Voetbal tegen apartheid

Geen fairplay in het voetbal van Israël

Voetbal laat weinigen onberoerd, je speelt het zelf, gaat kijken naar de wedstrijd van je broer of zus, je kijkt het op tv of ziet uitgelaten supporters lopen door de straten van je stad of dorp.
Voetbal is een wereldwijde verbinding, die zorgt voor samenwerking op verschillende vlakken: organisatie, sportbeleving, feest vieren, … Voetbal gaat om verbinding en respect.

Protestactie Voetbal België-Israël

Op 13 oktober betoogden ongeveer 300 mensen in de buurt van het Koning Boudewijnstadion tegen de deelname van de Israëlische ploeg aan het Europees kampioenschap voetbal. Uiteraard omdat Israël Palestina bezet en een systeem van apartheid heeft waarvan de Palestijnen het slachtoffer zijn.

Burgemeester kiest partij in match België-Israël

Na meer dan 2 weken rustig en positief overleg met de politie verbiedt Yvan Majeur, burgemeester van Brussel, de actie rondom het Boudewijnstadium in Brussel tijdens de match België-Israël op 13/10/2015. Kan de burgemeester dit wel doen? 

Een burgemeester mag inderdaad weigeren om een manifestatie te laten doorgaan maar hij moet hier wel een goede reden voor hebben en kunnen aantonen dat de openbare orde in gevaar komt, want anders is dit een politieke zet en gaat het in tegen het recht op vrije meningsuiting.

Dringende petitie: Israël uit FIFA!

Israël moet worden uitgesloten uit FIFA zolang dit land racisme toelaat en aanmoedigt tegenover Palestijnse atleten.

Teken de petitie!

 

https://secure.avaaz.org/en/fifa_ban_israel_5_mena_locked/?1432656462

Open brief van Israëli's aan Belgische voetbalbond

Voetbal kan niet plaatsvinden zonder fair play. Het Palestijnse volk echter, dat etnisch gezuiverd werd uit hun thuisland en reeds voor decennia onder Israëlische bezetting leeft, heeft nog weinig fair play van de FIFA en de UEFA ervaren. Het Palestijns dagelijks leven wordt gedomineerd door militaire orders, die een normale ontwikkeling van een duurzame economie, met inbegrip van het Palestijnse voetbal te verhinderen.

Open brief: rode kaart voor Israël

Zeventig middenveldorganisaties en publieke figuren, onder wie acteurs Ben Rottiers en Frank Vercruyssen, zanger-muzikant Daan, dichter des Vaderlands Charles Ducal en verscheidene academici, onderschrijven een open brief van Palestina Solidariteit aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond om Israël uit de Europese voetbalcompetitie te verwijderen.

 

Persbericht: tous ensemble, maar niet in Israël

Vandaag vond er een symbolische actie plaats aan het gebouw van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), naar aanleiding van de match van de Rode Duivels tegen Israël op 31 maart 2015.

Australia V Palestine Football Match (1939)

Nieuw: petitie en dossier voetbal in Palestina

Binnenkort zouden de Rode Duivels naar Israël trekken om een EK-kwalificatiematch te spelen.  Dat is echter niet onproblematisch: in de zomer van 2014 stierven zo'n 2200 Palestijnen tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook.  Daarnaast treedt Israël al jaren de rechten van de Palestijnse voetballers met de voeten.  Palestina Solidariteit vindt dat de Rode Duivels een verkeerd signaal geven door te voetballen in zo'n land.  Daarom startte Palestina Solidariteit een petitie op, gericht aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond.  U kan de petitie

MO*-artikel nog steeds actueel: "De Rode Duivels gaan naar Israël. Is dat een goed idee?"

Onderstaand artikel werd op 14 juli 2014 gepost door Gie Goris (hoofdredacteur MO*-magazine) en is vandaag nog steeds actueel.

De grootschalige aanval op de Gazastrook eiste meer dan 2200 doden en de heropbouw geraakt niet van start.  Men mag de Israëlische agressie dus niet vergeten; daarom vragen we nog steeds aan de Rode Duivels om op 31 maart 2015 niet in Israël te spelen en andere acties op touw te zetten om Israël onder druk te zetten om het internationaal recht na te leven.

 

Artikel Gie Goris:

Pages