1. EDITORIAAL: Gaza – Oekraïne: twee maten twee gewichten

Redactioneel

Gaza – Oekraïne: Twee maten twee gewichten

 

Sinds het begin van de Israëlische Gazaoorlog op 8 juli zijn meer dan 2100 Palestijnen waaronder meer dan 500 kinderen en 250 vrouwen, om het leven gekomen. Er vielen meer dan 10 600 Palestijnse gewonden. Meer dan 17 000 huizen werden met de grond gelijk gemaakt, zodat 100 000 Palestijnen dakloos zijn. De enige elektriciteitscentrale, scholen, winkelcentra, moskeeën, ziekenhuizen werden gebombardeerd. De schade wordt geraamd op meer dan 4 miljard euro.

Volgens Hoge Commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay zijn de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoestingen van woningen bij wijze van strafmaatregel ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. Ze zei zelfs dat het Israëlisch leger zich mogelijk schuldig maakt aan oorlogsmisdaden in de Gazastrook.

Terwijl de Verenigde Staten opnieuw munitie leverden aan het Israëlische leger, keken onze westerse politici lijdzaam toe naar het geweld van het Israëlische leger tegen de burgerbevolking in de Gazastrook.

De straffeloosheid van Israël staat in schril contrast met de sancties van de Europese Unie tegen Rusland naar aanleiding van het neerschieten van een passagiersvliegtuig in Oekraïne.

 

De Israëlische bombardementen in de Gazastrook zijn voorlopig gestopt, maar het mag niet bij het oude blijven.

 

Honderdduizenden mensen betoogden in de hele wereld tegen het bloedbad in de Gazastrook, maar onze politici keken gewoon toe.

In een oproep tot de Belgische politici vragen een aantal professoren, auteurs en ondernemers aan de Belgische politici om op tafel te slaan binnen de Raad van de Europese ministers.

Eerst en vooral moet de blokkade tegen de Gazastrook worden opgeheven.

Daarnaast moet er een verbod komen op de verkoop van Israëlische producten uit de joodse kolonies in de Palestijnse bezette gebieden.

Bovendien moet een halt toegeroepen worden aan wapenleveringen vanuit België aan Israël. Ook het handelsverdrag tussen de Europese unie en Israël moet worden opgeschort. Zoals tegen het voormalige apartheidsregime van Zuid-Afrika moet er tegen Israël een economische, culturele, academische en sportieve boycot ingesteld worden. De militaire en universitaire samenwerking moet dringend stopgezet worden. Zo moet er een einde komen aan de samenwerking tussen de Belgische universiteit  KU Leuven en het Israëlische militair bedrijf Israel Aerospace Industries. Israëlische regerings- en legerleiders zouden voor het Internationaal strafhof in Den Haag moeten gebracht worden.

Waarom heeft België het voorbeeld niet gevolgd van een aantal Latijns-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Chili, Ecuador, El Salvador en Peru die hun ambassadeur uit Israël hebben teruggeroepen en de Israëlische ambassadeur uit hun land hebben gewezen.

De Israëlische bombardementen in de Gazastrook zijn voorlopig gestopt, maar het mag niet bij het oude blijven. Het ogenblik is aangebroken voor een doorbraak in het decennia durende conflict. Israël moet het nederzettingenbeleid stopzetten en zich volledig terugtrekken uit de in 1967 Bezette Gebieden met inbegrip van Oost-Jeruzalem (VN-resoluties 242 en 338).

 

Onze politici roemen het verzet tegen de bezetting in de oorlog van 1914-18, maar willen nu dat het verzet tegen de Israëlische bezetting ontmanteld wordt. Zijn dit de nieuwe westerse waarden die de Belgische burgers moeten slikken?

Het redactieteam, Brussel 30 augustus 2014