16. Wachten op de dood is de dood zelf

 

Wachten op de dood is de dood zelf!

De Gazastrook is ongeveer 360 km2 groot. Het is het dichtsbevolkte gebied in de wereld. Als ooggetuige van de derde aanval op de Gazastrook kan ik duidelijk zeggen dat het een ervaringsgebied is van werelds wapens.

Ter herinnering, de Gazastrook lijdt al sinds 2007 onder de Israëlische blokkade. Als gevolg van deze voortdurende blokkade, stopten fabrieken met werken en steeg de gemiddelde werkloosheid tot 80%. De Gazastrook bekleedt zo de hoogste rang in de wereld. De blokkade leidde ook tot een gebrek aan medicatie en medisch materieel. Meer dan 400 patiënten vonden de dood omdat ze niet konden reizen of bewegen om betere gezondheidszorg te krijgen. Daarnaast leidde de blokkade tot het stopzetten van bouw- en constructiewerken, wat zorgt voor een reële en ernstige crisis, zeker na de schade veroorzaakt door de Israëlische bezettingskrachten aan gebouwen, huizen, moskeeën, kerken, ministeries, scholen en ziekenhuizen.

We vinden echter altijd een manier om te leven en we staan altijd terug recht na het vallen. Mensen van de Gazastrook graven tunnels van de Palestijnse kant in de stad Rafah naar de Egyptische kant. Deze tunnels werden gebruikt om goederen, eten en brandstof te kopen naast wat bouwmateriaal, en natuurlijk werden deze goederen aan hogere prijzen aan de Palestijnen verkocht. Het is belangrijk te vermelden dat de tunnels gesloten werden sinds president Abdulfattah Al-Sisi aan de macht kwam in Egypte, en de tunnels die nog overbleven, werden later vernietigd door IOF oorlogsvliegtuigen.

De Israëlische blokkade gaat echter over veel meer. Omwille van de Israëlische blokkade nam een nieuwe crisis toe, nl. de elektriciteitscrisis omwille van het gebrek aan brandstof. Stroomonderbrekingen duren soms 16 uur per dag wat leidt tot ernstige brandincidenten omdat kaarsen en brandstof gebruikt worden voor nachtelijke verlichting. Vele families werden levend verbrand.

Als ooggetuige van de derde aanval op de Gazastrook, die nog steeds doorgaat terwijl ik dit artikel schrijf, kan ik duidelijk stellen deze aanvallen erger zijn dan die van 2008 en 2012.

Waarop wacht de wereld? Er zijn families die volledig verdwenen zijn uit het bevolkingsregister. Is dat niet genoeg?

Het wachten op de dood is de dood zelf. Dit blijf ik deze dagen herhalen. Stel je voor dat je in bed ligt en je plots het geluid van een vallende raket hoort, je sluit je ogen en legt je handen op je oren, je telt je ademhaling en denkt dat je gaat sterven. Dan realiseer je je dat het niet jouw beurt is maar die van je buur! Je denkt zo niet, ok, stel je voor dat je in jouw huis bent, je eet, drinkt, leest of kijkt misschien TV, en plots krijg je een telefoontje van IOF waarin gezegd wordt dat je jouw huis moet verlaten omdat het binnen vijftien minuten gebombardeerd zal worden. Je kan niets meenemen of aan iets anders denken dan dat je iedereen buiten moet krijgen. Tijdens slechts een minuut, al je officiële papieren, kleren, geld, jeugdherinneringen, het bed waarin je jezelf ziek maakte als je de bevelen van je moeder niet wilde opvolgen, het raam waardoor je elke nacht sterren keek voor het slapengaan, het speelgoed waar je mee speelde toen je vijf jaar oud was, de kleren die je voor een bepaalde gelegenheid kocht en de nagellak die je wil opdoen wanneer je dat T-shirt draagt, het bureau waar je aan studeerde tijdens het middelbaar, je dagboeken en je favoriete boeken. Dit alles verdwijnt in een minuut! Beeld je in dat je je zicht verliest en nooit meer de lucht, de zon, je moeder, je favoriete film of je vrienden zou kunnen zien! Beeld je in dat je iets zou gaan kopen en wanneer je terugkomt je huis en je familie niet meer vindt! Beeld je in dat je een soort gas inademt of wakker wordt in het midden van de nacht door het geluid van een ontploffing of een bombardement! Beeld je in dat je geen water hebt om te drinken of zelfs niet om naar de badkamer te gaan! Beeld je in dat je dagen zonder enige vorm van energie moet leven! Beeld je in dat je in een school leeft met vreemden omdat je geen huis meer hebt dankzij de IOF (Israeli Occupation Forces)! In het kort zijn dit simpele voorbeelden van wat we elke minuut doormaken. En de wereld, de grote wereld kan niet zeggen: STOP. Geen enkele tong van de hele wereld zegt: STOP!

Je zou moeten weten dat de Gazastrook jouw geld niet nodig heeft, want we zijn geen bedelaars. We hebben jouw sympathie of veroordelingen niet nodig want we zijn niet dom. De Gazastrook heeft een echt standpunt nodig. De Gazastrook heeft actie nodig, echte actie.

De dodentol veroorzaakt tijdens de voortdurende brutale Israëlische aanvallen op de Gazastrook is gestegen naar 2102 waaronder 567 kinderen en 259 vrouwen. Terwijl het aantal gewonden gestegen is naar meer dan 10647 waarvan 3237 kinderen en 2010 vrouwen. Dus, waarop wacht de wereld? Hebben jullie niet gemerkt dat er een genocide aan de gang is, een etnische zuivering! Er zijn families die volledig verdwenen zijn uit het bevolkingsregister. Is dat niet genoeg!

Het gaat om echte zielen en mensen! Diegene die gestorven zijn, waren gewone kinderen die speelden met speelgoed en Spongepop T-shirts droegen. De meisjes waren fan van Selena Gomes. Ze volgden mode zoals andere meisjes. Ze waren gewone meisjes dromend van de dag dat ze een witte jurk zouden dragen! Levens werden vermoord, dromen werden beëindigd. Families werden uitgewist. Is dat niet genoeg!            

Leila Najjar, Gaza