19. PERSOON IN DE KIJKER: Henk Zanoli, de man die zijn eremedaille naar Israël terugstuurde

 

In de kijker: Henk Zanoli, de man die zijn eremedaille naar Israël terugstuurde

In 2011 ontvingen de Nederlander Henk Zanoli en zijn intussen overleden moeder Jans de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren” van het Holocaustmuseum Yad Vashem[1] in Jeruzalem. Jans had tijdens de Tweede Wereldoorlog de joodse jongen Elchanan Pinto in haar woning schuil gehouden[2]. Bovendien werd haar man in 1943 opgepakt door de nazi’s omdat hij deel uitmaakte van de weerstand in Nederland. Hij stierf in een nazi-kamp.

 

Op 20 juli jl. kwamen bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in de Gazastrook zes leden om van de Palestijnse schoonfamilie van een kleindochter van zijn broer. Deze kleindochter is een Nederlandse diplomate en is getrouwd met een Palestijnse econoom, Ismail Ziada. Bij de bombardementen kwamen zijn drie broers, een schoonzus, een neef en de eerste vrouw van zijn vader om het leven. Ziadeh verklaarde dat zijn familieleden geen deel uitmaakten van Hamas.

 

Op 14 augustus jl. leverde Henk Zanoli zijn eremedaille in bij de Israëlische ambassade van Den Haag. Hij vindt dat het gedrag van Israël in de strijd tegen de Palestijnen in de Gazastrook niet te rijmen valt met wat hij en zijn moeder tijdens de tweede Wereldoorlog hebben gedaan. In een brief[3] aan de ambassadeur gaf hij enige toelichting bij zijn beslissing (De Standaard, 18.8.2014, p. 17):

 

Mijn zus verloor haar echtgenoot, die geëxecuteerd werd in de duinen van Den Haag wegens zijn rol in het verzet. Mijn broer verloor zijn joodse verloofde, die gedeporteerd werd en nooit terugkwam. Tegen die achtergrond is het uitermate schokkend en tragisch dat vandaag – vier generaties later – onze familie opnieuw geconfronteerd wordt met de moord op verwanten in Gaza. Moord gepleegd door de staat Israël.

 

In dezelfde brief beklemtoonde hij dat zijn beslissing niet gericht is tegen de Israëlische bevolking, maar tegen de staat Israël. Hij heeft de joodse bevolking altijd gesteund in haar streven naar een eigen staat. Maar hij is geleidelijk beginnen te beseffen dat het zionistische project “een racistisch element in zich droeg, door zijn ambitie een staat exclusief voor joden te creëren”. Volgens hem weigert Israël in te stemmen met een tweestatenoplossing.

 

In zijn brief schreef hij ten slotte dat hij zijn eremedaille ooit wel terug wil, als “alle burgers die onder controle van de staat Israël leven, dezelfde politieke en sociaaleconomische rechten en kansen krijgen” – een verwijzing naar de eenstaatoplossing. En hij vervolgde:

 

Hoewel dat zou resulteren in een staat die niet langer exclusief joods is, zou het wel leiden tot een staat met een niveau van rechtvaardigheid op basis waarvan ik de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren zou aanvaarden die mijn moeder en ikzelf toegekend kregen.

 

Lees ook:

 

- Bart Beirlant, Nederlander stuurt eremedaille terug naar Israël, in De Standaard, 18.8.2014, p. 17. http://nos.nl/artikel/686712-nler-geeft-israel-medaille-terug.html

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/augustus/16/yad-vashem-onderscheiding-ere-medaille-terug-naar-1409663

- Amira Hass, Dutch nonagenerian returns Righteous Among the Nations medal after six relatives killed in Gaza, http://www.haaretz.com/news/world/.premium-1.610682

 [1]          Dit museum is gebouwd op de grond van het Palestijnse dorp Ein Karim, dat in 1948, net zoals ook het buurdorp Deir Yassin etnisch gezuiverd werd.

[2]              In 1943 slaagde Henk Zanoli erin om de joodse tiener per trein vanuit Amsterdam naar hun woning in Eemnes te smokkelen.