevolking onderworpen wordt aan een voortdurende agressie van raketten”. In De Standaard (14.7.2014, p 38) mag Michael Herzog, voormalig adviseur van het Israëlische ministerie van Defensie, beweren dat de Israëlische luchtaanvallen op Gaza een noodzakelijk kwaad zijn. Ten slotte bleef ook Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties, niet bij de pakken zitten. In De Standaard (29.7.2014, p. 34-35) krijgt hij een vrije tribune om te vertellen dat Israël geen disproportioneel geweld gebruikt heeft.

 

Ook dit nog

 

 • Op 24 en 25 september is er in Brussel (Albert Hall en Europees Parlement) een speciale zitting van het Russell tribunaal over de Israëlische misdaden gepleegd tijdens de laatste Gaza-oorlog:

http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/extraordinary-session-brussels.

 • De druus Saïd Naffaa, gewezen Israëlisch parlementslid, werd op 4 september veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar omdat hij in 2007 met een delegatie van druzen een bezoek aan Syrië gebracht heeft. Hij wil contacten tussen druzen van Israël, Libanon en Syrië, bevorderen. (La Libre Belgique, 5.9. 2014, p 25).
 • Voor Nader al-Masri, de beste langeafstandsloper van Gaza, kwam het staakt-het vuren net te laat. De gezinswoning van zijn familie werd tot puinhoop gebombardeerd. Hij hoopte zich in oktober in Zuid-Korea te kwalificeren voor Rio 2016. Een kwalificatie zit er helaas niet meer in: “Mijn schoenen en al mijn materiaal liggen onder het puin, en er is geen geld”. (DS Weekblad, 30.8.2014, p. 10).
 • De Palestijnse president Abbas heeft aan alle Palestijnse politieke organisaties gevraagd om een steundocument te ondertekenen alvorens het statuut van Rome te bekrachtigen. Het statuut van Rome is de oprichtingstekst van het Internationaal Strafhof. Op 23 augustus heeft Moussa Abou Marzouk, de nummer twee van Hamas, laten weten dat Hamas het steundocument heeft ondertekend. De bedoeling is om Israël aan een onderzoek over oorlogsmisdaden te onderwerpen. De vraag is wel of de Palestijnse Nationale Autoriteit Israël voor het Internationaal Strafhof zal dagen.
 • De 43-jarige Britse Staatssecretaris Sayeeda Warsi nam ontslag omdat ze het oneens is met het regeringsbeleid inzake Gaza: “De politiek moet ophouden te proberen de moord op kinderen te verdedigen”. (De Morgen, 6.8.2014, p, 5). Bovendien vindt ze het onaanvaardbaar dat de Britse regering wapens aan Israël blijft verkopen. (Le monde, 7.8.2014, p, 3).
 • De Turkse niet-gouvernementele organisatie IHH wil zoals in 2010 een nieuwe humanitaire flottielje met goederen en medicamenten naar de Gazastrook sturen om de Israëlische blokkade te doorbreken (Le soir, 12.8.2014, p. 9).
 • Op het Gaume Jazzfestival in Rossignol-Tintigny werden dit jaar (8-10 augustus 2014) verschillende Israëlische artiesten uitgenodigd (o.a. Adam Ben Ezra en het Ofri Nemhemya Quartet). Bovendien heeft de Israëlische ambassade een deel van de kosten van de Israëlische muzikanten betaald.  De Franstalige vzw Asoociation Belgo-Palestinienne (ABP) stuurde dan ook een protestbrief naar de organisatoren. (Le Soir, 11.8.2014, p. 29). De directeur van het festival beschuldigde ABP van antisemitisme.

http://www.7sur7.be/7s7/fr/9101/Festivals-et-concerts/article/detail/1982934/2014/08/07/Le-Gaume-Jazz-Festival-participe-a-la-propagande-israelienne.dhtml   

 • De kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voetbal van de Rode Duivels in Israël is verschoven van 9 september 2014 naar 31 maart 2015. Intussen had de zanger Daan al opgeroepen om de verplaatsing naar Israël te boycotten: http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20140717_01182675 en http://www.mo.be/opinie/de-rode-duivels-gaan-naar-isra-l-dat-een-goed-idee.
 • Op vrijdag 25 juli, de “Dag van de Woede”, protesteerden op de westelijke Jordaanoever meer dan 10.000 Palestijnen tegen het Israëlisch militair geweld in Gaza. Tijdens een mars nabij Ramallah werd de negentienjarige Muhammad Al-Araj door de Israëlische ordetroepen doodgeschoten. De dag daarna werden nog vier andere Palestijnen betogers door Israëlische ordediensten gedood en werd een zesde Palestijn door een voorbijrijdende joodse koloniste doodgeschoten. (De Morgen, 26.7.2014, p. 10 en De standaard, 26.7.2014, p, 3).
 • De 38-jarige Israëlische Palestijn Sayed Kashua, columnist, tv-maker en schrijver van het boek “Dansende Arabieren” is het beu en zal Israël verlaten. In zijn afscheidsbrief weigert hij nog langer in een land te wonen waar hij als tweederangsburger wordt beschouwd. (De Morgen, 9.7.2014, p, 6 en http://www.haaretz.com/weekend/weekend/.premium-1.602869
 • De 26-jarige Palestijnse oorlogsfotografe Eman Mohammed Darkhalil over de Gazaoorlog: “Als je nooit een geliefde hebt verloren, nooit de drang hebt gevoeld om weg te rennen terwijl je nergens naartoe kan, als je nooit uit bed bent gesprongen om de oren van je kind te bedekken, dan kan je niet weten wat het is om in Gaza te wonen”. (De Morgen, 19.7.2014, p, 18).
 • Op 3 augustus werd de Joods-Amerikaanse Ingrid Landes in Namen uitgenodigd voor een mis ter ere van Joseph André, een priester die tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen had gered. Friedrich Landes, vader van Ingrid, was een van de joodse kinderen die bij Joseph André waren ondergedoken. In een interview met Béatrice Petit kwam ook de Gazaoorlog ter sprake. Hierover zei ze: “Hoe kan Israël aan de Palestijnen laten ondergaan wat de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ondergaan? Hoe kunnen de Verenigde Staten zoiets steunen? Maar wist u dat er in Israël heel wat pacifisten rondlopen? Sommigen vergezellen Palestijnen als ze boodschappen doen, zodat er niet op hen zou worden geschoten. Hun stem word helaas niet gehoord, noch in Israël, noch in Amerika waar de media sterk gecontroleerd worden. (Dimanche regards chrétiens sur l'actualité, 24.8.2014, p. 5 en http://info.catho.be/2014/08/05/une-americaine-dorigine-juive-sur-les-pas-de-labbe-joseph-andre/)
 • De redactie van het pro-Israëlische en islamofobe weekblad 't Pallieterke werd bedolven onder talrijke brieven van lezers die zich ergerden aan een artikel van Marc Grammens getiteld “De wereld van de Gaza-generatie”. Over de moord van de drie jonge kolonisten op de Westelijke Jordaanoever schrijft hij: “Blijkbaar werd de moordpartij aangegrepen als aanleiding voor het uitvoeren van een klaarliggend plan om de bevolking van Gaza, die niets te maken had met deze moorden, te terroriseren door haar, zonder enig respect voor mensenlevens of voor scholen en klinieken, te beschieten en haar in nog grotere ellende te storten dan ze reeds kende”.  Hij spreekt zelfs over “een begin van een poging tot volkerenmoord”. ('t Pallieterke, 6.8.2014, p, 3).
 • Op 18 juli werd de facebook van de Belgische modeontwerpster Rachida Aziz

            geblokkeerd. Ook anderen, zoals Abou Jahjah die zich kritisch over de   Israëlische oorlog in de Gazastrook heeft uitgelaten, werden van Facebook   gegooid. Dit overkwam ook Abed Eden, een journalist uit Gaza.(De       Standaard, 23.7.2014, p, 10).

 • De twee filmacteurs Penelope Cruz en Javier Bardem ondertekenden eind juli een brief waarin ze Israël veroordeelden voor de bombardementen in Gaza. In de brief is er sprake van een genocide in de Gazastrook door het Israëlische bezettingsleger en wordt Israël beschuldigd van staatsterrorisme. (De Standaard, 12.8.2014, p. 12).
 • Het Israëlisch hooggerechtshof heeft de bouw van de apartheidsmuur in de Cremisanvallei bij Bethlehem stopgezet en het leger gevraagd een nieuw traject voor te stellen. Het geplande traject loopt dwars door de grond van de zusters Salesianen. De enige toegang tot hun grond zou een door Israëlische soldaten bewaakte poort zijn. De school met 450 kinderen zou er dan als een soort bewaakte gevangenis uitzien. Bovendien zou de geplande muur op het land van 58 gezinnen worden gebouwd. (La Croix, 15.8.2014, p, 15 en  http://www.kairospalestina.nl/nl/nieuws/147/kairos-en-sabeel-nederlandse-kerken-steun-oproep-van-rk-bisschoppen-tot-gebed-en-druk-op-isra%C3%ABl-om-cremisan-vallei-te-redden.aspx).